Je KAKAO naozaj zdravé?

Redakcia | 2. december 2016
Je KAKAO naozaj zdravé?

Je. O jeho kvalite vás presvedčíme aj týmito zdravými faktami.

Kakao proti civilizačným chorobám

Kakao je známy antioxidant, ktorého očisťujúce účinky môžeme porovnať napríklad s červeným vínom, ovocím, či bobuľami acai. Za všetko môžu látky menom flavonoidy, ktoré chránia organizmus pred voľnými radikálmi a eliminujú tak procesy starnutia v tele a výskyt degeneratívnych ochorení.

Vedci z Harvardskej univerzity skúmali účinky kakaa priamo v rodnej Paname a zaujal ich fakt, že miestni ľudia trpia niekoľkonásobne menším výskytom civilizačných ochorení srdca ako Európania. Výsledkom tejto skutočnosti je vraj práve časté a pravidelné pitie kakaového nápoja, ktorý chráni srdce, upravuje vysoký cholesterol, krvný tlak a zlepšuje kvalitu buniek a ciev. Niekoľko štúdií prichádza s pomerne odvážnym tvrdením, že každodenná konzumácia čokolády (v primeranom množstve 1 – 2 kocky) znižuje riziko infarktu až o 50 %.

Keď už sme pri tej čokoláde: Pleťová maska a regeneračný peeling z čokolády.

KAKAO na zlepšenie imunity

Kvalitná čokoláda, ktorá obsahuje výrazný podiel kvalitného kakaa a nie je prehnane obohatená cukrom a tukmi, prispieva k lepšej obranyschopnosti organizmu. Tak lepšie chráni pred vírusmi a baktériami. Preukázateľné pozitívne účinky na tráviaci trakt potvrdili predpoklad, že kakao lieči hnačkové prejavy a podporuje správne fungovanie metabolizmu.

Kakao obsahuje okrem flavonoidov aj mnohé minerálne látky – zinok, horčík, železo, či meď. Vďaka alkaloidom ovplyvňuje aj správnu funkciu dýchacích ciest a pomôže napríklad pri problémoch s vykašliavaním hlienu.

Tomu by ste neverili: S čokoládou proti celulitíde?

KAKAO na dobrú náladu

Vďaka tryptofanu, látke, ktorá stimuluje tvorbu takzvaného hormónu šťastia – serotonínu, je kakao príjemným spoločníkom počas chmúrnych zimných dní alebo stresových situácií. Kakao obsahuje aj fenylethylamín, povzbudzujúci prostriedok pre mozgové aktivity.

Čokoláda sa preto ujala aj ako pomocník pri sústredení. Podľa výsledkov štúdií, ktorých je viac ako neúrekom, sa kakao ukazuje ako nástroj k navodeniu pohody a príjemných pocitov. Odborníci však odporúčajú konzumovať čokoládu v primeraných množstvách, jednu až dve kvalitné pralinky denne.

NÁŠ TIP NA USKLADNENIE KAKAA

  • Kvalitné kakao má výraznú arómu a je bez zápachu. Môže mať rôzne farby a odtiene v závislosti od kakaových bôbov a spracovania, no najdôležitejšia je správna aróma.
  • Treba si dávať pozor na fakt, že kakao rýchlo absorbuje prach a nečistoty z okolia, preto by malo byť po otvorení dobre uskladnené vo vzduchotesnej nádobe a rýchlejšie spotrebované.
  • Najlepšie je zvoliť tmavé, suché miesto so stálou teplotou, kde nehrozí privysoká vlhkosť. Nezabudnite, že správne kakao je sypké a bez hrudiek.
Milujú ho snáď všetci na svete. Aj vy? 
Tmavé čokoládové brownies