Letné otužovanie. Prečo s ním začať práve v lete a čo je jeho podstatou?

Gabriela Bachárová | 27. jún 2017
Letné otužovanie. Prečo s ním začať práve v lete a čo je jeho podstatou?
foto: iStock.com

Leto je skvelým obdobím, ako posilniť svoju obranyschopnosť otužovaním. Ak sa chcete vyhnúť nepríjemným jesenným a zimným virózam, využite pekné počasie na utuženie svojho zdravia. Prvé výsledky uvidíte už za štyri týždne.

Nachladnete okamžite, ak sa prudko zmení zo dňa na deň počasie? Keď je jeden deň pätnásť stupňov a hneď na druhý deň tridsať (ako je to v našej zemepisnej polohe v posledných rokoch úplne bežné), predstavuje to pre ľudský organizmus veľkú záťaž.

Otužilý človek ju však zvládne bez zaváhania a prudký teplotný šok ani nezaznamená. Kým človek, ktorý je fyzicky skôr slabší a nemá s otužovaním žiadnu skúsenosť, okamžite ochorie, dostane nádchu, začne kašľať, môže mať aj zvýšenú teplotu a celkovo sa necíti dobre.

Jeho organizmus nezvládol vyrovnať sa so záťažou v podobe výkyvov počasia. Ak sa vám to stáva bežne, je to neomylný dôkaz toho, že vaša imunita nepracuje dokonale, a bolo by potrebné ju trochu podporiť.

Okrem športovania, zdravej stravy, pozitívneho myslenia a dostatku spánku a odpočinku je ďalším logickým krokom pravidelné otužovanie.

Prečo s otužovaním začať práve v lete?

Teplé obdobie roka je vhodné, pretože na náš organizmus nekladie také nároky ako zima, a teda sa telo môže nerušene „venovať" iným aktivitám, pretože nemusí toľko bojovať s votrelcami v podobe vírusov alebo baktérií.

Čo je podstatou otužovania?

V skratke povedané – zvýšiť odolnosť organizmu proti poveternostným vplyvom, adaptovať sa na chlad a udržať si stálu telesnú teplotu za každej vonkajšej teploty. Váš organizmus by sa mal stať akýmsi múrom, za ktorý neprenikne žiadny vonkajší rušivý prvok, v tomto prípade rozmary počasia.

Neznamená to, samozrejme, že vám v zime už nikdy nebude zima, ale nebude vám zďaleka taká zima, budete lepšie znášať prudké výkyvy počasia a neodnesiete si to hneď virózou.

Čítajte tiež: Kryolipolýza - Tukové bunky, traste sa od zimy!

Menej chorôb dýchacích ciest

Otužilí ľudia sú, prirodzene, oveľa menej chorí. Nie je to tak, že neochorejú nikdy a že sa im chrípky či iné choroby dýchacích ciest začnú už nadobro vyhýbať. Priebeh choroby je však zvyčajne oveľa miernejší a frekvencie chorôb menšie.

Praví otužilci, ktorí v zime plávajú v rieke a v januári chodia v tričku, nielen, že nevedia, čo je to chrípka, ale nepoznajú ani ľahkú nádchu. K tomuto dokonalému stavu sa pravdepodobne nedostanete, ale každý pokrok sa cení.

Otužovanie pôsobí nielen proti chorobám z nachladnutia, ale je tiež istou prevenciou ďalších chorôb, medzi ktoré patria predovšetkým alergie alebo hypertenzia, čiže vysoký krvný tlak. Zdravotnú úspešnosť otužovania potvrdzujú mnohé prieskumy.

Jeden z nich sa zameral na najmladšiu generáciu a zistil, že predškolské deti, ktoré sa otužujú vzduchom aj vodou, trpia omnoho menej respiračnými chorobami ako ich vrstovníci, ktorých ich rodičia držia ako v bavlnke.

Je vám však známe, že otužovanie prospieva nielen zdraviu, ale aj kráse? Najmä otužovanie studenou vodou dokonale prekrvuje pokožku, a dobré prekrvenie kože je prvou podmienkou a prvým predpokladom krásy. Rovnaké účinky má na pleť šport, a preto je ideálne spojiť tieto dve príjemné aktivity a uvidíte, ako sa to odrazí na vašom vzhľade.

Mohlo by vás tiež zaujímať: TOP 5 živín pre zdravý vzhľad vašej pokožky