Cesta k čistejšiemu svetu sa začína prvým malým krokom

Redakcia | 19. júl 2023
Cesta k čistejšiemu svetu sa začína prvým malým krokom

Keď príde reč na klimatickú krízu, väčšina ľudí, ktorí sa zapájajú do diskusie, vzletne hovoria o čistejšom vzduchu či rozsiahlom úsilí o oceánoch bez odpadu. Aj tá najdlhšia cesta sa však začína malým krokom cez vlastný prah. Môže viesť do lesa vo vašom vlastnom okolí.

Práve preto sa značka Garnier na Slovensku rozhodla spolupracovať s Nadáciou Ekopolis, ktorá nám pomôže s realizáciou niekoľkých účinných opatrení. Pôjde o výsadbu a ochranu stromov na brehoch riek a potokov. Stromy pomáhajú zadržiavať a zároveň čistiť vodu, chránia pôdu na brehoch a pohlcujú uhlík z atmosféry. Vďaka nim je tiež krajina krajšia a rozmanitejšia. Riekam pomôžeme aj vyčistením od plávajúceho odpadu, ktorý nie je len estetickým problémom. Napríklad plasty sa mechanickým oterom, pôsobením chemických látok rozpustených vo vode, ale aj vplyvom meniacich sa teplôt či slnečného žiarenia postupne rozkladajú na drobné častice, ktoré sa môžu ukladať v prírode, vrátane tiel zvierat a nás ľudí.

Čistejšia rieka, prirodzený les

Vyššie spomínaný odpad by sa teoreticky nemal dostávať do riek - aj podľa súčasnej legislatívy by mal byť zhromažďovaný a riadne spracovávaný alebo odstraňovaný v mieste vzniku - a producent odpadu by mal byť prvým, kto sa na tom bude podieľať. To sa však často nedeje, a tak je na správcoch tokov, obciach alebo dobrovoľníkoch, aby rieky a potoky zakaždým znova a znova čistili.
Značka Garnier a a jej priaznivci sa v rámci podujatia Green Beauty spoločne zapojili do zbierania odpadkov na brehoch rieky Čierny Hron. Na Zážitkovej ceste Garnier sa zúčastnilo 80 ľudí, zástupcovia značky aj tváre známe zo sociálnych sietí či médií. Cieľom bolo najmä vyzbieranie odpadu v povodí Čierneho Hrona, ktorého sa podarilo odstrániť viac ako 1,5 tony. Zároveň sme v tomto prostredí chceli uľahčiť pôvodným druhom rastlín, aby sa mohli bezpečne rozvíjať, preto sme tiež vyčistili od invazívnej Krídlatky japonskej 500 metrov štvorcových na brehoch tohto kúska divokej prírody.

Od prvotného plastu až ku férovejším komunitám

Ekologická krása patrí dlhodobo medzi najvyššie priority značky Garnier. Týka sa to nielen biologickej odbúrateľnosti našich výrobkov, ktorá dosahuje viac než 90 percent, ale naše snahy korunuje aj čoraz zelenšie portfólio kozmetických prípravkov. Napríklad v roku 2020 sme viac ako 65 percent ingrediencií získali z obnoviteľných surovín, z ktorých drvivá väčšina pochádzala z udržateľných zdrojov. Navyše, od februára 2021 sa všetky obaly prípravkov značky Fructis vyrábajú z recyklovaných plastov. Mnohým pestovateľom, ktorí dodávajú ingrediencie pre výrobky Garnier, uľahčuje značka prístup k zdravotníckym službám, ako aj prostriedkom na ochranu blahobytu. Spoločne s našimi zákazníkmi a priaznivcami tak pomáhame jednoduchou kúpou prispieť k lepšiemu stavu svojho sveta.

Fotogaléria