Skutočná premena:Všetko je o nastavení v hlave

Redakcia | 23. september 2020
Skutočná premena:Všetko je o nastavení v hlave

Vziať svoj život do vlastných rúk, vystúpiť z komfortnej zóny a makať denne na svojom tele je výzva. Možno je jednoduchšie začať, ako zotrvať. Ak však vydržíte, ak sa zdravo zatnete a dokážete prelomiť aj občasnú nechuť cvičiť a starať sa o seba, výsledok sa dostaví.

Pocit z nového tela je na nezaplatenie a vy zrazu zistíte, že všetok pot, premáhanie sa, všetka tá práca stála za to. Je nádherné vidieť v zrkadle telo, po akom ste túžili. Ruka v ruke s ním ide aj zdravie a vitalita.

Martina Sklenková takýto príbeh žije. Na svoju cestu sa vydala spolu s Fitshakerom a jej premena v skupine na sociálnej sieti zožala veľký úspech. Ako jej premena zmenila život a čo jej dala? Už výraz jej tváre na fotkách „pred“ a „po“ bol taký rozdielny, že zmenu bolo vidno aj v jej nálade.

Objednajte si premium členstvo www.fitshaker.sk aspoň na 3 mesiace a použite kód: fitstyl2020 pre ZĽAVU 10 %!

Martinka, vaša premena je vážne super. Vyzeráte skvelo a vidieť na vás, že sa tak cítite. Povedzte nám na začiatok niečo o tom, prečo ste sa rozhodli začať cvičiť práve  s Fitshakerom a ako sa vám vo vašich začiatkoch darilo?

Ďakujem za pochvalu, presne ako vravíte, na tej prvej fotografii som sa cítila presne tak, ako som vyzerala, ale teraz som konečne spokojná s tým, čo som dokázala a cítim sa oveľa lepšie, čo je aj vidieť na tom, ako sa tvárim. Keď som uverejňovala moje porovnanie oproti minulému roku, vôbec som nerátala s takým veľkým ohlasom a úprimne ma to veľmi potešilo.   

Všetko je to o nastavení v hlave, keď má človek cieľ, všetko ide, len sa netreba vzdávať pri prvých neúspechoch a vydržať.

Cvičila som už predtým, ako som sa rozhodla vyskúšať to s Fitshakerom, vo fitnescentre, chodievala som behávať, ale vždy som našla kopec výhovoriek, prečo neísť behať alebo prečo neísť do fitka, keď som mala veľa práce alebo som sa necítila úplne v dobrej psychickej kondícii. Najhoršie to bolo so mnou na jeseň a v zime, jednak som skôr letný typ a potrebujem k dobrej nálade a chuti do života slnečnú energiu, čo mi na jeseň a v zime veľmi chýba, a ešte k tomu mám takú prácu, v ktorej mám najviac roboty práve v tomto období, takže vždy ku koncu roka moje cvičebné plány stroskotali buď na nálade, alebo na práci. Keď sedíte v práci pomaly dvanásť hodín skoro každý deň, to tiež človeku na chuti do cvičenia príliš nepridá, plus domácnosť a dospievajúca dcéra... Ale to sú len výhovorky a ospravedlnenia, prečo sa to práve nedá.
Potom som objavila Fitshaker na FB a pridala som sa do skupiny „Novoročná výzva 2019“, tak, ako bolo odporúčané, urobila som si počiatočné meranie a fotenie, a to ma doslova zobudilo.

Keď som bola mladšia, bola som so svojou postavou väčšinou spokojná, a keď sa mi narodila dcéra, nejako som začala priberať. Síce som sa snažila cvičiť, ale veľmi mi to teda nepomáhalo a bola som z toho aj dosť  frustrovaná.  

