Chronické srdcové zlyhanie. Existuje liečba?

Magda Fejková | 15. február 2017
Chronické srdcové zlyhanie. Existuje liečba?

Dýchavičnosť, slabosť a veľká únava... a ďalšie príznaky chronického srdcového zlyhania.

Chronické srdcové zlyhanie je súbor príznakov, ktoré spôsobujú narušenie práce srdca: jeden z najdôležitejších orgánov v tele potom nie je schopný odvádzať svoju prácu v dostatočnej kvalite. Nemôže pracovať tak, ako je zvyknuté, totiž ako pumpa. Príznaky sa časom zhoršujú a pacient po určitej dobe skôr živorí, než žije.

Prečítajte si tiež: Viete, aké sú najčastejšie príčiny zlyhania srdca?

Chronické srdcové zlyhanie - príznaky

Medzi najčastejšie príznaky srdcového zlyhania patrí predovšetkým dýchavičnosť: sprevádza chorého doslova na každom kroku. Býva spojená so slabosťou a veľkou únavou. Na tieto problémy často nadväzujú poruchy spánku a škaredé opuchy na nohách alebo na bruchu.

Obličky chorého prechádzajú zaťažkávacím obdobím – snažia sa preto vylúčiť z tela čo najviac vody. Dôsledkom je oveľa častejšie močenie, ako je obvyklé u zdravého človeka.

Srdce sa snaží zabrániť katastrofe!

Nielen obličky, ale aj srdce sa snaží zabrániť katastrofe niekoľkými starostlivo premyslenými mechanizmami: v prvom rade znižuje námahu, nenápadne, ale trvalo zväčšuje objem zvlášť ľavej srdcovej komory, a zrýchľuje tep.

A čo je výsledkom takejto aktivity vnútri tela?

Dochádza k hromadeniu krvi a telesných tekutín v pľúcach, v orgánoch dutiny brušnej, a veľmi často aj v dolných končatinách. Viac krvi v pľúcach potom vyústi do namáhavého dýchania a kašľa.

Opuch brucha a nemotornosť, bolesti pod pravým rebrom sú ďalšími neklamnými známkami srdcového zlyhania. Bolesti pod rebrami často spôsobuje zväčšená pečeň.

Štíhle nohy?

Choré srdce to nedovolí. Krv, ktorá sa hromadí v dolných končatinách, spôsobuje veľké opuchy. Že sa niečo nie dobré deje, spozná chorý počas veľmi krátkej doby: začína takmer bleskovo priberať, často ručička na váhe poskočí o niekoľko kilogramov v priebehu dní, maximálne týždňov.

Aká je liečba?

  • Pri srdcovom zlyhaní sa používajú lieky, ktoré sa podieľajú na zlepšení práce srdca, upravujú jeho rytmus, pomáhajú odstrániť prebytočnú vodu z organizmu a upravujú vysoký krvný tlak.
  • Je možná tiež liečba chirurgická alebo prístrojová.
  • Ak sú postihnuté srdcové tepny, prichádza k slovu liečba katetrizačná. Poruchy srdcového rytmu sú upravované kardiostimulátorom.
  • V niektorých prípadoch je odporúčaná dialyzačná liečba ako detoxikácia.
  • Keď všetko ostatné zlyhá, zvolia lekári transplantáciu.

Cieľom liečby je zlepšiť kvalitu života – zmenšiť alebo odstrániť príznaky, zvýšiť toleranciu záťaže, znížiť úmrtnosť, a teda predĺžiť chorým život.

Štúdia, ktorú vykonali vedci z univerzity v Emory, priniesla zaujímavé výsledky. Ženy mladšie ako 55 rokov, ktoré trpeli depresiou, mali podľa výsledkov štúdie dvakrát vyššie riziko, že ochorejú srdcovým zlyhaním alebo dostanú infarkt. Americká Asociácia pre srdcové ochorenie dokonca vydala vyhlásenie, v ktorom upozorňuje na depresiu ako silný rizikový faktor ochorenia srdca.

Čítajte tiež:  10 potravín pre zdravé srdce