Klebety a ohováranie. Prečo sú také obľúbené?

Miroslava Miková | 7. máj 2017
Klebety a ohováranie. Prečo sú také obľúbené?

Ohováranie možno pokojne zaradiť medzi najobľúbenejšie spoločenské aktivity. Klebetí sa medzi členmi rodiny, priateľmi i spolupracovníkmi.

Stačí si predstaviť posedenie pri kávičke s kolegyňami. Po niekoľkých minútach je človek dokonale oboznámený s novinkami zo života tých, ktorých pozná a ide mu hlava prasknúť z dávok „zaručených“ informácií aj o úplne neznámych ľuďoch. Čo sa stane, ak sa do ohovárania nezapojí? Väčšinou je to vnímané ako hendikep, ktorý ovplyvňuje vzťahy so spolupracovníkmi.

Raz darmo, ohováranie zbližuje alebo: „Kto neohovára s nami, ide proti nám.“ Podľa štatistík zaberá ohováranie minimálne polovicu našich rozhovorov.

Nie je iba o plytvaní časom či nevinnej komunikácii. Je aj o zraňovaní druhých. Ak sa prikrášlené, či dokonca nepravdivé reči dostanú k človeku, ktorého ohovárajú, niekedy je potrebný poriadny nadhľad, aby si ich nepripustil.

Tí, ktorí ohovárajú, musia byť veľmi nešťastní, zranení, nespokojní sami so sebou, alebo vám závidia. Potrebujú si pred ostatnými dokázať, že sú lepší ako vy.

Pomoc, ohovárajú ma!

Ako riešiť situáciu, keď sa stanete terčom ohovárania? Pokiaľ to dokážete, neberte ohováračské reči vážne a len sa pousmejte. Nie vždy je to ľahké, pretože ľudia dokážu byť naozaj zákerní.

Keď sa k vám klebety dostanú:

  • snažte sa zvládnuť prvotný nával emócií a nekonajte pod ich vplyvom. Nič tým nevyriešite.
  • nepokúšajte sa ani obhajovať alebo, naopak,
  • oplácať klebety rovnakou mincou.

Uvedomte si, že tí, ktorí ohovárajú, musia byť veľmi nešťastní, zranení, nespokojní sami so sebou, alebo vám závidia. Potrebujú si pred ostatnými dokázať, že sú lepší ako vy.

Čo môžete urobiť?

  • Odpustite im a pracujte na sebe.
  • Buďte ešte lepší ako doposiaľ, vzdelávajte sa. Nič ohováračov a závistlivcov nevytočí viac, ako keď budete ešte úspešnejší (štíhlejší, inteligentnejší, bohatší).
  • Niektorí odborníci odporúčajú aj priamu konfrontáciu, ale až vtedy, keď vychladnete. S chladnou hlavou môžete ísť priamo za ohováračom a narovinu sa ho spýtať, čo konkrétne mu na vás prekáža do takej miery, že si nevie odpustiť nepríjemné reči na vašu adresu. 

Vyžívate sa v ohováraní?

Ohováranie nie je iba o človeku, ktorého ohovárajú. Zapájanie sa a šírenie klebiet ubližuje aj ohováračovi a všetkým, ktorí sa do tejto formy komunikácie zapoja. Zamysleli ste sa niekedy nad tým, prečo je u nás ohováranie také obľúbené?  „Nie je to len ohováranie. Je to všeobecný postoj k životu a situáciám, ktoré nám prináša. Ľudia sa radi sťažujú, poukazujú na chyby druhých, ohovárajú. Stretnete sa s kamarátkou či susedkou, a už to ide.

Prečo? Myslím si, že to plynie z postoja voči sebe. Ak ste spokojní sami so sebou, nemáte dôvod ohovárať,“ vysvetľuje koučka Barbora Kubíková. Ohováranie teda nie je iba nevinnou náplňou našich rozhovorov, je to akýsi spôsob vyjadrenia vlastnej nespokojnosti, frustrácie či nedostatku sebavedomia.

Potvrdzujú to aj skúsenosti koučky: „Najčastejšie ohovárajú tí, ktorí sú nespokojní sami so sebou. Nespokojní so svojím životom. Ľudia s nízkym sebavedomím.“ Je ľahšie poukazovať na chyby druhých alebo ich očierňovať, ako nazrieť do vlastného hniezda.

Prečo klebetíme? Príčina je ukrytá v ľudskom vnútri

Kto si môže povedať, že nikdy neohováral? Nikto. Pozrieť sa pravde do očí nie je jednoduché a neraz si vyžaduje určitý čas.

Stalo sa to aj 32-ročnej Mariane. „Pred niekoľkými mesiacmi som prežívala náročné obdobie. Nevedela som, ktorým smerom sa vydať. Bola som frustrovaná. Okrem iného mi prekážalo aj množstvo vecí na iných ľuďoch, a tak som to dávala zo seba von vždy, keď bola príležitosť. Nerobila som to zámerne, jednoducho to plynulo z toho, ako som sa cítila. Keď sa veci v mojom živote urovnali, musela som si priznať pravdu.Poukazovanie na chyby u druhých mi pomáhalo zmierniť nechuť z vlastného života a vlastnej stagnácie. Našťastie som si to všetko uvedomila a ohováranie som stopla. Nemám ani najmenšie právo niekoho hodnotiť, posudzovať, a už vôbec nie odsudzovať,“ priznáva Mariana, ktorá môže byť príkladom pre všetkých.

Ak si uvedomíte, čo ohováranie spôsobuje, a že naozaj pramení z vlastnej nespokojnosti alebo nízkeho sebavedomia, ste na dobrej ceste k zmene. „Nikdy neviete, ako sa môže ohováranie otočiť proti vám. Stojí vám to za to, ublížiť človeku?

Ohováranie je vlastne rozprávanie niečoho nie veľmi pekného za chrbtom danej osoby. Čo keď to ani nie je pravda? Preto sa treba najskôr zamyslieť nad dôsledkami, a potom to posúvať ďalej,“ radí koučka a mentorka Barbora Kubíková.

Tiež je dobré spomenúť si na staré známe príslovie, že druhým by ste nemali robiť to, čo nechcete, aby oni robili vám. Alebo si zaspomínať na situácie, keď ste boli terčom ohovárania vy.

Čo sa vo vašom živote stane, keď prestanete ohovárať?

Už len uvedomenie si, že ohováranie škodí a chcete s tým prestať, je prvým krokom k náprave. „Treba začať žiť hlavne svoj život. Často sa ľudia snažia kopírovať iných. Potom, keď urobia niečo, čo sa im nepáči, niečo, čo by oni za žiadnych okolností neurobili, poohovárajú ich všade, kde sa len dá.

Nezamýšľajte sa nad tým, čo kto urobil alebo neurobil správne. Či sa obliekol alebo neobliekol podľa najnovšej módy. Každý človek je jedinečný a na tomto svete ste hlavne preto, aby ste boli šťastní,“ dodáva koučka.

Čítajte tiež: MOBBING - teror na pracovisku. Počuli ste o ňom?