Podľahli ste behu? Dôležitá je pravidelnosť!

Peter Nuota | 9. júl 2024
Podľahli ste behu? Dôležitá je pravidelnosť!

Ako teda začať behať? V tomto článku sa dozviete, ako začať s behom, ak ste doteraz vôbec nebehali, alebo ste behávali pred X rokmi.

Najdôležitejšie je uvedomiť si hneď na začiatku, že na prvýkrát neodbehnete desať kilometrov, možno ani päť. Ale to je v poriadku. Musíte začať podľa seba a podľa toho, ako to cítite. Niekto dokáže odbehnúť na prvýkrát šesť kilometrov, niekto neodbehne ani tri. Tréning robí majstra, preto sa nenechajte odradiť neúspechmi a komplikáciami na začiatku. Tiež som začínal tak, že som počas troch kilometrov musel zastať a ísť krokom, a nielen raz, ale asi desaťkrát. Teraz, po desiatich rokoch behania nemám problém odbehnúť 50 km trail alebo aj 4 úseky na OTKD, kde to na štyroch úsekoch vychádza cca 40 kilometrov.

Dôležitá je pravidelnosť! 

Aby ste si na aktivitu zvykli a vytvorili si návyk z ktorého sa stane vaša rutina. A toto platí pri každom tréningu, nielen pri bežeckých. Ak začínate s cvičením, nemusíte sa trikrát týždenne ničiť vo fitku, a časom vás to prejde, lebo to bude náročné, časovo aj fyzicky. Začnite s cvičením doma, pravidelne. Pokojne najskôr s krátkymi 20-minútovými cvičeniami zameranými na celé telo. Keď nemáte čas alebo náladu, dajte si len 10 minút, ale pravidelnosť tam musí byť. 

Ak sa chcete zlepšovať a s behom to myslíte vážne, určite si dni, kedy budete mať na beh určite čas. Aspoň tri – štyrikrát do týždňa. Len pravidelným tréningom prídu výsledky a zlepšovanie. Ak si pôjdete zabehať dvakrát týždenne, niekedy aj s päťdňovou pauzou, neposunie vás to nikam. Bude to pre vás stále trápenie. Takýto príklad som mal vo svojom okolí. Známa síce chodila behať, ale bolo to približne raz týždenne. Niekedy sa jej podarilo ísť behať aj viackrát, ale následne prišla dvojtýždňová, niekedy aj dlhšia pauza. Po čase som počúval, ako ona behať nebude, lebo aj tak nevládze odbehnúť viac ako päť kilometrov a aj tých zopár kilometrov je trápenie, a to behať chodí. Chodila, ale nie pravidelne. Chápem, že nie všetci majú veľa voľného času. Ale kto chce, ten si čas nájde. Ostatné sú výhovorky, buď chceš, alebo nechceš. Na začiatok úplne stačí 30 minút, aj so sprchou a oblečením vám to bude trvať celé cca hodinu. 

Menej je viac

Ak s behom začínate od nuly a nikdy ste nebehali, na začiatok bude stačiť, keď začnete s rýchlou chôdzou. Nemusíte sa hneď hnať a behať. Prechádzky rýchlou chôdzou by mali byť najmenej polhodinové, ideálne budú hodinové. Časom, keď budete cítiť, že vám rýchla chôdza nerobí problém, začnite s kratšími behmi. Nie viac ako 5-kilometrovými. Ideál by bol využiť služby atletického trénera, ktorý vás usmerní, prípadne sa spýtajte skúseného bežca z vášho okolia. Ideálne, ak sa zúčastňuje aj bežeckých súťaží a behá viac rokov. Poradí vám nielen s technikou, ale dá vám aj užitočné rady a tipy, ktoré sa týkajú všetkého, čo sa behu týka. 

Kam bežať? 

Keď ste už s behom začali, je načase nájsť a vybrať si bežecké trasy, ktoré budete behávať. Na začiatok vám postačí aj bežecká dráha v meste. Časom to už bude za trest, krúžiť hodinu dokola ako škrečok, aj keď, veľa bežcom to vyhovuje. Ja osobne ovál preferujem len na trénovanie intervalových behov. A čudujem sa, keď tam vidím ľudí, ktorí sa tam chodia prechádzať. Prečo sa radšej neprejdú po meste, v uličkách? Aj čas by im určite ubehol rýchlejšie. Snažte sa vyhýbať sa asfaltovým cestám a uprednostnite skôr mäkší povrch, čo v meste nebude vždy ľahké. Taký paradox je, že ja som začal, aj väčšinou behám, len v meste po asfalte a našťastie nemám žiadne problémy s kolenami.

Na začiatok si nájdite trasu ktorá nebude príliš dlhá ani náročná. Náročnou myslím hlavne prevýšenia, tie si budete užívať časom, keď budete vládať behať a posilníte si aj svaly dolných končatín, aby sa vám kopce behali ľahšie. Odporučil by som vám trasu niekde po meste medzi ľuďmi. Zabrať mi dal len maratón v Bratislave, po ktorom ma kolená boleli. Ale prešlo to. Určite nie niekam mimo mesta, kde môžete stretnúť okrem túlavých psov aj iné indivíduá. Behať na samote prináša aj iné riziká. Čo ak dostanete kŕče, na nerovnom teréne sa raz dva stane, že si vytknete členok (nechcem privolať žiadne zranenie), ale predsa len, v meste sa vám skôr dostane pomoci. Počas horúcich letných dní sa mi neraz stalo, že som sa niekde zastavil a vypýtal si pohár vody. 

Sledujte si tempo

Stiahnite si do telefónu alebo hodiniek bežeckú aplikáciu, ktorá bude zaznamenávať vaše behy a vy si budete vedieť časom pozrieť váš progres. Väčšina bežeckých aplikácií dokáže vytvoriť aj bežecký plán presne podľa vašich preferencií. Nastavíte si aktuálne tempo, ktorým beháte, koľko tréningov za týždeň zvládnete a aký máte cieľ, a časové obdobie, za ktoré ho chcete dosiahnuť  s plánom a aplikácia vám ho vygeneruje. Hlavne si nastavte reálne ciele. Odbehnúť za prvé mesiace 10 kilometrov pod hodinu môže byť náročné, ale nie nereálne. Ak si vyberiete príliš veľké sústo, môže sa stať, že vás to odradí alebo dokonca znechutí a skončíte so slovami: „beh nie je nič pre mňa“. Beh je pre každého, len treba vedieť, ako na to. Netreba sa nechať odradiť neúspechmi. Ani Rímska ríša nevznikla za pár týždňov.