Paprika, kel, kaleráb, kapusta. Nemoderná zelenina?

Redakcia | 14. január 2017
Paprika, kel, kaleráb, kapusta. Nemoderná zelenina?

V časoch rukoly, batátov, hokaido tekvice, brokolice a rosso šalátu nám isté druhy zeleniny pripadajú tak trochu nemoderné.

Namiesto čalamády si radšej urobíme pečenú tekvicu s kozím syrom, kalerábovú polievku poľahky vymeníme za krémovú cuketovú, obyčajnú šošovicu vystriedame za červenú. Možno sa vám to zdá troška pritiahnuté za vlasy, a predsa sme viacero druhov zeleniny odsunuli bokom.

Je to najmä tá, ktorá bola na našich stoloch desaťročia, či storočia. Presvedčíme vás, že na nemodernú zeleninu by sme nemali zanevrieť.

Zdravá paprika

Do Európy doniesli papriku ešte moreplavci Kryštofa Kolumbusa. Táto zelenina obsahujúca množstvo vitamínov pochádza z Južnej Ameriky, ale na Starom kontinente sa veľmi rýchlo udomácnila. Možno ste ani netušili, že spočiatku sa využívala len ako okrasa, postupne sa sušila a spracovávala na korenie a až v 19. storočí sa začala naplno konzumovať.

A prečo je paprika nekorunovanou kráľovnou zeleniny? No napríklad preto, že obsahuje až desaťnásobne viac vitamínu C ako preslávený citrón. Červená paprika má vitamínu, ktorý sa postará o imunitu a odolnosť voči infekciám a vírusom, naozaj dosť a hovorí sa až o 400 mg na 100 gramov.

Paprika má nízky obsah kalórií, sacharidov, a dokonca kyselín. Prítomný horčík sa postará o zdravie svalov, nervov a psychiky.

Okrem magnézia obsahuje paprika aj mnoho iných minerálov – fosfor udrží pevné kosti, draslík je zase prevenciou pred srdcovocievnymi chorobami a vysokým krvným tlakom.

Nezanedbateľný je i obsah flavonoidov, ktoré podporujú detoxikačnú schopnosť organizmu. Aby toho nebolo málo, paprika má antibakteriálne a protiplesňové vlastnosti a funguje tiež ako prevencia pred prechladnutím.

Štipľavá paprika podporí tráviaci systém a dodá telu betakarotén a červená zase udrží zdravý zrak, nakoľko obsahuje vysoký podiel vitamínu A.

Tí z vás, ktorí chcú zhodiť svoje tukové zásoby ocenia, že kapsaicín v paprikách urýchľuje metabolizmus a spaľovanie tukov.

Výdatná papriková polievka 

Jej príprava je pomerne jednoduchá a výsledok bude stáť za to nie len z hľadiska chuti, ale aj zdravotných benefitov.

  • Celé papriky (asi 6 väčších kusov) prekrojené na polovicu dajte piecť do rúry vyhriatej na 180 °C približne na 40 minút.
  • Následne vložte do hrnca a ešte 15 minút nechajte spariť, aby ste potom poľahky mohli papriky očistiť od semiačok a šupky.
  • Zvyšok nakrájajte na kocky a vložte do hrnca, kde už ste predtým dozlata opražili šalotku a vetvičky rozmarínu.
  • Pridajte nakrájané papriky spolu so zachytenou šťavou a povarte asi 25 minút.
  • Môžete pridať aj hydinový, alebo zeleninový vývar.
  • Po uvarení môžete zmes rozmixovať a dochutiť.
  • Bude sa hodiť aj smotana, alebo paradajkový pretlak.
  • Nechajte ešte prejsť varom a zdravá výdatná pochúťka je na stole!

Diétna a výživná pochúťka menom kel

Nad kelom mnohé deti krčia nosom, je to však zelenina, z ktorej sa dajú vyčarovať úžasné a chutné recepty. Kel dodá telu vitamíny a minerály a postará sa o štíhlu fit líniu. Obsahuje totiž iba minimum kalórií a množstvo vody. 

Vysoké je aj percento vitamínu C, a najmä betakaroténuKyselina listová zabezpečí zdravie krvotvorby, je prevenciou pred anémiou a reprodukčnými problémami. Selén je zase významným antioxidantom, ktorý podporuje zrak, zdravie a pružnosť pokožky a vlasov a spomaľuje starnutie organizmu.

Vitamín E ovplyvňuje potenciu a rovnako ako selén spomaľuje starnutie.Spolu s vitamínom K podporuje dlhovekosť a odolnosť organizmu. Kel, to je teda skutočný dar prírody, obsahujúci unikátnu kombináciu prvkov spomaľujúcich starnutie tela. Okrem toho významne podporuje imunitu, posilňuje cievy a reguluje hladinu cholesterolu v krvi.

