Faktory, ktoré môžu negatívne ovplyvniť váš zrak. Aká je správna výživa pre vaše oči?

Diana Mašlejová | 12. apríl 2017
Faktory, ktoré môžu negatívne ovplyvniť váš zrak. Aká je správna výživa pre vaše oči?

Vnímame ním až 85 % informácií z okolia. Zrak je dar, o ktorého zdravie sa treba starať. Oči neraz namáhame omnoho viac, ako by si zaslúžili, a nevenujeme im dostatočnú opateru.

Problémy so zrakom

Zdravie očí závisí od viacerých faktorov, medzi ktorými hrá dôležitú úlohu aj genetická predispozícia, ochorenia, starostlivosť, a najmä vek. Veľmi častým problémom je vekom podmienená degenerácia makuly, kvôli čomu sa zhoršuje centrálne videnie.

Absolútne najrozšírenejšími sú však katarakty oka, inak nazývané šedé zákaly, ktoré sprevádza zákal očnej šošovky. Hlavnými príznakmi sú rastúce poruchy videnia, pričom pacienti sa sťažujú na takzvaný pohľad cez mliečne sklo. V Európskej únii trpí spomínanými základnými dvoma hlavnými problémami zraku 760 ľudí zo 100-tisíc.

Oxidatívne poškodenie je vážnym rizikovým faktorom v oboch prípadoch ochorení. Najčastejšou príčinou slepoty vo vyspelých krajinách je zelený zákal, odborne nazývaný glaukóm. Toto vážne ochorenie je mimoriadne zákerné, pretože nebolí. Dochádza však pri ňom k zvýšeniu vnútroočného tlaku, čo môže spôsobiť poškodenie očného nervu.

Najrozšírenejšími problémami naďalej ostávajú refrakčné chyby, ktoré mnohí nesprávne považujú za jediné komplikácie zraku. Medzi refrakčné poruchy zaraďujeme ďalekozrakosť, krátkozrakosť, astigmatizmus a presbyopiu.

Charakteristickým znakom týchto porúch je nepresný dopad svetelných lúčov na sietnicu. Problémy s videním a očami ale môžu signalizovať aj iné ochorenia. Sprevádzajú napríklad cukrovku, poruchy funkcie štítnej žľazy, sklerózu multiplex, aj viaceré ďalšie diagnózy. Avšak, istá časť problémov sa dá oddialiť a niektoré procesy degenerácie dokonca spomaliť.

Mohlo by vás zaujímať: Chcete zdravé srdce? Prevencia je namieste už v mladom veku.

Aspekty, ktoré negatívne ovplyvňujú zrak:

  • Fajčenie
  • Vysoký krvný tlak
  • Nedostatok vitamínov A,C a E
  • Obezita
  • Dlhodobé vystavovanie sa slnečnému žiareniu bez ochrany očí
  • Pohybovanie sa v priestoroch s vyššou koncentráciou smogu, cigaretového dymu a priemyselných exhalátov
  • Nadmerné namáhanie očí – čítanie pri nedostatočnom svetle, príliš dlhá práca s počítačom, nadmerné pozeranie televízie
  • Príliš suchý vzduch v miestnostiach 

Výživa pre oči

Zdravie pre oči, to nie je ani zďaleka iba mrkva. Zrak podľa viacerých vedeckých štúdií ovplyvňujú mnohé živiny. A to napríklad vitamín C, E, známy vitamín A, spolu s karotenoidnými pigmentami, zeaxantínom či luteínom.

Spomínané prvky sa nachádzajú najmä v ovocí a zelenine. Významne sú obsiahnuté napríklad v špenáte, kukurici, brokolici, či vaječnom žĺtku.

Rovnako vám osoží aj samotná mrkva, ktorú právom považujeme za zeleninu pre zdravý zrak. Obsahuje totiž betakarotén, ktorý sa v tele premieňa na vitamín A, slúžiaci ako súčasť vizuálnych pigmentov, zhromažďujúcich svetlo. Vhodná je aj konzumácia cesnaku, cibule a kapár, ale aj čučoriedok.

Pitie hroznového vína v primeranom množstve dostáva do organizmu antokyaniny, ktoré podporujú videnie v šere a v noci a zlepšujú cirkuláciu krvi v očnom tkanive.

Mohlo by vás zaujímať: Karotenoidy - Antioxidanty, ktoré nás chránia