7 užitočných rád, ako zostať pri práci zdravý

Vladimíra Mihálová, Ing. | 3. január 2017
7 užitočných rád, ako zostať pri práci zdravý

Povinnosti, zodpovednosť, stres. Aj vás sa to týka? Týchto 7 užitočných rád vám pomôže, ako si udržať rovnováhu a zostať pri práci zdravý.

Nové zamestnanie prináša so sebou veľa zmien, povinností či zodpovedností, ktoré sú pre nás často stresujúce. Môžu ovplyvňovať náš fyzický i psychický stav. Ak nájdeme správnu rovnováhu medzi prácou a odpočinkom, môžeme sa udržiavať zdraví po každej stránke.

Prečítajte si: 10 typov ako zažívať úspech alebo keď práca prináša radosť

1. Chodievajte von

Ak máte v práci túto možnosť, poprechádzajte sa vonku počas prestávky. Zmena prostredia vám určite prospeje.

Prestávku môžete tiež využiť na mierne ponaťahovanie svalov, najmä vtedy, ak ste jednostranne zaťažení alebo máte sedavé zamestnanie.

2. Jedzte zdravo

Uprednostnite radšej zdravú a výživnú stravu pred rýchlym občerstvením.

Ak sa nestravujete v podnikovej jedálni a máte problém s nadváhou, skúste si pripraviť desiatu alebo obed vopred doma. Napr. vločky s ovocím, zeleninové šaláty alebo kuracie prsia s ryžou atď.

3. Doprajte si sladkosti s rozumom

Ak sa ich nedokážete vzdať, doprajte si ich radšej v dopoludňajších hodinách. Popoludní a večer sa ľahšie ukladajú do tukových zásob, hlavne ak už nevyvíjame dostatočnú pohybovú aktivitu. Vysoko kalorické sladkosti možno tiež nahradiť zdravšími alternatívami:

  • rôzne druhy orieškov (ideálne nepražených a nesolených)
  • čerstvé ovocie
  • jogurt (tvaroh) s kakaom atď.

Mohlo by vás zaujímať: 7 tipov na chutný olovrant s ktorým zaženiete popoludňajší hlad

4. Dodržiavajte pitný režim, ale vyberajte si

Dostatočným množstvom tekutín prispejete k správnemu tráveniu, môžete predísť bolestiam hlavy alebo obmedziť zvýšenú chuť na sladkosti.
Káva vám síce na chvíľu pomôže, ale jej nadmerné pitie má tiež svoje riziká. Ak pijete veľa kávy, o to viac by ste mali piť vodu.

Bylinkové čaje sú vhodnou voľbou počas celého roka, môžeme ich piť teplé i vychladené. V lete sa odporúčajú piť rôzne minerálne vody, ktoré zásobujú naše telo minerálnymi látkami, o ktoré sme prišli pri potení.

5. Udržiavajte sa aktívni

Pravidelné cvičenie, ktoré nás baví, nám pomáha zlepšovať fyzickú i psychickú kondíciu. Ideálnou voľbou môže byť posilňovňa blízko práce. Ak necvičíte, vyskúšajte aspoň ísť do práce pešo, uprednostniť schody pred výťahom alebo sa večer poprechádzať namiesto vysedávania pri televízii.

Akákoľvek pohybová aktivita sa počíta a je lepšia ako žiadna.

6. Snažte sa plánovať

Pravidelné plánovanie práce vám umožní zorganizovať si myšlienky alebo zabrániť prepracovanosti. Ak sa z plánovania stane rutina, môže byť veľmi prospešné pri efektívnosti a pracovnej výkonnosti.

7. Poznajte svoje práva a všímajte si profesionálne riziká

Každá spoločnosť zodpovedá za bezpečnosť a ochranu zdravia svojich zamestnancov a je povinná oboznámiť vás s jej pravidlami ihneď pri nástupe. Ak nepoznáte detailne svoje práva v tejto oblasti (najmä pri rizikových kategóriách zamestnancov), čo najskôr sa s nimi oboznámte. Mnohé profesie si vyžadujú napr. dlhé sedenie spôsobujúce bolesti chrbta, ochorenie z jednostranného nadmerného dlhodobého zaťaženia alebo zrakové ťažkosti.

Povinnosťou zamestnávateľa je vykonanie opatrení, ktoré by predchádzali takýmto problémom a ich zhoršovaniu – napr. úpravou pracovného miesta (stôl, stolička, osvetlenie a ďalšie ergonomické podmienky).

Nebojte sa upozorniť na niektoré riziká či problémy na pracovisku! Zdravie máte iba jedno a keď si ho poškodíte, obmedzí vás to v práci, často i pri cvičení a v bežnom živote vôbec.

Ak sa budeme snažiť robiť vždy pre svoje zdravie maximum, môžeme sa udržiavať zdraví, ba dokonca zlepšiť náš súčasný zdravotný i psychický stav. Začať môžeme už od zajtra!

Mohlo by vás zaujímať: 
Uvažujete o zmene práce? 6 otázok, na ktoré si musíte odpovedať.
Týchto chýb sa v novom zamestnaní vyvarujte