Akné nemusí byť trápenie

Redakcia | 23. január 2024
Akné nemusí byť trápenie

Akné je kožné ochorenie, ktoré sa prejavuje vznikom pupienkov, čiernych bodiek, zapálených vyrážok a iných nedokonalostí na pokožke, najčastejšie v oblasti tváre, prípadne chrbta a hrudníka. Mnoho ľudí, hlavne v dospievajúcom veku, sa stretáva s problémom akné. I keď stále viac pribúdajú ženy a muži v dospelom veku, ktorí bojujú s akné.

Prečo vzniká akné?

Akné vzniká z rôznych dôvodov, vrátane hormonálnych zmien, stresu, nevhodnej stravy alebo nedostatočnej starostlivosti o pokožku. Je dôležité identifikovať príčinu, pretože od toho sa odvíja aj správna liečba.

Kde sa objavuje akné?

V období dospievania sa akné prejavuje prevažne v hornej časti tváre – na čele, lícach, nose. Zatiaľ čo u dospelých je k akné náchylná najmä spodná polovica – akné sa objavuje často na brade. 

10 tipov ako sa starať o aknóznu pokožku

Starostlivosť o aknóznu pleť vyžaduje zvláštnu pozornosť a prístup. Tu sú kľúčové kroky, ako sa o takúto pokožku starať:

1. Denné čistenie pleti

Čistite pleť dvakrát denne – ráno a večer. Najprv si tvár umyte teplou, nie horúcou vodou, aby ste zabránili ďalšiemu podráždeniu pokožky. Potom ju vyčistite pomocou jemného, nemastného čistiaceho prípravku, určeného na aknóznu pleť. Vyhnite sa agresívnym a vysušujúcim čistiacim prípravkom.

2. Výber vhodných produktov

Vyberajte si produkty, ktoré neobsahujú oleje a nie sú komedogénne (neupchávajú póry).
Vhodné sú produkty s obsahom kyseliny salicylovej alebo benzoylperoxidu: tieto zložky pomáhajú bojovať proti baktériám spôsobujúcim akné a čistia upchaté póry. Niektorí ľudia majú dobré skúsenosti s prírodnými metódami, ako sú masky z aloe vera, zeleného čaju, čajovníkový olej (tea tree oil), alebo med.

3. Hydratácia pleti

Aj aknózna pleť potrebuje hydratáciu. Používajte ľahké, nekomedogénne hydratačné krémy.
Zároveň sa nezabudnite hydratovať zvnútra, dbajte na dostatočný príjem tekutín počas dňa.

4. Jemný peeling

Používajte jemné exfoliátory, aby ste odstránili odumreté kožné bunky. Vyhnite sa drsným peelingovým prípravkom, ktoré môžu pokožku podráždiť.

5. Pozor na make-up!

Ak používate make-up, vyhľadávajte produkty určené pre aknóznu pokožku, ktoré neupchávajú póry. Pred spaním dôkladne odstránite všetok make-up či iné kozmetické prípravky z tváre. 

6. Ochrana pred slnkom

Používajte slnečnú ochranu určenú pre aknóznu pleť, aby ste zabránili poškodeniu pokožky a tvorbe pigmentových škvŕn.

7. Nedotýkajte sa tváre

Časté dotýkanie sa tváre môže šíriť baktérie a zhoršovať stav pokožky.

8. Zdravý životný štýl

Zamerajte sa na vyváženú stravu bohatú na ovocie, zeleninu a celozrnné produkty. Vyhýbajte sa zvýšenej konzumácii mliečnych produktov, cukrov, čokolády a tučného mäsa.

9. Stres 

Nájdite spôsoby, ako zvládať stres, pretože môže ovplyvniť stav vašej pleti.

10. Konzultácia s dermatológom

Ak sa problémy s akné nezlepšujú, odporúčame vám vyhľadať odbornú pomoc od dermatológa, ktorý môže odporučiť špecifickú liečbu.
Akné teda nemusí byť nevyhnutne trápením. S vhodnou starostlivosťou, prípadne lekárskou pomocou, je možné dosiahnuť výrazné zlepšenie. Dôležité je mať trpezlivosť a nevzdávať sa pri hľadaní správneho riešenia.

Pomôcť vám môžu aj tieto produktu z dm drogerie markt.

alverde NATURKOSMETIK čistiace pleťové tonikum, 200 ml

Čistiace pleťové tonikum s liečivým bahnom a extraktom z bio zeleného čaju dôkladne čistí pleť a znižuje tvorbu čiernych bodiek a nedokonalostí. Vďaka antibakteriálnemu účinku zabraňuje vzniku upchatých pórov a zabezpečuje šetrné čistenie pokožky bez podráždenia. Kombinácia liečivého bahna z Hesenska, prírodnej aktívnej látky a extraktu zo zeleného čaju pôsobí proti baktériám, ktoré spôsobujú vyrážky - tie sa zredukujú a tvorba nových sa pravidelným používaním obmedzí. 

alverde NATURKOSMETIK sérum proti akné, 15 ml

Sérum proti akné SOS Clear s liečivým bahnom a bio zeleným čajom znižuje tvorbu čiernych bodiek a nedokonalostí. Účinné zloženie s kombináciou liečivého bahna z Hesenska, prírodnej aktívnej látky a extraktu zo zeleného čaju pôsobí proti baktériám, ktoré spôsobujú vyrážky - tie sa zredukujú a tvorba nových sa obmedzí. Pôsobí rýchlo a efektívne

Balea pleťový gél 3 v 1, 150 ml

Čistiaci pleťový gél, píling a maska je ideálny univerzálny výrobok pre nečistú pleť. Čistí jemne a do hĺbky: 3 efektívne použitia v jednom produkte - pre viditeľné zlepšenie vzhľadu pleti. Účinné zloženie s ružovým ílom, kyselinou salicylovou a zinkom pôsobí cielene proti nečistotám, dôkladne rozjasňuje pokožku a pomáha efektívne bojovať proti vyrážkam. Pre čistú, sviežu a rozžiarenú pleť. 

Balea krycia tyčinka,  4,5 g

Krycia tyčinka na problematickú pleť optimálne prekrýva vyrážky a začervenanie na svetlejšom type pokožky. Antibakteriálna receptúra s kyselinou salicylovou bojuje s nečistotami a zaručí matný výsledný efekt. Pleť ostáva rovnomerná a bez nedokonalostí. 

ebelin odstraňovač akné, 1 ks

Odstraňovač akné jemne a hygienicky odstraňuje akné, nerovnomernosti a nedokonalosti pleti a zároveň čistí póry. Malé očko zbaví pleť nečistôt a veľké akné. Vyrobené z nehrdzavejúcej ocele.