Bezlepková diéta: čo naozaj obnáša a kedy osoží?

Iveta Škrabáková | 15. apríl 2019
celiakia, bezlepková diéta, bez lepku, bez gluténu, bezlepkáč, diéta, chudnutie

Slovo „bezlepkové“ je často spájané s množstvom negatív, ako bez chuti, nudné a pod. Veľa ľudí ho však stotožňuje i so zdravšou formou stravovania, bez toho, aby sa hlbšie zamysleli, v čom vlastne tkvie takéto stravovanie. Samotné slovo pochádza z latinčiny, a v preklade znamená lepidlo. Je to bielkovina nachádzajúca sa hlavne v pšenici, raži a ovse, ktorá zabezpečuje pri práci s cestom jeho konzistentnosť, tvarovateľnosť, ťahavosť.

V súčasnosti existuje niekoľko skupín ľudí, ktorí sa stravujú podľa zásad bezlepkovej diéty. Niektorí aby schudli, iní sa tak cítia lepšie, lebo majú pocit, že bez lepku v strave majú viac energie či krajšiu pleť. Ďalšou skupinou je tá, ktorá si takúto formu stravovania nevybrala dobrovoľne, avšak kvôli svojmu ochoreniu, nazývanému Celiakia (autoimúnne ochorenie spôsobené neznášanlivosťou lepku, trpí hlavne tenké črevo, neskôr celý organizmus). Viete však čo v skutočnosti tento pojem ukrýva?

Bezlepková nerovná sa redukčná

Bezlepková torta, bude stále iba nezdravou maškrtou, pokiaľ jediná surovina, ktorú v recepte vymeníte bude múka. Rovnako tak je tomu s inými potravinami, sladkosťami, cestovinami a podobne. Bezlepková strava sama o sebe preto negarantuje, že budete zdravší, budete mať viac energie, či lepšiu pleť. Je mnoho ľudí, ktorí po vysadení lepku skôr pribrali, než schudli.

Strava bez lepku tiež nemá významnejšie priaznivý vplyv na športový výkon, aj keď je u mnohých športovcoch populárna.

Ak sa chcete cítiť lepšie, prosto začnite športovať, venujte pozornosť svojmu jedálničku, vyváženej a pravidelnej strave, ale nenechajte sa ovplyvňovať nezmyselnými trendami.

Čo je povolené

Ak už sa rozhodnete stravovať bez lepku, je dôležité vedieť, že ak chcete byť pravým „bezlepkáčom“ nie je to len o vysadení pečiva. Lepok (glutén) sa často vyskytuje aj v potravinách, kde by ste ho nečakali. Môže byť ukrytý najmä v rôznych dochucovadlách (sypké dochucovadlá do jedál, omáčky, marinády, instantné polievky, zemiakové lupienky, zmrzlina, cukríky, bujóny, a i.).

Pokiaľ sa jedná o plodiny, ktoré je vhodné zaradiť do svojho bezlepkového jedálnička sú to napríklad: ryža, pohánka, kukurica, zemiaky, amarant, pšeno. Zakázané sú pšenica, raž, jačmeň, ovos, špalda (túto si mylne veľa ľudí označuje za bezlepkovú, no opak je pravdou, buďte opatrní).

Ako často sa celiakia vyskytuje

V posledných rokoch sa ukázalo, že sa vyskytuje oveľa častejšie ako sa predpokladalo. V rôznych krajinách sa jej rozsah pohybuje od 1 : 100 až do 1 : 500, pričom v Slovenskej republike sa hovorí o počte cca 1 : 400.  Väčšina prípadov je však asymptomatických, teda ľudia neposkytujú typické príznaky, kvôli čomu nie sú oficiálne diagnostikovaní.

Ak pociťujete problémy po konzumácii lepku, nečakajte na zázrak po jeho dočasnom vysadení zo stravy. Zájdite k lekárovi a podstúpte komplexné vyšetrenie.

Neliečená celiakia totiž v tele dokáže narobiť veľkú „galibu“, pričom platí, že jedinou možnou a účinnou liečbou je prísne dodržiavanie bezlepkovej stravy.