Najlepšie DRUHY ŠALÁTU. Aké sú možnosti?

Jana Trundová | 15. jún 2017
Najlepšie DRUHY ŠALÁTU. Aké sú možnosti?

Majú vplyv na zažívanie, čím horkejšie druhy šalátov, tým účinnejšie. Prečisťujú pečeň a vitalizujú organizmus. A naviac, solídny obsah provitamínu A, vitamínov C, E, tiamínu, riboflavínu, a tiež kyseliny listovej, ktorá našej populácii tak chýba.

HLÁVKOVÝ ŠALÁT

Najznámejší a tiež najvyužívanejší šalát v našich končinách. Bohužiaľ, jeho chutné hlávky s poddajnými listami už po niekoľko generácií ničíme v ostrej octovej zálievke sa slaninou, pritom by si zaslúžil delikátnejšie dochucovanie.

Skúste sa naň raz pozrieť nie cez optiku babičkinej kuchárky, ale cez receptúry európskych kuchýň. Hlávkový šalát nie je výrazný, má veľmi jemnú maslovú príchuť, ktorá prijme v podstate akúkoľvek bylinu a zálievku.

Najchutnejšie sú jeho srdiečka, labužníci z neho nejedia nič iné. Jeho nevýhodu je to, že veľmi rýchlo vädne a s týmto rozkladným procesom sa dostávajú k slovu horčíny. Za vyskúšanie určite stojí kučeravý hlávkový šalát. Má silnejšiu chuť a pevnejšie listy.

VALERIÁNKA

Je známy tiež ako valeriánka poľná alebo jarný šalát. Svetlozelené drobné lístky sú mimoriadnou zásobárňou vitamínov A, C, z minerálov potom vápnika a železa. Chutí sladkasto.

Je vhodný do sendvičov, na obložené chleby, na miešané šaláty, do zeleninových polievok. Ak si robíte praženicu, skúste ho do nej ku koncu primiešať.

RUKOLA

Má chuť pripomínajúcu horčicu, ktorej je, napokon, príbuznou. Stravníci s vyladenými chuťovými bunkami v nej rozpoznávajú aj tóny octu a orechov. Povzbudzuje k jedlu, takže sa ňou nesnažte zahnať hlad pri odtučňovacej kúre.

ĽADOVÝ ŠALÁT

Pre tohto príbuzného hlávkového šalátu je charakteristická tesná hlávka, čo ho umožňuje omývať len zvonku, a zostáva dlhšie chrumkavý. Oproti hlávkovému šalátu je krehkejší, chrumkavejší a v chlade ho možno skladovať najdlhšie zo všetkých druhov. Výdrž a sladkastá maslová, osviežujúca chuť sú jeho prvoradou devízou, dostali ho medzi top šaláty.

Čítajte tiež: Minimum kalórií, maximum vitamínov. Sezóna šalátov v plnom prúde.

LOLLO BIANCO a LOLLO ROSSO

Krásna, zdravá dekorácia stola. Tieto dva kultivary sú obľúbené hlavne v talianskej kuchyni. Patria k chuťovo neutrálnym, takže je možné využiť ich na mnoho spôsobov, rovnako ako predložiť ich väčšine stravníkov. Svetlozelený je jemný, červený má ľahkú orieškovú príchuť. Lollo rosso má pritom väčší význam pre srdce a imunitu, preto sa odporúča jeho častá konzumácia.

RÍMSKY ŠALÁT

Praotec listových šalátov, ktorý sa na výslní drží už od čias starovekého Ríma. Spoznáte ho podľa voľných tmavozelených listov, ktoré sú príjemné na zahryznutie. Typická je jeho mandľová príchuť, horkosť potlačí olivový olej.

Čítajte tiež:  Na toto si pri výbere a kúpe šalátu dávajte pozor!
Využite špeciálnu akciu a objednajte si predplatné!