10 krokov, ktoré pri liečbe herpesu pomáhajú

Andrea Mániková | 27. február 2017
10 krokov, ktoré pri liečbe herpesu pomáhajú

Herpes vás môže potrápiť nie len na perách. Okrem dôležitých hygienických opatrení sa zamerajte aj na vyživenie tela ako podporu pri liečbe herpesu, či prevenciu.

Herpes zoster

Herpes zoster je vyvolaný vírusom, ktorý je totožný s vírusom ovčích kiahní. Hoci po prekonaní kiahní človeku zostáva imunita, pri víruse herpes zoster to tak nie je. Zostáva v tele „spiaci“, teda v latentnej forme. Postihuje určitý nervový kmeň, sprevádzajú ho kožné zmeny prejavujúce sa v pásoch a zvyčajne na jednej polovici tela.

Rovnako ako pri herpese simplex, aj herpes zoster vytvára pľuzgieriky, ktoré po prasknutí vytvoria chrasty. Takáto infekcia je však sprevádzaná výraznými neuralgickými bolesťami.

Pásový opar

Pásový opar sa môže vyskytnúť aj na tvári, ak napadne trojklanný nerv. tzv. nervus trigeminus, môže zasiahnuť aj oči, nos či čelo. Ak zasiahne oblasť ucha, viac ako polovica postihnutých pacientov máva čiastočné ochrnutie tváre.

Herpes genitalis

Opar genitálií alebo herpes genitalis. Do tejto skupiny patrí aj pôvodca infekčnej mononukleózy, alebo vírus spôsobujúci tzv. 6. chorobu u detí. Herpes genitalis je pohlavne prenosnou chorobou a už pri prvom stretnutí sa s infekciou prichádza k tvorbe pľuzgierikov v oblasti genitálií a konečníka. Pľuzgieriky sú veľmi bolestivé.

Ak sa takýto opar vyskytne u tehotnej ženy pred pôrodom, je to dôvod pre vykonanie cisárskeho rezu, pretože klasický pôrod by znamenal vysokú pravdepodobnosť nakazenia novorodenca.

Čítajte tiež: HERPES: najrozšírenejšie vírusové ochorenia človeka.

Týchto 10 krokov pri liečbe herpesu môžu pomôcť 

1. HYGIENA: Dôrazne dbať na dodržiavanie hygienických opatrení, čo najčastejšie si umývať ruky, lebo inak hrozí, že si infekciu roznesiete ďalej, napr. na spojivku či očnú rohovku.

2. VŠETKO VLASTNÉ: Pri atakovaní infekciou je samozrejmosťou používať vlastný uterák, príbor, tanier a piť iba zo „svojho“ pohára.

3. VYMEŇTE ZUBNÚ KEFKU: Vymeňte zubnú kefku, a taktiež po odznení infekcie.

4. NEPREPICHUJTE PĽUZGIERIKY: Pľuzgieriky v žiadnom prípade neprepichujte, hojaci proces neurýchlite, pri prepichnutí hrozí pridruženie sekundárnej bakteriálnej infekcie a následne dlhší priebeh hojenia.

5. ANTIVIROTICKÝ KRÉM: Vhodná je pravidelná aplikácia antivirotického krému už v počiatočnom štádiu, vtedy spoľahlivo zaberá a pľuzgieriky zvyčajne vznikajú v menšom rozsahu. Na aplikáciu nepoužívajte svoje ruky, ale krém natierajte vždy novou vatovou tyčinkou. Na vatovú tyčinku nezabudnite ani vtedy, keď si zvyknete dávať na postihnuté miesto zubnú pastu.

6. VITAMÍNY: Vhodné je organizmus posilniť zvýšeným prísunom najmä vitamínu C a vitamínov skupiny B, najmä B12 a B6. Nájdete ich v kvasniciach, obilninách, čerstvom ovocí a zelenine.

7. SPÁNOKVeľa spite. Aj dostatočná regenerácia organizmu spánkom účinne pomáha imunitnému systému bojovať proti infekcii.

8. POZOR NA ŠÍRENIE INFEKCIE: Posledným krokom je zabrániť šíreniu infekcie, takže sa v žiadnom prípade nebozkávajte, pozor na to, aby ste pili z vlastného pohára, či fľaše. Vírus sa prenáša aj slinami. Vnímaví jedinci sú nielen ľudia s chronickými či onkologickými ochoreniami, ale aj deti.

9. ALTERNATÍVNA CESTA: Ak vyznávate skôr alternatívne postupy liečby, môžete vyskúšať vytlačiť z cesnaku alebo cibule pár kvapiek a tým si postihnuté miesto potierať. Cibuľa aj cesnak sú známe svojimi antivírusovými vlastnosťami.

10. LASER: V počiatočnom štádiu dokáže pomôcť aj laser, po krátkom ošetrení herpes začne vysychať a pľuzgieriky sa nevytvoria. Týmto spôsobom si môžete výrazne skrátiť celkovú liečbu.