Prečo som sa rozhodla cvičiť doma? Hlavne preto, že som nemusela ísť nikam do fitka, čo mi odbúralo výhovorku − nemala som čas, nestíhala som atď. Ďalší benefit, a veľmi podstatný, bol ten, že mi to ušetrilo kopec peňazí, ktoré by som inak platila vo fitku, a tretí, že človek cvičí zakaždým niečo iné, čiže ho to cvičenie neprestane baviť... Začiatky s Fitshakerom boli ťažké, aj keď som už mala niečo odcvičené, dalo mi zabrať skoro každé video, okrem videí s Andrejkou, tie som si doslova užívala a ten pokoj, ktorý z nej doslova srší. Keď som videla v kalendári cvičenie so Zorou, to bola doslova moja nočná mora.
Postupom času som si veľmi obľúbila Olinku a jej HIIT a, samozrejme, Janyho, to som sa vždy tešila, čo zase „zavalí“...

To, že krásne telo nepríde zo dňa na deň, všetci vieme, kedy ste na sebe začali pozorovať prvé zmeny?

Prvé merateľné výsledky som začala vnímať asi po mesiaci až dvoch a potom sa to rozbehlo.
Najviac cm išlo dolu z brucha, teraz sa to už dá nazvať aj pás.

Otázka, ktorá zaujíma úplne všetkých. Koľko kg a cm sa vám podarilo schudnúť?

Po novoročnej výzve to bolo 3,5 kg, po plavkovej išlo dolu ďalších 5 kg a od júna 2019 po dnešok ďalších 3,5 kg. Z pása som po novoročnej dala dolu 4 cm, po plavkovej 7 cm a po dnešok ďalších 6 cm. Čiže celkový úbytok bol 12 kg hmotnosti a 17 cm z pása. Na páse by som ešte chcela trošku popracovať, lebo s ním ešte nie som úplne spokojná.

Máte nejakú radu pre ženy, ktoré hľadajú skôr dôvody, prečo sa to nedá, ako prečo sa to dá?

U mňa zafungovalo to, že som si urobila tie počiatočné fotky, a to ma doslova nakoplo.
Ja som sa zrkadlu vždy vyhýbala, nie som ten typ ženy, čo sa zvŕta pred zrkadlom a ide do obchodu kupovať oblečenie, to je pre mňa nočná mora. Čiže vidieť sa na fotke len v spodnej bielizni  bol pre mňa šok.  Keď som to videla, povedala som si − preboha, Martina, veď ty vyzeráš ako nejaká „tetula“, rob so sebou niečo. A potom to šlo, je to o nastavení v hlave. Keď som mala krízu a nechcelo sa mi vôbec nič, ešte som si pridala. Snažila som sa cvičiť každý deň, niekedy aj dvakrát. Máme s kolegyňami vytvorenú  skupinu „Cvičme v rytme“ na WhatsAppe, kde sa vždy dohodneme a ideme spolu cvičiť. Každá máme doma buď stacionárny bicykel, alebo eliptický trenažér. Najprv som odcvičila video s Fitshakerom a potom som sa ešte s kolegyňami dorazila... Samozrejme, nedá sa to zvládnuť každý deň.

Keď som vynechala nejaké cvičenie, napr. z dôvodu choroby alebo sme boli lyžovať, aby som to všetko dobehla, dávala som si po dve videá, aby bol kalendár pekne zelený. Všetko je to o nastavení v hlave, keď má človek cieľ, všetko ide, len sa netreba vzdávať pri prvých neúspechoch a vydržať. A svalovica? Niekedy som mala problém zísť dolu schodmi, ale nevadí, aspoň mi dalo telo pocítiť, že konečne niečo robím.  

Kto bol vašou najväčšou oporou počas tejto premeny? Bol niekto taký? Kto vás podporoval v ťažších chvíľach? Alebo takéto chvíle vôbec nenastali?

Mojou najväčšou oporou bola a stále je moja veľmi dobrá kamarátka a kolegyňa v jednej osobe, potom moja rodina, ktorá mi to uľahčovala tým, že som nemusela vymýšľať zvlášť obedy pre seba a zvlášť pre nich, aspoň teda vo väčšine prípadov. A, samozrejme, veľmi mi pomáhalo, keď si moje okolie začalo všímať, že sa niečo deje a že sa začínam „strácať“.

Zmenili či upravili ste aj jedálniček?

