Rakovina prostaty - príznaky, ktoré pri ochoreniach prostaty nie je dobré podceňovať

Dagmar Baluchová | 17. október 2017
Rakovina prostaty - príznaky, ktoré pri ochoreniach prostaty nie je dobré podceňovať

Ťažšia situácia, ale nie neriešiteľná, nastane, ak vyšetrenie preukáže, že je prostata napadnutá zhubným nádorom. Podľa American Cancer Society je rakovina prostaty najčastejšou rakovinou u amerických mužov. Ani u nás nie sú čísla lichotivejšie.

Na Slovensku sa každoročne diagnostikuje toto ochorenie asi u 1 400 mužov, ročne naň okolo 500 zomrie. Rakovina prostaty sa môže objaviť ako samostatné ochorenie, alebo súčasne s benígnou hyperpláziou. Pre karcinóm prostaty je typický nekontrolovaný rast abnormálnych buniek, ktoré môžu nahradiť normálne bunky prostaty, či preniknúť aj do iných častí tela.

Čítajte tiež: Prostatitída a príznaky zväčšenej prostaty. Páni, nečakajte, kým sa prostata ohlási o slovo!

Pri podozrení na karcinóm prostaty je okrem bežných vyšetrení prostaty nutné odobrať aj malú vzorku tkaniva prostaty pomocou tzv. biopsie a odoslať ju na histologické vyšetrenie.

Ak sa potvrdí onkologický nález, je podľa typu, stupňa a rozsahu ochorenia nastavená liečba – operačná, rádioterapia, chemoterapia a/alebo hormonálna liečba, ktorá znižuje hormóny pôsobiace na nádor.

Mohlo by vás zaujímať: Rakovina kože. Čo vás zaujíma…

A hoci táto diagnóza zlomí asi každého muža, ktorému sa stanoví, netreba vešať hlavu a tvárou v tvár sa postaviť ochoreniu. Je to síce ťažký boj, na niekoľko rokov, no so stále sa zlepšujúcou liečbou je v mnohých prípadoch úspešný...

Príznaky, ktoré pri ochoreniach prostaty nie je dobré podceňovať

  • časté chodenie na WC, najmä v noci
  • únik moču
  • problém s močením alebo so zadržaním močenia
  • slabý prúd moču 
  • bolestivosť, pálenie pri močení
  • krv v moči, ejakuláte
  • ťažkosti s erekciou, ejakuláciou
  • bolesť pri sexuálnom styku
  • bolesť v oblastí bedier atď.
Prečítajte si aj: Rakovina kože. Čo vás zaujíma…

Viete, že...?

Problémy s močením nemusia súvisieť iba s prostatou, ale napr. aj s inkontinenciou a nedostatočnou funkciou a ochabením svalov panvového dna? Ich stav možno zlepšiť pravidelným cvičením špeciálnych cvikov.

K lekárovi

Všetky problémy, ktoré sme spomenuli, sú dôvodom na návštevu urológa. Áno, je jasné, že urologické vyšetrenie nepatrí u mužov medzi obzvlášť obľúbené. Ale – keď je všetko v poriadku, muži toto vyšetrenie absolvujú podstatne menej často ako ženy gynekologické vyšetrenie...

A, v konečnom dôsledku, keď ide o zdravie, treba občas niečo pretrpieť... Medzi základné vyšetrenia prostaty patrí palpačné vyšetrenie cez konečník, ďalej je nutný rozbor moču, krvi, ultrazvukové vyšetrenie prostaty, ale i močového mechúra, obličiek, prípadne meranie prietoku moču.

Na základe týchto výsledkov lekár vie presne stanoviť prípadnú diagnózu a následnú liečbu. Utiekanie sa k voľnopredajným liekom určeným na prostatu v prípade stanovenia vážnej diagnózy nie je namieste.

Mohlo by vás zaujímať: Viete, čo všetko dnes lekári dokážu zistiť z kvapky krvi?