Tip od nás: Klíčkujte! Vaša imunita vám to nezabudne
Špeciálnou kategóriou medzi prírodnými prostriedkami posilňujúcimi imunitu sú výhonky rastlín.
Semienka nakličovali už v starej Číne a ich liečebné schopnosti konečne objavujeme aj my. V mladučkých krehkých rastlinách drieme netušená sila antioxidantov, vitamínov, minerálnych látok i stopových prvkov.
Obrovskou výhodou je, že sa môžu pridávať do mnohých pokrmov a niekedy aj jesť len tak samostatne,
napríklad:
- FAZUĽKY
- MUNGO alebo ADZUKI
- CÍCER
A čo čajový nálev zo smrekových výhonkov, ktoré sú výdatným zdrojom vitamínu C a navyše vedia rozpúšťať hlieny a uvoľňovať dýchacie cesty, alebo z pohánkových výhonkov bohatých na flavonoid rutín a železo?
Obranyschopnosť významne podporia:
- výhonky špaldy
- slnečnice alebo
- senovky modrej
Možností je veľa, vždy si však vyberajte semená potravinárske, nie semená určené na siatie, ktoré môžu obsahovať nežiadúce chemické látky.
S výnimkou žeruchy a horčice ich najprv poriadne prepláchnite vodou a nechajte nejakú dobu namočené. Potom znovu prepláchnite a dajte klíčiť.
NÁŠ TIP:
Celú zimu môžu byť poruke na okennom parapete, pestované jednoducho v miskách. Okrem obligátnej žeruchy usilovne zalievajte výhonky lucerny (alfalfa) a munga, ktoré zvládnu aj "záhradníci na baterky", čiže všetci, ktorí sú schopní dopĺňať vodu.
Bude vás zaujímať: Obrana imunuty, špeciálna jednotka v boji prosti vírusom