CKD alebo sacharidové vlny? Ktorá diéta je vhodnejšia a ako dlho by sa mali praktizovať?

Dagmar Baluchová v spolupráci s Martin Chudý, konzultant pre optimálne zdravie a výživu (http://martinchudy.blogspot.sk). | 16. február 2019
CKD alebo sacharidové vlny? Ktorá diéta je vhodnejšia a ako dlho by sa mali praktizovať?

Balansujete medzi športovými diétami a hľadáte si takú, ktorá vám sadne najviac? Radili sme sa s Martinom Chudým...

V čom je CKD výhodnejšie?

CKD je z môjho pohľadu oveľa vhodnejší spôsob vykonávania sacharidových vĺn, pretože ponúka väčší výber jedál, nehrozí pri ňom príliš vysoký príjem bielkovín a naučí telo byť metabolicky flexibilnejším. Keďže sa jedná o druh ketogenickej stravy, je potrebné počítať s určitým časom adaptácie, počas ktorej budete pociťovať zvýšenú únavu a nedostatok energie.

Adaptácia na ketózu trvá asi 2-4 týždne, počas ktorých sa mozog a telo učia spaľovať ketóny a tuky pre tvorbu energie. Otázkou však je, či pravidelná sacharidová vlna vôbec umožní dostatočnú adaptáciu na ketózu.

Skúsenosti praktikantov CKD naznačujú, že áno, aj keď sa pravdepodobne nedostanete do hlbokej „nutričnej ketózy“, keď je hladina hlavného ketónu (beta-hydroxybutyrát) medzi 0,5 až 3 mmol/L. Celková adaptácia na CKD môže teda trvať o niečo dlhšie, povedzme 3-6 týždňov.

Prípadne môžete prvé 2-3 týždne konzumovať štandardnú ketogenickú stravu bez sacharidových vĺn, ktorá vám umožní rýchlejšiu adaptáciu na ketózu. Následne môžete začať praktizovať CKD.

K rýchlejšiemu návratu a vstupu do ketózy vám tiež pomôže aeróbne cvičenie, ktoré zvýši spaľovanie tukov v tele. Z uvedených dôvodov pri CKD neodporúčam kratšie vlny (3-4 dňové), pretože nemusí vôbec nastať adaptácia na ketózu. Vtedy by pravdepodobne nenastala ani dostatočná superkompenzácia svalového glykogénu, keďže by sacharidová vlna trvala maximálne 24 hodín.

Ako dlho by sa mali praktizovať sacharidové vlny?

Ako som uviedol, sacharidové vlny nie sú dlhodobo udržateľné a ich ukončenie môže viesť k jo-jo efektu. V konečnom dôsledku, ich zámer je dostať sa do „formy“, nie ozdraviť svoje telo, takže ani neboli pôvodne vytvorené pre dlhodobé praktizovanie.

Aj CKD  má svoje nevýhody a jej dlhodobé účinky nie sú známe...

Z pohľadu udržateľnosti a zdravia sa zdá byť vhodnejšia CKD než sacharidové vlny v podaní kulturistov. Pri nej by nemal nastať taký veľký jo-jo efekt, ak vôbec.

Sacharidové vlny
Prečítajte si tiež:

Sacharidové vlny

Avšak aj tá má svoje nevýhody a jej dlhodobé účinky nie sú známe. V skutočnosti je oveľa jednoduchšie naučiť sa niekoľko základných výživových princípov, ktoré budú prispôsobené potrebám danej osoby.

Takýto prístup je možné praktizovať celoživotne a bude viesť nielen k štíhlej postave, ale aj k trvalému zdraviu. Sacharidové vlny, samozrejme, dokážu uľahčiť a urýchliť zhadzovanie nadbytočného tuku, ale extrémne malé percento tukových zásob tiež nie je vhodné pre zdravie.

Minimum podkožného tuku hrá možno dôležitú úlohu v kulturistike a fitness priemysle aj za cenu zdravia, ale pre bežných ľudí, ktorí sa snažia dosiahnuť štíhlu postavu, nie sú potrebné pre dosiahnutie vytúženej postavy. Ak však chcete vyskúšať sacharidové vlny, odporúčam vám zvoliť CKD a praktizovať ju len krátkodobo, aby ste dosiahli svoj cieľ.

Na druhej strane je výhoda CKD tá, že pokiaľ by ste ju používali nie pre chudnutie, ale ako životný štýl, tak môže byť vykonávaná možno aj celoživotne.

V takom prípade by ste však museli upraviť jej pôvodný postup a konzumovať približne rovnaké množstvo kalórií (nie znížené) počas celého cyklu, ktoré by predstavovali potrebný denný príjem.

Rozdiel by bol ten, že počas sacharidovej vlny by ste zvýšili príjem sacharidov a znížili príjem tukov. Aj tento postup by mal viesť k dosiahnutiu štíhlej postavy, aj keď pomalšie a chudnutie by sa zastavilo na vyššom čísle na váhe. Tento typ CKD však nie je predmetom tohto článku.

Je teda na vás, či vôbec a prípadne ktorú formu sacharidových vĺn využijete, ale ak sa rozhodnete ich vyskúšať, určite začnite pomaly a postupne.