Jedálniček. No, mojím veľkým kameňom úrazu je maškrta ku káve a vyjedanie drobností.
Toto som musela úplne odstaviť. Moje pracovné raňajky už roky rokúce sú biely jogurt alebo tvaroh s ovsenými vločkami alebo müsli (ale neopekané a neochutené) s orieškami či so sušeným ovocím a banán alebo bobuľové ovocie. Bez tohto si neviem predstaviť jogurt. Chlieb alebo pečivo som jedávala len cez víkendy. To som si dala buď s vajíčkom a kopou zeleniny, so syrom a kopu zeleniny, alebo s avokádovou nátierkou, tú doslova milujem.

Obedy som sa snažila robiť také, aby som si k tomu vedela pridať veľkú porciu zeleninového šalátu.
Väčšinou som robila nejaké mäso a k tomu prílohu zeleninový šalát alebo rybu a šalát, alebo husté polievky, ktoré zastúpili hlavné jedlo. Keď som nemala náhodou navarené, v kantíne v robote som si vždy našla nejakú zdravšiu verziu obeda. Moje najobľúbenejšie letné jedlo cez víkend je grécky alebo bulharský šalát s olivami a so syrom. Ku káve som sa odvážila dať si maximálne jednu kocku kvalitnej čokolády.

Na večeru som si uvarila vajíčko a dala som si zeleninu alebo jogurt s proteínom. Ja nie som veľmi typ na večeru, väčšinou nevečeriam, čo je asi chyba, ale mne sa vtedy vôbec nežiada jesť.  Napríklad vyprážané jedlá nejem vôbec alebo ak si dám, tak max. 1 x do roka kurací rezeň, bravčové mäso vôbec nejem (nechutí mi), jediné bravčové mäso, ktoré som ochotná zjesť, je kvalitná šunka.

Prečo práve Fitshaker? Vyhovovalo vám cvičenie z domu, alebo za tým bolo niečo iné ?
 
Cvičenie doma som si vybrala z toho dôvodu, že v zimnom období ku koncu roka mám najviac roboty v práci, a teda som nemala čas a chuť po práci o siedmej či ôsmej večer ísť ešte do fitka. Zbytočne som tak mala zaplatenú mesačnú permanentku, ktorú som vôbec nevyužila a ešte som ani necvičila a vždy som za to obdobie aj pribrala. Od rána do večera na stoličke, kopa stresu, nepravidelná strava a ujedanie kadečoho, čo prišlo pod ruku. A väčšinou to boli sladkosti, lebo toho sme mali v kancelárii na kilá, mali sme jeden stôl vyhradený na antistresové posedenie, kde boli čokolády, keksíky, koláče, kto čo priniesol a vždy, keď niekto šiel okolo, si zobol... Tak som si povedala, že takto to ďalej nejde a zaťala som sa, prihlásila sa do výzvy a som s ňou dodnes a ostanem aj naďalej. V telocvični som v podstate hneď ráno, ako vstanem, stojí to zlomok ceny mesačného vstupného do fitka, cvičenie je rôznorodé, čo mi maximálne vyhovuje .

Ako by ste celú cestu za zdravým a novým JA zhrnuli na záver? Bola úspešná? Čo sa vám na nej najviac páčilo? A ako sa líšia vaše pocity od tých, ktoré ste pri pohľade do zrkadla mali predtým?

Pri pohľade na fotky veľmi úspešná, ale aj napriek tomu mám ešte čo zlepšovať a hlavne nemôžem si dovoliť poľaviť, aby som sa nedostala do starých koľají, z ktorých sa potom ťažko vystupuje a v mojom veku (po 40) si to ani nemôžem dovoliť. Najviac sa mi páčil ten pocit, keď som sa po nejakom čase postavila na váhu a zistila, že mám takú hmotnosť ako pred takmer 20 rokmi. Pred výzvou som sa zrkadlu vyhýbala, pretože som sa nechcela na seba pozerať. Teraz je pohľad do zrkadla oveľa lepší a ten pocit, keď vidím, že nemám konečne „pretekárske brucho“, ako som tomu vravela predtým , keď mi pretekalo cez nohavice.
Ach, nechcem sa vrátiť späť... Takže makám ďalej a ostávam verná výzvam na Fitshaker, po skončení tejto si pustím novoročnú a tak dokola... Kým nepríde novoročná 2021.




Fotogaléria