Púpava v kuchyni? Tipy ako ju zakomponovať do jedál. A naozaj chutí!

Diana Mašlejová | 9. máj 2017
Púpava v kuchyni? Tipy ako ju zakomponovať do jedál. A naozaj chutí!

Túto čarovnú bylinu sa nebojte využiť aj v kuchyni do rôznych jedál. Oceníte jej chuť. Púpava je zdravá a chutí.

Prebudenie so smoothie

Ranné vstávanie nebýva vždy ľahké. Spríjemniť vám ho pomôže práve púpavové smoothie, ktoré, okrem toho, že je veľmi chutné, organizmu doplní potrebné živiny.

Smoothie je vhodné aj pre ľudí s chronickým pocitom únavy, dlhodobými stresmi, či nedostatkom železa. Na nápoj budete potrebovať čerstvú bylinu.

V pomere, aký si sami určíte podľa chuti, rozmixujte listy spolu s jablkom, uhorkou a citrónovou šťavou. Na osladenie je vhodný agáve sirup, či med. Popíjajte vždy čerstvé.

Pozor, produkty z púpavy nie sú vhodné pre dojčiace ženy a dať si na ne pozor by mali aj ľudia s peľovými alergiami.

Chutný púpavový šalát

púpava, šalát, máj

Ochutnali ste niekedy púpavu? Jej listy majú mierne horkastú príchuť, ale sú skvelé. Púpavový šalát prečistí krv i obličky, zbaví toxínov a zmierni prejavy reumy. Jednoduchšiu verziu šalátu si pripravíte umytím a nasekaním listov púpavy.

V miske k nim pridajte olivový olej, roztlačený cesnak a soľ. Lyžička vínneho či jablčného octu, alebo citrónovej šťavy dodá šalátu príjemnú horko-kyslú príchuť.

Pokiaľ chcete šalát využiť ako hlavný pokrm či rovnocennú prílohu, postup obohaťte pridaním bieleho jogurtu a vareného vajíčka.

Kombinácia púpavy a vareného zemiaku, jarnej cibuľky a tuniaka je taktiež skvelá a ďalším kuchárskym experimentom sa medze nekladú.

A ešte jedna rada na záver – púpavové lístky v mnohom pripomínajú chuť rukoly, preto všade tam, kde by ste ju pri varení použili, môžete na obmenu skúsiť práve všestrannú púpavu.

Púpavová polievka

púpava, polievka, jarná

Za pokus stojí aj výborná púpavová polievka. Stačí osmažiť pokrájanú cibuľku dozlatista a pridať vývar z mladých púpavových lístkov, roztlačený cesnak, muškátový oriešok a soľ.

Celú zmes varte ako polievku 10 – 20 minút a následne rozmixujte a ochuťte korením. Môžete pridať tekvicové semiačka na ozdobu, alebo smotanu na zahustenie.

Čítajte viac: Viete aký úžasný prínos má púpava pre vaše zdravie?