Ráno, na obed, či večer? Kedy je ideálny čas na beh?

Iveta Škrabáková | 25. marec 2020
beh, ideálny čas, ideálny čas na beh, kedy behať, kedy ísť behať, kedy sa najlepšie behá, najlepší bežecký výkon, behanie, bežec, bežci, beh na dlhé trate, vytrvalostný beh, intervalový beh, intervalový tréning, výkon, chudnutie, sp

Niekedy keď bežíme, sa cítime zrelaxovane a ľahko, dynamicky, telo nás poslúcha. Inokedy máme pocit akoby sme za sebou ťahali koč s tromi dobre najedenými pasažiermi a každý ďalší krok je ako za test. Je to tým, v ktorý čas dňa bežíme?

Keby len existoval ten ideálny čas, kedy by sme si len tak vybehli a všetko by išlo ako po masle, však? Je mnoho faktorov, ktoré vplývajú na náš bežecký výkon. Poďme si preto zhrnúť najvýznamnejšie fakty.  

Ranný beh

Výhody:

Je skvelým spôsobom ako začať deň. Telu ním doprajeme výdatnú dávku kyslíka, metabolizmus sa naštartuje a bude počas dňa spaľovať viac. Vyšší podiel kyslíka v ranných hodinách uľahčuje dýchanie, obzvlášť v letnom období, kedy nás nepríjemné horúčavy dokážu nemilo odradiť.

Nevýhody:

Ranný beh môže byť o niečo ťažší, než v iné hodiny. Ihneď po prebudení môžeme mať problém so stuhnutými kĺbmi, svaly nie sú rozhýbané a môžu byť taktiež stuhnuté a neflexibilné, v dôsledku čoho je obmedzená kontrola svalov a koordinácia počas behu. Pred ranným behom je teda potrebné vykonať špeciálnu sériu cvikov zameraných na zahriatie svalstva, aby sme predišli nie len nepríjemným pocitom, ale hlavne zraneniam svalov či kĺbov. Ďalším faktom je, že naše telo počas spánku stráca množstvo vody. Pred behom by ste teda mali prijať dostatok tekutín. Niektorým ľuďom však takto zaťažený žalúdok pri behu prekáža.  

Poludňajší beh

Výhody:

Poludnie je najlepším časom pre vysoko intenzívne behy. Náš výkonnostný potenciál je okolo obeda najvyšší a naše telo ešte nie je celkom unavené z celodenných aktivít. Zásobárne energie sú správne naplnené (v porovnaní s ránom), fyzickú námahu pociťujeme menej a naše telo zvláda tréning vo vysokej rýchlosti ľahšie. To sú ideálne podmienky pre intenzívny tréning.

Nevýhody:

Beh po obede môže byť veľmi náročný. Ak sa vyberieme behať po tom, ako skonzumujeme obed, nebude to zrejme najlepší nápad. Telo potrebuje istý čas na strávenie potravy (v závislosti od druhu a množstva skonzumovanej stravy). Ak sa chceme vyhnúť tráviacim problémom a nevoľnostiam mali by sme sa držať istých zásad.

Patrí medzi ne hlavne:

  1. Po ľahkom jedle (desiata/olovrant či snack) počkať aspoň 30 minút,
  2. Po väčšom jedle ako obed, počkať s behom 1.5 až 2 hodiny,
  3. Ak vám beh po obede nerobí dobre, načasujte si ho tak, aby ste bežali pred ním. Aj keď to môže byť náročné, keďže zásobárne energie nie sú pred konzumáciou obeda ideálne doplnené.

Večerný beh

Výhody:

Večerný beh je skvelým spôsobom ako sa zrelaxovať a vypustiť celodenné problémy z hlavy. Ste na konci dňa vystresovaní z hektického pracovného dňa a máte problém „vypnúť“? Jednoduchý vytrvalostný beh vám môže pomôcť uvoľniť sa. Keďže telo je stále v aktívnom móde, nemusíte sa špeciálne zahrievať, tak ako ráno. Navyše, večerný beh znásobí nočné spaľovanie tukov.

Nevýhody:


Večerný beh môže spôsobiť problémy so zaspávaním. Ak si dáte večer beh s vysokou intenzitou, ktorý v tele spôsobí rozprúdenie energie, môže sa vám ťažšie zaspávať.  

Kedy mám teda behať?

Bez ohľadu na čas dňa, v ktorom bežíte, vždy to bude mať svoje výhody i nevýhody. Pri plánovaní behu je dôležité mať na pamäti svoje tréningové ciele. Chcete schudnúť, zabehnúť čo najďalej alebo znížiť stres?

Ak vám ide o zachovanie kondície, môžete trénovať v podstate kedykoľvek počas dňa. Je dôležité sa pred behom poriadne ponaťahovať a zahriať.

Ak si chcete zvýšiť výkonnosť, poludňajšie behy sú ideálnejšie pre intenzívne intervalové tréningy.

Naopak tréningy pre zrelaxovanie, vypnutie mysle, je ideálne zaradiť vo večerných hodinách.  

Vo všeobecnosti ale platí, že najlepším časom na beh je taký, ako to vy sami cítite. Na výkon majú veľký vplyv i faktory ako denný rozvrh, spánok, práca, voľnočasové aktivity, rodina či čas jedál. Vyskúšajte bežať v rôzne hodiny, a sami na sebe otestujte, kedy vám to ide najlepšie. Dôležité je nebáť sa a začať.