Kráľovské artičoky. Aj takto ich môžete využiť v kuchyni.

redakcia FIT štýl | 26. jún 2017
Kráľovské artičoky. Aj takto ich môžete využiť v kuchyni.
foto: iStock.com

Ochránia pečeň aj žlčník a ich lahodná chuť osloví každý maškrtný jazyk. Artičoka, to nie je len prísada na pizzu, ale plnohodnotná a výživná zelenina, ktorá sa dá pripraviť na rôzne spôsoby. Bohatstvo na tanieri ocení aj vaše zdravie.

Od mora až do Strednej Európy

Svoj pôvod má pravdepodobne v Severnej Afrike. Mohutná trváca bylina, ktorá dorastá až do výšky 1,5 metra si vďaka Arabom našla rýchlo svoje miesto aj v európskej kuchyni.

Podľa niektorých záznamov poznali zelenú artičoku už starovekí Gréci a Rimania, v ôsmom storočí bola dovezená do Španielska a Francúzska, kde sa dokonale udomácnila. Zatiaľ čo prímorské európske národy vedia z artičok vyčarovať stovky lahodných pokrmov, v našich končinách sa o nich dlho netušilo.

Až v 90. rokoch s príchodom obľúbenej talianskej pizze prišla artičoka aj na slovenské taniere. Nie každému zachutila na prvý hlt, a to aj z toho dôvodu, že sa zväčša podávala konzervovaná v slaných nálevoch. S maličkými tmavozelenými artičokami majú veľké rastlinné hlavy spoločné iba chuťové odtiene.

Ako na to v kuchyni s artičokami?

Očistené artičoky sa varia v slanej vode približne 45 minút. Ešte predtým je potrebné z okrajov odtrhnúť alebo odstrihnúť tvrdé listy a dostať sa tak k mäkším častiam.

Chlpaté a nejedlé vnútro jednoducho vyberiete lyžičkou. Listy sa zvyknú aj potierať citrónovou šťavou, aby nezhnedli. Azda najjednoduchší recept s artičokami je upiecť ich spolu so syrom. Príprava je jednoduchá.

Po uvarení listy naukladajte do misy na pečenie vymastenej maslom, okoreňte, osoľte a pridajte aj citrónovú šťavu. Navrch posypte bohatou vrstvou strúhaného syra, alebo akéhokoľvek syra podľa chuti, môžete pridať aj strúhanku a tenké plátky masla. Pečte vo vyhriatej rúre asi 10 – 15 minút. 

S dipmi to artičoke skvele ladí

Možno ste nevedeli, že artičoky sú obľúbenou záchranou večierkov a párty. Prečo? Uvarené okvetné listy sa z hlavy oddelia a poslúžia ako šikovná a chutná lyžička na rôzne omáčky. Vo Francúzsku, Taliansku, ale aj Španielsku a Portugalsku preto nechýbajú krásne naaranžované vo veľkom tanieri a vedľa nich v misách trónia vynikajúce dipy.

Artičoky podľa predchádzajúcich inštrukcií uvarte a následne osoľte a jemne potrite citrónovou šťavou. Naukladajte do pekného veľkého taniera a pripravte si niekoľko omáčok.

Vyskúšajte napríklad kalorickejší syrový dip. K príprave vám stačí rozpučiť požadované množstvo modrého syra s rovnakým množstvom smotany alebo jogurtu, pridať roztlačený cesnak, citrónovú šťavu, petržlenovú vňať a soľ. Zmes môžete rozmixovať mixérom, alebo rozmiešať v miske na hladkú zmes.

Nemenej obľúbený sa istotne stane aj dip z pečenej papriky. V trúbe môžete domäkka upiecť červenú papriku, alebo kápiu, ktorú potom rozmixujte s majonézou, čiernym korením, tymianom a šťavou z citróna.

Čo tak ochutnať jednoduchý karí dip? Stačí zmiešať dva tégliky bieleho gréckeho jogurtu s lyžicou karí korenia, limetkovej šťavy, soli a čiernym korením a dobrota je hotová. Pri príprave dipov môžete experimentovať donekonečna, pretože možností je veľa.

Uvarené artičoky slúžia v tomto prípade ako dokonalá kombinácia, zdravá lyžička a sú vhodnejšou alternatívou čipsov a pečiva.

Čítajte tiež: Na toto si pri výbere a kúpe šalátu dávajte pozor!