Znamenitý pstruh na keli

Na večeru to pravé orechové. Organizmu dodáte bielkoviny, vlákninu a živiny, ale o svoju líniu sa obávať nemusíte.

  • Pstruha rozdeľte na dva filety, ktoré kožou nadol upečte na masle a odstavte.
  • 500 gramov kelu očistite, odstráňte hrubé časti a vrchné listy a nakrájajte na rezance.
  • Na rozpálenej panvici osmažte cesnak, pridajte chili, pripravený kel, osoľte a okoreňte.
  • Po zmäknutí pridajte zredukovanú smotanu (100 ml na šľahanie).
  • Podávajte s vrchovatým kopcom kelu a položeným pstruhom.

Všestranný kaleráb

Skorá jarná zelenina by na vašom tanieri rozhodne nemala chýbať. Kaleráb je odvekým bojovníkom proti obezite, aktívne látky urýchľujú metabolizmus, očisťujú črevá a urýchľujú spaľovanie tukov. Málo kalórií, ale veľa vitamínovej muziky. Už 150 gramov kalerábu pokryje dennú potrebu vitamínu C.

O vlákninu, ktorá sa postará o zdravie tráviaceho systému, taktiež nie je núdza. Kaleráb je vhodnou zeleninou, ak trpíte častými zápchami. Je vhodný aj pre ľudí, ktorí majú žalúdočné vredy. Okrem trávenia má konzumácia kalerábu blahodarný vplyv aj na srdce – telu dodá veľa energie a vitality a vďaka draslíku zabezpečí funkčnosť štítnej žľazy.

V buľvách kalerábu sa nachádza aj mnoho železa, zinku a selénu. Pokiaľ máte možnosť dostať sa k čerstvému kalerábu, určite nezahadzujte mladé listy. Obsahujú niekoľkonásobne vyššie množstvo vitamínu C v porovnaní s buľvou a taktiež viac vápnika.

Pozitívne ovplyvnia aj zdravý vzhľad vlasov a pokožky, pomáhajú ju hydratovať a udržať pevnú a elastickú.

Štýlové kalerábové hranolčeky

Už ste ich ochutnali? Sú skvelé a navyše zdravé! Stačí, keď plech vyložíte papierom na pečenie a do trúby predhriatej na 200 °C vložíte plech s hranolčekmi. Predtým iba kaleráb pokrájajte do daného tvaru, nechajte kúsky ešte 15 minút odležať kvôli prebytočnej vode.

Môžete iba poliať olivovým olejom, osoliť a okoreniť čiernym korením, ale recept sa dá aj obohatiť, a to tak, že kalerábové hranolčeky následne posypete zmesou cícerovej múky, mletej červenej papriky, karí a čierneho korenia. Pečte asi 30 minút a môžete túto lahôdku podávať. Hodiť sa k nej bude dresing z gréckeho jogurtu, kôpru a cesnaku.

Od kapusty chlap je hustý!

Čo platilo v minulosti, platí aj dnes. Kapusta je skutočnou vitamínovou bombou. Kyslú kapustu v sudoch si v minulosti so sebou brávali námorníci, aby udržali svoje telo zdravé a odolné voči infekciám a vírusom. Významný podiel vitamínu C je hotovým zázrakom pre imunitu. Kapusta odvodňuje nadbytočnú vodu, má močopudný a prečisťujúci účinok pre obličky a močové ústrojenstvo, ale prečistí aj hrubé črevo.

Vláknina sa postará o zdravie tráviaceho systému, vápnik napomáha udržať silné a zdravé kosti a vysoký podiel sodíka reguluje pH v tekutinách, je prevenciou pred migrénami, depresiami a kŕčmi svalstva.

Okrem fosforu, draslíku a železa obsahuje kapusta aj zinok, mangán a meď. Spolu s karotenoidmi má kapusta veľmi výrazné antioxidačné účinky. Prispievajú k tomu aj laktobacily prečisťujúce steny žalúdka a štartéry správnej mikroflóry.

Výborný kapustový šalát

Osvieži, zasýti a dodá kopec vitamínov. Na kapustový šalát jednoducho postrúhajte, alebo na pásiky nakrájajte kapustu a zmiešajte ju v miske spolu s uvarenými zemiakmi, najemno nakrájanou cibuľou, šalátovou uhorkou a červenou paprikou.

Na zálievku primiešajte kvalitný olivový olej, trošku jablčného octu, cukor, soľ, čierne korenie a máte hotovo. Keď chcete pridať viac chutí, môžete do zálievky pridať grécky jogurt spolu s dijonskou horčicou.