Beh pre zdravé prsia: Poslednú májovú nedeľu sa stretneme na Draždiaku

Redakcia | 25. máj 2022
Beh pre zdravé prsia, beh, charitatívny beh, amazonky, ružová stužka, onkomamky, FIT štýl
foto: Ružová stužka n.f., OZ Amazonky

Aj tento rok sa pred letom bude konať benefičná akcia Beh pre zdravé prsia, ktorá upozorňuje na ochorenie prsníka a význam preventívnych vyšetrení. Organizátorky Zuzana Döményová a Natália Feketeová nám porozprávali o hlavnej myšlienke tohto podujatia aj o plánovaných novinkách.

Aká je hlavná myšlienka Behu pre zdravé prsia?

Je to charitatívne podujatie, ktorého hlavnou myšlienkou je osveta v oblasti rakoviny prsníka a dôležitosti prevencie. Chceme dostať do povedomia žien pojmy ako samovyšetrenie prsníkov, sonografia, mamografia, či mamografický skríning. Naším cieľom je informovať verejnosť o tom, že rakovina prsníka nie je strašiak, ktorého sa treba báť a skrývať sa pred ním. Je to veľmi časté ochorenie, ktoré však pri včasnej diagnostike a správnej liečbe nemusí spôsobiť žiadne veľké komplikácie. Svojou účasťou na podujatí podporíte tri organizácie, ktoré sú úzko späté s touto chorobou: Ružová stužka n.f., OZ Amazonky a OZ Onkomamky.

Ako ste sa dostali k týmto organizáciám a k samotnej organizácii behu?

S pani doktorkou Kállayovou z Ružovej stužky sa poznáme už dlhšie. Navštevovali sme ich akcie a často sme sa zhovárali o potrebe šírenia osvety o prevencii medzi všetky vekové kategórie. Nám, ako dlhoročným bežkyniam, napadlo zorganizovať jednorazovú bežeckú akciu a osloviť tak aj „mladšie“ ženy.

Už na prvom ročníku sa zúčastnilo viac ako 300 bežkýň a bežcov všetkých vekových kategórií a nám bolo hneď jasné, že toto podujatie nebude iba jednorazová záležitosť.

Ružová stužka sa venuje osvete a prevencii a je prepojená s Amazonkami. Sú to ženy, ktoré rakovinu prekonávajú alebo ju prekonali. Poskytujú si psychickú podporu a rôzne iné formy pomoci. Tieto dve nadácie sme podporili vďaka účastníkom prvých troch ročníkov sumou 11 977 EUR. Minulý rok sa nám ozvali aj dievčatá z východu – Onkomamky. Aj ony nás aktívne podporovali na sociálnych sieťach, a preto sme ani sekundu neváhali a prisľúbili sme pomoc formou prerozdelenia vyzbieraných príspevkov aj im. Tešíme sa, že sa aj tento rok stretneme so všetkými dievčatami z týchto organizácií. Sú to úžasné ženy plné energie a životného optimizmu.

Beh pre zdravé prsia, beh, charitatívny beh, amazonky, ružová stužka, onkomamky, FIT štýl

Aké zmeny chystáte tento rok?

Prvý a druhý ročník prebiehali formou poldňovej akcie na Železnej studničke. Na akciu nebola potrebná žiadna registrácia, ľudia svoj Beh pre zdravé prsia absolvovali buď s organizovanými skupinkami, alebo osve. Vždy sme mali pripravené rôzne sprievodné akcie, pre deti aj dospelých. Tretí ročník sme kvôli COVID presunuli do virtuálnej podoby.

Záujem o túto formu prekonal naše očakávania. Aj preto sme štvrtý ročník urobili kombinovaný. Po akcii na Železnej studničke nasledoval virtuálny týždeň. Zapojili sa aj iné športové kluby – napríklad Bratislavské bohyne zorganizovali jazdu na bicykloch pre zdravé prsia. V tomto rozširovaní chceme pokračovať, nebránime sa žiadnej spolupráci a podpore.

V piatom ročníku nás čaká niekoľko zmien. Prvou bude miesto konania. Presunieme sa na petržalský Veľký Draždiak. No a podľa reakcií účastníkov z minulých ročníkov predpokladáme, že ich poteší najmä druhá zmena – beh bude mať po prvýkrát aj súťažný charakter.

Na akcii Beh pre zdravé prsia 2022 dňa 29.5.2022 na Veľkom Draždiaku si teda môžete prísť zasúťažiť v behu na 5 kilometrov.

No a tento rok sa veľmi tešíme podpore Národného onkologického inštitútu a Ministerstva zdravotníctva SR.

TIP: Bežecký plán na 5 týždňov od Jančiho Döményho nájdete na www.fitastyl.sk.

Na záver nám ešte povedzte, ako sa dá zaregistrovať na Beh pre zdravé prsia?

Sledujte podujatie na našej facebookovej a instagramovej stránke Beh pre zdravé prsia, tam sa dozviete všetky podrobnosti. Všetkých vás srdečné pozývame a tešíme sa na vás.

Milí čitatelia, v mene FIT štýl Running Teamu vás pozývame na Beh pre zdravé prsia. Ak ste sa riadili bežeckým plánom od Coach Janči, túto vzdialenosť určite hravo zvládnete. Ak sa necítite na beh, príďte nás pozrieť bez behu. Čaká nás príjemný deň s akciami pre celú rodinu.