Prečo by ste mali jesť paradajky? Muži a kardiaci, spozornite!
... pretože bránia rozvoju rakovinového bujnenia a poškodenia srdcovo-cievneho systému. Paradajky chránia aj pred problémami s prostatou..
Paradajky síce nie sú vhodnou maškrtou pre reumatikov, väčšine populácie však urobia dobre. V nezanedbateľnom množstve obsahujú vlákninu, provitamín A, vitamíny C, E aj B, z minerálov hlavne železo s draslíkom a v menšej miere vápnik s fosforom.
Muži kardiaci, spozornite!
Posilňujú imunitu, majú antibakteriálne účinky, podporujú krvotvorbu, spevňujú kožu aj nechty, a čo je veľmi dôležité, fungujú ako silné prírodné antioxidanty. Vychytávajú voľné radikály, preto bránia rozvoju rakovinového bujnenia a poškodenia srdcovo-cievneho systému.
Čítajte tiež: 10 potravín pre zdravé srdce
Je tiež dokázané, že mimoriadny úžitok z konzumácie paradajok majú muži po 50-tke. Chráni ich totiž pred problémami s prostatou.
Nie je lykopén ako lykopén
Často býva spomínaná štúdia, podľa ktorej muži, konzumujúci stravu bohatú na lykopén znižujú riziko ochorenia na rakovinu prostaty až o 45 %. Práve karotenoid lykopén môže za sýtu červenú farbu klasických druhov rajčín a za ich antioxidačné účinky.
Priemerne veľká paradajka ho obsahuje približne 3 miligramy, pritom najväčšia koncentrácia je vo vonkajšej šupke.
A teraz pozor, nie je lykopén ako lykopén. Do oranžova sfarbené paradajky obsahujú formu tejto látky, takzvaný cis-lykopén, ktorú ľudský organizmus najlepšie vstrebáva.
TIP:
Možno vás to prekvapí, ale organizmus lykopén lepšie využije skôr z paradajkovej šťavy a z tepelne upravených rajčín. Pretože je rozpustný v tukoch, nezabudnite ho sprevádzať s kvalitným olejom.
Čítajte tiež: PARADAJKY. Záleží na odrode, spôsobe pestovania a zaobchádzania so zrelými plodmi.