Liečivá reč dotykov: prehrejte si život masážami!

Redakcia | 12. november 2016
Liečivá reč dotykov: prehrejte si život masážami!

Relaxačná i liečebná masáž hovorí jednou rečou – uvoľní svaly a psychické napätie, zharmonizuje vnútorné prostredie organizmu, uľaví od bolesti, dodá energiu. Lekári v starovekom Ríme ich nazývali "trenie" a liečili nimi bolesti chrbta, hlavy, kĺbov. Fungujú dodnes, stále ako prírodný liek.

Majster dotyku

Nejde iba o to, ako, ale hlavne kto – najmä keď hľadáte terapeuta na dlhú dobu. Pri voľbe maséra sa pokojne spoliehajte na sympatie či antipatie. V druhom prípade sa totiž uvoľníte ťažšie, či vôbec.

Kto sa premohol a nechal na seba siahnuť niekým so skvelou povesťou, avšak chémia zafungovala opačne, a potom narazil na maséra, s ktorým bol v súlade už od prvého pohľadu, vie, o čom je reč. A kto nevie a nedbá na rady, skúsenosťou  spozná.

 

Ako sa pozná majster dotyku?

  • Je oboznámený s fungovaním tela, ak mu na stene visí zarámovaný vierohodný certifikát, je to len dobre.
  • Na klienta ide takpovediac „od podlahy“, podrobné otázky o zdravotnom stave nepovažuje za stratu času ani indiskrétnosť, zaujíma sa o výsledky prípadných klinických vyšetrení i osobné skúsenosti s masážami.
  • Rešpektuje, že každý človek má iný prah bolesti, preto pomaly skúša, kam môže zájsť.
  • Keď je schopný podľa potreby kombinovať rôzne masážne metódy, máte bonus navyše.

Na originálnej thajskej masáži to zrejme čakať nebudete, ale veľa vychýrených masérov využíva ako základ tradičné západné techniky, ktoré dopĺňa podľa potreby, napríklad reflexnou masážou, shiatsu, aromaterapiou... 

Intenzívne hnietenie, poklepkávanie a preťahovanie intenzitou, ktorá desí aj klientov čakajúcich za dverami – to naozaj nie každý ustojí. A naviac platí, že čo sa „rýchlo a silou urobí, to sa tiež rýchlo rozsype“.

Dobrý masér navyše vopred informuje, čo sa chystá urobiť. Je to príjemnejšie ako prekvapenie, keď máte hlavu v otvore masážneho lôžka a odrazu sa vám na chrbát „pricucnú“ horúce banky pri terapii zvanej bankovanie... 

Náš tip: Radi sa počas masáže s terapeutom porozprávate? Nerobte to. Vzájomne sa rušíte. Masér sa nemôže maximálne sústrediť a ťažšie zachytí jemné signály tela svedčiace o tom, že vyvíja prílišný tlak. Keď klient zastoná, je neskoro. Kŕčovité sťahy svalov aj samotný zvuk procedúru znehodnocujú viac, než by sa mohlo zdať. 

Obdarujte sa navzájom

Laická masáž má terapeutický efekt oveľa väčší, než sa môže zdať. Namiesto fyzických zásahov maséra pôsobí cez dušu. Posilňuje vzájomné puto medzi priateľmi i rodinou a uvoľňuje atmosféru – len si skúste večer pred televíziou masírovať nohy a pritom zvádzať súkromnú bitku pre neumytú vaňu alebo nenapísané úlohy. Je pritom jedno, či sme okolo masérskych techník prešli ako rýchlikom.

Na strane spriazneného laika totiž stojí empatia. Ako na to? Zľahka. Nemusíte sa potom báť, že namiesto blaženosti strávite noc pred ambulanciou na pohotovosti.

Pravidlá dobrej laickej masáže sú jednoduché. Ak to začne bolieť, ruky preč! Masírovanie musí byť príjemné pre obe strany, masér s otlačenými kolenami a rukami unavenými ako po rýľovaní záhrady nikdy nemôže odovzdať dostatok uvoľňujúcej sily, a ak sa akcia pre veľký úspech opakuje, celkom rýchlo sa môže stať, že namiesto príjemného pocitu zdieľania vás začne nahlodávať pociť obetovania sa.

A to je, pochopiteľne, zle. Pri výdatnejšom masírovaní preto dbajte na to, aby pohyb vychádzal z panvy a brucha, rukám je nutné pomáhať celým telom.

Zaujme vás ajTOP masáže, ktoré vás zaručene uvoľnia