Vegánstvo - diéta alebo životný štýl?

Redakcie FITštýl | 2. marec 2024
Vegánstvo - diéta alebo životný štýl?

Jedálny lístok tejto diéty vylučuje ryby, hydinu, mäso, vajcia, mliečne výrobky a všetky ostatné produkty živočíšneho pôvodu, ako napríklad med. Veľmi často je aj nazývaná „prísna vegetariánska“ diéta.

Vegánstvo sa považuje za životnú filozofiu, nielen za diétu. Jej princípy sú postavené na starostlivosti o práva zvierat či životné prostredie, prostredníctvom konzumácie jedla.

Mnohé ženy však idú do vegánstva ako do diéty s vidinou schudnutia a nie ako filozofie a životného štýlu.

Ako vegánstvo funguje

K dosiahnutiu štíhlej línie nestačí vyradiť z jedálnička mäso a jeho výrobky aj ďalšie potraviny živočíšneho pôvodu. Pri chudnutí je dôležitý príjem energie, skladba stravy a pravidelnosť. Nadbytok kalórií možno prijať aj z vegánskej stravy. Pri nadbytočné konzumácii ovocia, orechov, semiačok, obilnín, javorového sirupu a melasy, rastlinných mliek nielenže neschudnete, ale naopak priberiete.

Väčšina vegánov dbá na správnu skladbu stravy aj na veľkosť porcií a tiež sa aktívne venuje pohybovej aktivite. Vďaka tomu sa im darí udržiavať si primeranú telesnú hmotnosť, nie vďaka vyradeniu potravín živočíšneho pôvodu zo svojho jedálnička.

Tip na celodenné vegánske menu:

Raňajky: celozrnné celeárie so sójovým mliekom, čučoriedky, pomarančový džús

Desiata: celozrnný arabský chlieb s nátierkou z hummusu, zmes orechov a sušeného ovocia

Obed: kukuričná placka plnená zeleninou a tofu syrom, špenátový šalát s pomarančami

Olovrant: ovocný koktail z ryžového mlieka

Večera: grilovaný tempeh, varená brokolica a natural ryža

Plusy vegánskej stravy

  • Rastlinná strava obsahuje veľké množstvo vlákniny, vitamínov a ďalších ochranných látok. 
  • Vyznávači vegánskej diéty konzumujú veľké množstvo surového ovocia a zeleniny. Surové ovocie a zelenina obsahujú enzýmy, ktoré sú veľmi prospešné pre naše zdravie. Strava vegána neobsahuje žiadne chemické látky, čo je veľká výhoda.
  • Vďaka vysokým dávkam ovocia, zeleniny, celých zŕn a strukovín je vegánska strava veľmi bohatá na antioxidanty, draslík a vlákninu, prinášajúcu pocit nasýtenia a uspokojenia.
  • nižší výskyt srdcovo-cievnych ochorení, cukrovky aj niektorých druhov onkologických ochorení, vrátane nižšieho výskytuj rakoviny hrubého čreva. 

 Mínusy vegánskej stravy

  • Riziká vegánskej diéty nespočívajú v monotónnosti stravy, ale v nedostatku niektorých látok potrebných pre naše telo.
  • Jednou z nevýhod tejto stravy je časová náročnosť nákupu aj prípravy jedál.
  • Ak má byť pestrá, jej vyznávač musí byť nielen kreatívny a mať čas zháňať niektoré vegánske potravinové výrobky, ale aj vedieť správne kombinovať potraviny, inak mu hrozí veľké riziko nedostatku niektorých minerálnych látok, vitamínu B12, vitamínu D a esenciálnych aminokyselín, to znamená aminokyselín , ktoré naše telo potrebuje, nevie si ich však samo vyrobiť a musí ich prijať v potrave.
  • Ďalšie riziko spočíva v nadbytočnom príjme vlákniny, nadbytok vlákniny znižuje vstrebávanie vitamínov, minerálov a ďalších látok.
  • V poslednom čase sa zistilo, že vegáni trpia nedostatkom vitamínu B12 (podľa výskumov až 71% vegánov po 8 rokoch vegánstva). Nedostatok B12 vedie hlavne k anémii a kumulácii homocysteínu, čo býva príčinou relatívne nemalého výskytu infarktov vegánov a vegetariánov.
Ak začnete prijímať veľa čerstvých potravín, znamená to, že podstatne zvýšite aj príjem vlákniny. Preto je potrebné piť dostatok vody. Vláknina sa tak lepšie vstrebe z tráviaceho traktu do krvného obehu. Taktiež Vám voda v kombinácii s vlákninou pomôže pohnúť črevami a zabezpečí správne vyprázdňovanie. 

Pre koho nie je vhodná

Vegánska diéta môže byť jednou z možností, len musí byť dobre nutrične vyvážená. Nehodí sa ale vždy a pre každého, napr. jej podávanie v dobe rastu, tehotenstva či choroby môže mať ďalekosiahle negatívne následky.