Prečo je "handmade" mydlo lepšie ako kúpené v obchode?

Majka Liptáková | 4. november 2016
Prečo je

Možno ste sa stretli s názorom, že ručne robené mydlo je drahé. Pri porovnaní s bežnými mydlami z drogérie to je pravda. Handmade mydlo je však oveľa kvalitnejšie.

Za pár centov dostanete v obchode 100 g kocku tvrdého mydla, ktoré postupom času v domácnostiach nahrádzajú mydla tekuté. Klasické mydlo sa ľudom väčšinou spája s vysušenou pokožkou. Zamysleli ste sa niekedy, prečo to tak je? 

Handmade mydlo nevysušuje pokožku, obsahuje glycerín

Ak ste už mali niekedy možnosť vyskúšať ručne robené mydlo, určite ste si všimli, že takéto mydlo je oveľa mäkšie ako to, na ktoré sme roky zvyknutí a zároveň aj menej vysušuje pokožku.

Môže za to glycerín, ktorý pri výrobe mydla prirodzené vzniká. Z klasických mydiel sa odoberá, pretože ide o „lukratívnu" zložku, dá sa ďalej speňažiť a využiť napr. pri výrobe krému. V praxi to vyzerá tak, že ruky si umyjeme „vysušujúcim“ mydlom a potom si ich krémujeme, lebo koža je suchá. Následne sú do mydiel pridávané iné chemické látky.

Prečítajte si aj:  Ako si vyrobiť handmade balzam na pery

V mydle, ktoré si vyrobíte sami glycerín ostáva, a tak mydlo pokožku hydratuje a vyživuje. Takže tu niekde aj ušetríme, pri používaní domáceho mydla nebudeme pravdepodobne potrebovať toľko drahých hydratačných krémov. :)

Mydlá sa kedysi varili z kostí a živočíšnych tukov.
Nie príliš vábna predstava, že?  

No dnes máme aj iné spôsoby, ako si vyrobiť malý kozmetický zázrak v podobe krásne voňavého mydla:

Akými spôsobmi možno vyrobiť domáce mydlo?

Výroba z mydlovej hmoty - pre začiatočníkov

Mydlová hmota sa dá zakúpiť v hobby obchodoch. Proces výroby spočíva v roztopení hmoty a pridaní farieb, vôní alebo byliniek. Hotová zmes sa vleje do formy a počká sa, kým vytuhne. Výroba je pomerne jednoduchá a rýchla. Neprichádza sa do styku s hydroxidom sodným, ale základné zloženie mydlovej hmoty sa nedá ovplyvniť.

Výroba mydla od základu

To znamená vyrobiť mydlo zo základných surovín, ako sú tuky a hydroxid sodný. Pri tejto výrobe však treba  počítať s tým, že prídeme do styku s hydroxidom, čo je nebezpečná žieravina. Môžeme použiť metódu výroby za tepla alebo za studena.

Tu nájdete recept:  Ako vyrobiť mydlo od základov, ale aj z mydlovej hmoty