Diéta podľa krvných skupín - 1.časť

Miroslava Miková | 14. január 2024
Diéta podľa krvných skupín - 1.časť

Snažíte sa jesť tak, aby strava lahodila chuťovým pohárikom, bola zdravá a pestrá, a zároveň ušitá na mieru pre vaše telo? Potom by ste pri stravovaní nemali opomínať, okrem iného, ani svoju krvnú skupinu a tomu by ste mali prispôsobiť aj voľbu potravín.

„Stále viac odborníkov, ale aj mnoho bežných ľudí, ktorým záleží na ich zdraví, sa snaží na oblasť výživy pozerať komplexne, holisticky.“

Stále viac odborníkov, ale aj mnoho bežných ľudí, ktorým záleží na ich zdraví, sa snaží na oblasť výživy pozerať komplexne, holisticky. To znamená, že pri voľbe potravín do svojho jedálnička neprihliadajú iba na svoj vek, zdravotný stav, kondíciu a pod., a tiež sa neriadia striktne iba jednou výživovou teóriou – radšej si z viacerých vyberú to, čo im vyhovuje, resp. sedí najviac.

Napríklad prispôsobujú stravu ročnému obdobiu, zaujíma ich acidobázické pôsobenie potravín na telo a ich termický efekt, aplikujú do svojho stravovania poznatky tradičnej čínskej medicíny či ajurvédy a v neposlednom rade zohľadňujú pri voľbe jedál aj svoju krvnú skupinu. Aj vďaka tomu sú zdraví, cítia sa vitálne a nemajú problém s udržaním stabilnej hmotnosti.

Diéta vs krvné skupiny - aké jedlo je pre nás dobré

O stravovaní podľa krvných skupín sa hovorí, že vychádza z našej prapôvodnej biochemickej individuality. Každá krvná skupina teda prezrádza, ktorá strava nám z hľadiska ľudského vývoja vyhovuje alebo, naopak, nesedí vôbec. Alebo, ešte lepšie povedané, krvná skupina je nositeľkou genetického posolstva o spôsobe života i stravovania našich dávnych predkov.
V realite to vyzerá tak, že ak si radi pochutnávate na niečom, čo nie je pre vašu krvnú skupinu práve vhodné, dôjde v organizme k reakcii, ako keby sa stretli dve krvné skupiny, ktoré sa neznášajú. Je to preto, že potraviny obsahujú lektíny – bielkovinové látky, podobné špecifickým imunitným látkam krvných skupín.

Podľa zástancov tejto teórie sa organizmus, samozrejme, bráni a naštartuje sa obranyschopnosť. Nie vždy je to však jednoduché a bez následkov. Ťažkosti môžu nastať hlavne vtedy, keď má človek oslabenú imunitu alebo konzumuje dlhodobo veľké množstvá pre jeho krvnú skupinu nevhodných potravín – to môže viesť k zhoršenému tráveniu, priberaniu, poruchám metabolizmu, imunity, k zadržiavaniu vody v tele i k vzniku ochorení.

„Každá krvná skupina prezrádza, ktorá strava nám z hľadiska ľudského vývoja vyhovuje alebo, naopak, nesedí vôbec. Alebo, ešte lepšie povedané, krvná skupina je nositeľkou genetického posolstva o spôsobe života i stravovania našich dávnych predkov. „

Stravovanie podľa krvných skupín je teda založené na reálnych výskumoch, v rámci ktorých odborníci testovali, akú reakciu vyvolá konkrétna potravina a daná krvná skupina. Kľúčové boli hlavne výskumy amerického lekára, Petra J. D'Adama, a ešte predtým jeho otca.

Bol si vedomý toho, že naši predkovia sa museli v priebehu vývojových období za obživou sťahovať, inak by neprežili. Klimatické podmienky ich nútili prispôsobiť sa inému typu stravy, čo sa napokon odzrkadlilo na celkovom fungovaní ich organizmu – na trávení, činnosti imunitného systému a podobne.

Napríklad, vznik krvnej skupiny 0 sa datuje do obdobia 40 000 – 20 000 rokov pred n. l., keď sa naši predkovia označovali ako lovci a zberači, teda jedli hlavne mäso. Na Slovensku má túto krvnú skupinu viac ako 32 % ľudí, v Spojených štátoch je to viac ako 40 %.

Krvná skupina A zasa pravdepodobne vznikla v období 25 000 – 15 000 rokov pred n. l. v oblastiach Ázie a Stredného Východu, keď sa ľudia živili hlavne poľnohospodárstvom, teda rastlinnou stravou.

Krvná skupina B je podstatne mladšia. Jej vývin nastal v období pred viac ako 10 000 rokmi v drsných oblastiach Himalájí. Ľudí s touto skupinou možno označiť za všežravých.

No a úplne najmladšou je krvná skupina AB z obdobia asi pred 900 – 1 000 rokov, ale niektorí odborníci sa domnievajú, že je o niečo staršia (1 000 – 1 500 rokov).

Prečítajte si tiež: Diéta podľa krvných skupín, časť 2