Čo sa skrýva v pleťových krémoch?

Redakcia | 29. október 2016
Čo sa skrýva v pleťových krémoch?

Krém na pleť patrí k základnej kozmetickej výbave každej z nás. Avšak, možno budete prekvapené ich zložením.

Krém alebo olej? Pred touto dilemou možno práve teraz stojíte. Iste chcete nájsť ten správny prípravok pre váš typ pleti. Poďme sa teda lepšie pozrieť na ich zloženie...

V dnešnej dobe krémy obsahujú prevažne syntetické zložky obohatené o vitamíny, prírodné oleje, či kyseliny. Sú to práve prírodné zložky, ktoré našu pleť vyživujú, no v kozmetických výrobkoch sú zväčša v malom množstve. Tu je zoznam niekoľkých látok, ktorým by ste sa mali radšej vyhnúť.

Silikónmi sa natierate spolu s krémom

Silikóny nájdeme v širokom spektre výrobkov – v šampónoch, krémoch, či mejkapoch. Ich úlohou je vyplniť drobné vrásky, jazvičky a nedokonalosti. Už z toho vyplýva, že na pokožke (alebo na vlasoch) vytvárajú neviditeľnú vrstvu. Vaša pokožka teda nemôže správne dýchať a výsledkom môžu byť dokonca upchaté póry a vyrážky.

Tento ,,film“ na pokožke má aj pozitívny efekt – udrží vlhkosť tým, že ju v podstate zakonzervuje. Spolu s ňou konzervuje aj všetky nečistoty. Pri dlhodobom používaní pleť stráca schopnosť vytvárať vlastné lipidy a stáva sa na silikónoch ,,závislá“.

Čerešničkou na torte je fakt, že silikóny sa kumulujú v pečeni, či lymfatických uzinách, čo nám len pridáva objem toxínov do obehu v našom organizme. V zložení ich nájdete s koncovkami –cone, -thicone, -thiconol, -silane alebo –siloxane.

Krém a Alkoholy

Alkoholy pleť dezinfikujú, no zároveň dehydratujú a narúšajú jej prirodzenú ochrannú bariéru. Pre suchý typ pleti sú teda doslova katastrofou. Pre majiteľky mastnej pleti môžu predstavovať isté pokušenie, pre ich okamžitý zmatňujúci efekt.

No opak je pravdou. Alkohol síce pomáha odstrániť prebytočný kožný maz, no efekt je dočasný. Stimuluje totiž mazové žľazy v hlbšej vrstve pokožky, takže začnú produkovať ešte viac mazu.

Hydroxid draselný a pH pleti

Hydroxid draselný je silná zásada. Dokáže teda vyrovnať alebo inak ovplyvniť hodnotu pH. Táto látka má korozívne vlastnosti (postupne znehodnocuje kovové alebo nekovové materiály). Pri testoch na bunkách cicavcov boli dokázané mutagénne účinky na DNA. Okrem toho má dráždivé účinky na pokožku, oči a respiračný systém.

Európska únia ho posúdila ako toxický a škodlivý. V kozmetických výrobkoch sa nachádza v malom množstve, no znovu ide o frekvenciu používania, pri ktorom je pleť vystavená jeho pravidelným dávkam.

Parabény v pleťových krémoch?

Parabény sú konzervačné látky, ktoré sa bežne používajú pri výrobe kozmetiky. Bolo dokázané, že patria medzi hormonálne disruptory („rozvracače“), ktoré rozvracajú hladiny a účinky hormónov v organizme. V podstate napodobňujú estrogén, čím spôsobujú, okrem iného, rast buniek v prsníkoch, ktoré končí nekontrolovateľným delením zhubných buniek, a teda môže vzniknúť rakovina. Parabény boli dokonca identifikované v nádoroch odobratých z prsníkov.

Bude vás zaujímať: Čo ponúkajú oleje?