Ako zvládnuť jarné upratovanie?

Alžbeta Halámeková | 18. marec 2021
Ako zvládnuť jarné upratovanie?

Všade vôkol nás cítiť jar. Otepľuje sa, dni sú dlhšie a slnečné lúče sú silnejšie. Mnohí z nás sú počas týchto dní doma, preto je ideálny čas naštartovať veľké jarné upratovanie. Ani sa nenazdáme a bude tu Veľká noc. Preto na nič nečakajte. Ukážeme vám skvelé tipy ako to efektívne zvládnuť.

Ako začať? 

Práce v domácnosti si určite systematicky rozdeľte, aby ste šli rad za radom. Budete v tom mať prehľad a na nič nezabudnete. Oplatí sa začať s triedením vecí v skriniach a zásuvkách. Niekedy človek nájde oblečenie, na ktoré aj zabudol že ho vlastné má. Navyše, to ktoré vám už nesadne môžete zabaliť a darovať druhým a takto urobíte dobrý skutok. 

Začnite oknami

Slnečné lúče vám pomôžu. Okná umyte mokrou utierkou, zbavíte ich tak prachu, ktorý sa na nich z vonkajšieho prostredia usadil. Nezabudnite na rámy a parapety. Takto očistené okná následne vyleštite čistiacim prostriedkom a vďaka inovatívnemu vodoodpudivému efektu bude opätovné usadzovanie nečistôt značne redukované. Nezabudnite pretrieť aj zrkadlá alebo sklenené stolíky, dodáte im lesk bez šmúh. 

Kúpeľňa a WC

Aj pri týchto miestnostiach platí pravidlo triedenia v skrinkách. Možno nájdete prostriedok, ktorý je už prázdny alebo nájdete veci, ktoré už nepotrebujete. Po očistení skiel sa môžete pustiť na umývanie vane, sprchového kúta, WC a umývadiel. Najskôr naneste gélový WC čistič, ktorý účinne odstraňuje vodný kameň, nečistoty, usadeniny a zanecháva príjemnú sviežu vôňu. Medzitým ako sa čistič postará o WC, rozpustíte čistiacu tabletu na kúpeľne vo vode vo fľaši s rozprašovačom. Po pár minútach naneste na povrch umývadiel, vane, sprchového kúta a na kachličky.  Takto sa jednoducho zbavíte nečistôt a usadeného kameňa. Po očistení sa celou kúpeľnou bude šíriť svieža vôňa citrónu. 

Pokračujte kuchyňou

Kuchyňa patrí medzi najvyužívanejšie miestnosti v dome, preto netreba zabúdať na jej pravidelné a dôkladné čistenie. Okrem utierania prachu na poličkách treba odstraňovať mastnotu či rôznu špinu, ktorá vzniká pri príprave jedál. Ideálne je použitie prostriedkov na báze octu, kyseliny citrónovej a podobne. Univerzálny čistiaci prostriedok v tabletách s čistiacou silou sódy aktívne pôsobí pri znečistení všetkých umývateľných povrchoch ako sú drevo, umelá hmota a mramor. Kuchynskými utierkami vyčistíte kuchynské pracovné plochy, nerezové, pochrómované i keramické povrchy. Vďaka 3D štruktúre poskytujú efektívnejšie čistenie a sú účinné aj bez použitia čistiacich prostriedkov. Vašej kuchyni tak zabezpečíte čistotu a žiarivý lesk.

Obývacia miestnosť, spálňa

Miesto, ktoré slúži najmä na relax, meditáciu a oddych spojený s vašimi blízkymi. Netreba zabudnúť poriadne povysávať a matrace prevetrať na vzduchu. Paplóny a vankúše je najideálnejšie zaniesť do čistiarne kde ich dokonale vyčistia. Prach sa usadzuje všade. Ošetrujúci sprej na nábytok rýchlo, jednoducho a bez námahy čistí povrchy vyrobené z dreva, plastu alebo skla. Vďaka antistatickému zloženiu nábytok účinne čistí, ošetruje a chráni pred opätovným ukladaním prachu a zároveň zanecháva príjemnú vôňu.

Pri upratovaní nezabúdajte ani na koberce. Ak máte domácich miláčikov vnútri, je dôležité aby ste ich starostlivo a dôkladne očistili od chlpov a rôznych nečistôt. Pokiaľ nemáte tepovač, postačí keď koberec poriadne povysávate, vyprášite na čerstvom vzduchu a nakoniec očistíte prípravkom. Nechajte dôkladne preschnúť. 

Podlahy nie sú väčšinou na údržbu veľmi náročné, stačí ich povysávať a poumývať teplou vodou s čistiacim prostriedkom. Avšak v prípade rôznych nečistôt, škvŕn použite univerzálne čistiace tablety. Veľmi rýchlo a jednoducho vám s nimi pomôžu aj na dlaždiciach v kuchyni. 

A máme to za sebou. Jarné upratovanie je síce náročnejšie ale skvelo sa odreagujete. Čistá a svieža domácnosť je základ každej šikovnej gazdinky. Nezabúdajte však na to,  že po takom skvelom výkone si zaslúžite oddych a relax. Na navodenie relaxu použite sviečky alebo vonné sety, napríklad s vôňou magnólie. Domácnosťou sa bude šíriť vôňa, ktorá navodí príjemnú atmosféru. Pokojne si vyložte nohy, doprajte si  skvelú kávu či zákusok a vychutnajte si chvíľku len pre seba pri dobrom filme alebo knihe. 

Fotogaléria