Ortorexia, anorexia a bulímia. Keď je jedlo ako náboženstvo alebo hriech.

Jana Trundová | 9. jún 2017
Ortorexia, anorexia a bulímia. Keď je jedlo ako náboženstvo alebo hriech.

Viete, že poruchy príjmu potravy môžu prerásť jedna v druhú? Ako sa právajú ortorektici, anorektici a bulimici a čo ich spája?

Ortorexia? Rituály sú základ.

Ortorektici jedlo uctievajú, preto si vytvárajú rituály, prípadne celé ich systémy, ktorých porušenie považujú za hriech. Takým rituálom môže byť prežúvanie každého sústa päťdesiatkrát, jedlo bez rušenia – najlepšie osamote, žehnanie, následne meditácia. Tiež zvyšujú nároky. Keď ovládnu svoje vlastné prikázania, pritvrdzujú, chcú jednoducho viac.

Takže sa napríklad snažia zjesť čerstvo odtrhnutú zeleninu rýchlejšie, k odmietaniu geneticky modifikovaných potravín pridajú bio produkty, tie následne obmedzia na prísne lokálne a skončia trebárs pri tom, že začnú potraviny pre svoju vlastnú potrebu sami pestovať.

A teraz pozor. Na takom rozhodnutí nie je nič patologické, ak ho nesprevádza fanatizmus a depresia až hlboká úzkosť v prípade, že na tanier dostane potravinu z iného než „čistého“ zdroja. Ortorektik môže skončiť ako anorektik – úplne vylúči zo svojho jedálnička väčšinu potravín, pritom akosi mimochodom významne zníži príjem potravy a začne trpieť podvýživou.

Potrava sa stáva náboženstvom stručne vyjadreným: Ortorektici nevzdávajú vďačnosť za jedlo Bohu, ich úcta patrí pokrmu samotnému, pretože sa im do podvedomia vtesnala predstava, že jedlo ich ochráni. Pred chorobami, svetom, sebou samými a snáď i pred smrťou. Je pre nich ilúziou bezpečia.

TIP REDAKCIE:

Dajte si pozor, komu nadšene potľapkávate po ramene a obdivujete jeho vôľu striktne dodržiavať prísne diétne pravidlá a podriadiť im celý život. Ak ho má niekto za jediný recept na zdravie a šťastie, chýba mu tolerancia voči iným možnostiam a na získanie následníkov používa manipulatívne metódy, preč od neho.

Zdravie predsa rovná sa vitalita a psychická pohoda.

Ortorexia, anorexia a bulímia

Poruchy príjmu potravy môžu prerásť jedna v druhú!

  • Ortorektici sú na svoj prístup hrdí rovnako ako väčšina anorektikov, vlastná schopnosť sebekázne ich fascinuje. Naopak, bulimici sa za ňu hanbia.
  • Ortorektici svoju váhu príliš neriešia a na rozdiel od anorektikov ju úmyselne neznižujú.
  • Ortorektici svoj obľúbený stravovací systém vehementne vnucujú ostatným, anorektici ho skrývajú.
  • Ortorektikov a anorektikov spája perfekcionizmus, potreba kontrolovať seba i druhých, potreba ochrany a vnútornej čistoty, pocit nadradenosti, jedinečnosti.
  • Ortorektik rovnako ako bulimik môže trpieť vlnami prejedania sa, v jeho prípade však „nezdravou, nečistou stravou“.
  • Prehrešky pri nedodržaní stanovených pravidiel sú pre všetky tri poruchy príjmu potravy výrazom zlyhania, pošpinenia, sprevádza ich sebaobviňovanie a intenzívny pocit hanby, často depresie, úzkosť. 
Čítajte viac: Ortorexia: Keď patologická posadnutosť zdravým jedlom ničí život.