TRI SKUTOČNOSTI, ktoré by mal každý vegetarián vedieť

Dagmar Baluchová | 17. marec 2017
TRI SKUTOČNOSTI, ktoré by mal každý vegetarián vedieť

Aké sú tri skutočnosti, ktoré by mal každý vegetarián vedieť vám predstaví Martin Chudý, konzultant pre optimálne zdravie a výživu (http://martinchudy.blogspot.sk).

Ja osobne nie som vegetarián a ani prívrženec žiadneho konkrétneho výživového štýlu, pretože nemám rád nálepky, ale napriek mojej vysokej spotrebe živočíšnych potravín mám úctu k zvieratám. Preto kupujem a konzumujem takmer výlučne potraviny z tradične alebo ekologicky chovaných zvierat, nekonzumujem mäso z mladých zvierat, nepoužívam kožušiny a snažím sa nepoužívať výrobky testované na zvieratách.

TRI SKUTOČNOSTI, ktoré by mal každý vegetarián vedieť

Mnohí ľudia prechádzajú na vegetariánsku stravu zo zdravotných dôvodov, pretože táto strava je všeobecne laickou populáciou považovaná za zdravú. V žiadnom prípade teraz nechcem dehonestovať vegetariánstvo alebo vegánstvo a rešpektujem rozhodnutie každého človeka, ale je niekoľko vecí, ktoré by ste mali vedieť. Tieto tri sú podľa mňa najdôležitejšie:

1. Žiadny tradičný národ nekonzumoval čisto rastlinnú stravu

Podľa paleontologických nálezov konzumovali naši dávni predkovia na rôznych územiach rôzny pomer makroživín a na niektorých územiach bola preferovaná živočíšna strava, zatiaľ čo inde prevažovala rastlinná strava. Podobné zistenia odhalil aj bádateľ Weston Price, ktorý v 30-tych rokoch 20. storočia preskúmal za 10 rokov 14 rôznych tradičných národov v 10 krajinách. Aj keď niektoré tieto národy konzumovali prevažne rastlinnú stravu, žiadny z nich nekonzumoval výlučne vegetariánsku stravu.

2. Niektorí ľudia musia konzumovať živočíšne potraviny, ak chcú byť zdraví

Správne zostavená vegetariánska strava môže u niektorých ľudí viesť k trvalému zdraviu a pre mnohých ľudí je prevažne rastlinná strava veľmi vhodná pre zdravie. Avšak, je potrebné pochopiť, že niektorí ľudia „majú gény po lovcoch“ a jednoducho potrebujú konzumovať živočíšne potraviny.

Aj preto sa mnohí vegetariáni po rokoch vracajú k zmiešanej strave a napriek ich maximálnej snahe konzumovať nespracované čerstvé rastlinné potraviny im vegetariánska strava nedokáže zabezpečiť potrebné živiny. To však neznamená, že musia konzumovať mäso.

Ak je niekto vegetarián, odporúčam aspoň formu lakto-ovo vegetariánstva.

Aj keď obsahuje veľmi vhodný pomer aminokyselín a iných živín, tie sa dajú získať aj z iných živočíšnych zdrojov ako vajcia a mliečne výrobky. Napr. vitamín B12, ktorý je nesmierne dôležitý pre mozog a celý organizmus, sa dá v potrebných dávkach prijať len zo živočíšnych potravín a doplnková výživa dokáže len ťažko nahradiť v tomto prípade reálnu stravu.

Vedecké štúdie naznačujú, že až 50 % vegetariánov a 80 % vegánov má nedostatok vitamínu B12. Preto ak je niekto vegetarián, odporúčam aspoň formu lakto-ovo vegetariánstva.

3. Nie je vegetarián ako vegetarián

Mnohí vegetariáni žijú v presvedčení, že stačí vylúčiť mäso alebo iné živočíšne výrobky zo stravy a zdravie sa dostaví samo. Títo ľudia následne konzumujú veľa cukru, spracovaných potravín, rafinovanej múky, transmastných tukov a iných „ničiteľov“ zdravia.

Pravdepodobne aj preto je v Indii jeden z najväčších výskytov srdcovo-cievnych ochorení na svete. Takýchto ľudí považujú nevegetariáni za dôkaz, že vegetariánstvo nie je vhodné pre zdravie, ale treba si uvedomiť, že skutočná vegetariánska strava vyzerá inak.

Podstata nie je len v jedle

Stovky miliónov ľudí po celom svete však konzumujú vegetariánsku stravu. 

  • V Indii,  kde podľa prieskumov vegetariáni predstavujú až 40 % populácie, čo je takmer 500 miliónov ľudí.
  • V USA konzumujú asi 3 % populácie vegetariánsku stravu.
  • V Európe v tomto smere kraľuje Anglicko, kde 6 % obyvateľstva sú vegetariáni.

Aj keď má väčšina ľudí vegetariánstvo spojené s nekonzumáciou mäsa a živočíšnych výrobkov, tento životný štýl by mal zahŕňať okrem starostlivosti o zdravie a výživu aj abstinenciu, nefajčenie, pohyb, telesnú a duševnú hygienu.

Vegetariáni sa svojím správaním snažia najmä prejaviť úctu zvieratám, a preto často nepoužívajú ani živočíšne produkty ako koža, kožušina, hodváb, vlna, perie a produkty testované na zvieratách.

Ochutnajte: Šampiňónový hamburger