Plánujete diétu? Fakty, ktoré potrebujete vedieť o rýchlom úbytku na hmotnosti

Iveta Škrabáková | 5. december 2023
. Zatiaľ čo sa schudnutie jednej konfekčnej veľkosti počas týždňa môže zdať ako skvelý plán, skutočnosťou je, že väčšina z takýchto diét môže byť nebezpečných, nezdravých a nie sú riešením pre udržanie si želanej hmotnosti

Všetci z nás sa už isto počas svojho života pokúsili aspoň o jednu šialenú diétu, ktorá mala priniesť za krátky čas vynikajúce výsledky v podobe štíhlej figúry. Zatiaľ čo sa schudnutie jednej konfekčnej veľkosti počas týždňa môže zdať ako skvelý plán, skutočnosťou je, že väčšina z takýchto diét môže byť nebezpečných, nezdravých a nie sú riešením pre udržanie si želanej hmotnosti.

Rapídny úbytok na hmotnosti ako dôsledok nezdravého obmedzovania sa dokáže človeka zanechať deprimovaného a zoslabnutého, čo môže neskôr viesť k takzvanému vlčiemu hladu a následnému prejedaniu sa všetkým, čo vám príde do cesty. S čím sa s najväčšou pravdepodobnosťou dostaví jojo efekt, alebo dokonca číslo na váhe bude ešte väčšie, ako to bolo pred diétou samotnou. Predtým, než sa preto rozhodnete potlačiť ručičku na váhe rapídne dole, majte na mysli tieto skutočnosti:

Zbytočná dehydratácia

Keď ľudia hovorili o svojich výsledkoch z rýchlej diéty, premýšľali ste niekedy nad tým, ako to dokázali? Vo väčšine prípadov je to kvôli strate hmotnosti z vody v tele, ktorá nás môže priviesť do omylu, že sme skutočne schudli. Namiesto toho, aby telo pálilo tuk, zbavilo sa iba tekutín, ktoré sa vyplavili z orgánov a buniek a presne tu nastáva riziko dehydratácie. Naše telo tvorí z najväčšej časti voda a počas dňa sa jej z neho veľká časť vyplaví a využije na fungovanie organizmu. Bez správnej výživy, tekutín a dostatku vody však orgány ani bunky nedokážu správne fungovať.

 

 

Zvýšenie stresových hormónov

Rýchla strata hmotnosti môže súvisieť aj s našimi hormónmi. Náhla zmena v strave, obmedzovanie potravín, na ktoré bolo telo doteraz zvyknuté a značný pokles množstva potravy, ktorú prijímate môže viesť k spusteniu hormonálnych zmien, obzvlášť k vyplavovaniu kortizolu, známeho ako stresový hormón. Takéto neželané výkyvy hormónov môžu spôsobiť bolesti hlavy, zmeny nálad a u niektorých ľudí až problémy s pleťou. Časté sú tiež poruchy spánku a ak sa dobre nevyspíte, telo si bude pýtať chýbajúcu energiu zo stravy. V extrémnych prípadoch môžu zmeny zasiahnuť aj menštruačný cyklus. Dlhotrvajúcejšia zvýšená hladina kortizolu teda môže viesť k priberaniu na hmotnosti.

Znížený svalový tonus

Ak človek neprijíma dostatok potravy na fungovanie organizmu, začína si hľadať iné zdroje paliva. Prvé „na muške“ tu bývajú častokrát svaly, z ktorých telo čerpá, aby sa posilnilo. V dôsledku týchto procesov sa môžete cítiť letargickí, slabí. Ak sa budete snažiť pokračovať v cvičení v rovnakej intenzite ako vždy, môže to byť omnoho náročnejšie, ba dokonca telo sa môže snažiť predísť strate energie tak, že bude spaľovať menej, a výsledky vašich tréningov sa dostavia pomalšie.

2-krát meraj, raz strihaj

S chudnutím to ale nemusíte po týchto riadkoch vôbec vzdávať, dôležité je, aby ste si pred každým rozhodnutím, ktoré má ovplyvniť vaše telo, dobre zvážili jeho dôsledky. Vyhľadajte si čo najviac informácií o produkte či diéte, ktorú plánujete a aké sú možné riziká. Majte na pamäti, že okrem štíhlej figúry je pre nás dôležité hlavne naše zdravie, ako fyzické, tak i psychické. Neriskujte priveľa do aktivít, ktorých výsledok je otázny. Ak túžite po zdravom ja, rozhodnite sa radšej pre pomalší proces, ktorý budete mať pod kontrolou a cítiť sa počas neho dobre.