Elektromobilita trendom budúcnosti

Daniela Klamová | 27. október 2020
Elektromobilita trendom budúcnosti

Ochrana životného prostredia by mala byť prioritou všetkých nás, a to v každej našej činnosti, rozhodnutí, či nákupnom správaní. Elektromobilita je aktuálnou témou a už vôbec nie novinkou...

Klimatické zmeny sú natoľko závažné, že musíme biť na poplach.  Aj v automobilovom priemysle dochádza k jasným zmenám a čím ďalej tým viac nachádzame v ponukách predajcov ekologickejšie modely. Či už sú to elektromobily, hybridy či plug-in hybridy.   

renault megane

Nabíjanie batérií

Dynamika rozvoja tohto odvetvia si pýta riešenia čo najrýchlejšieho a najdostupnejšieho nabíjania. Hlavne jeho rýchlosť je samostatnou veľkou témou, v skratke však závisí od dvoch faktorov:

  • Akumulátora/baterky, jej nabíjacej schopnosti a kapacity
  • Zdroja nabíjania

Okrem čerpacích staníc, nabíjačky dnes nájdete aj v nových nákupných centrách, rekreačných oblastiach, dokonca niekde aj s nabíjaním zadarmo. Inak sa ceny dosť rôznia.  Často sú nabíjačkové mapy v navigáciách alebo rôznych aplikáciách. 

„Prevádzka elektromobilu je dnes výrazne lacnejšia ako auta s klasickým spaľovacím motorom a v závislosti od spôsobu nabíjania sa pohybuje na 20 – 40% nákladov tradičných vozidiel. O ekologickom aspekte netreba ani hovoriť,“ dodáva P. Križanský, prezident SEVA.

Nejde pritom iba o trend na Slovensku. Najnovšia prognóza Bloomberg New Energy Finance 2020 očakáva, že v roku 2025 bude celosvetovo zo všetkých novoregistrovaných automobilov približne 10% elektromobilov a tento podiel narastie v roku 2030 na 28%  a až 58 % v roku 2040. CO2 emisie z cestnej dopravy v roku 2020 klesnú, avšak následne sa vrátia do pôvodného stavu a budú ďalej rásť až do roku 2033. Elektrické vozidlá a vozidlá na palivové články znížia do roku 2040 emisie CO2 o 2,57Gt ročne a neskôr spôsobia ešte výraznejšie zníženie. Celkové emisie však aj naďalej budú o 6 % vyššie ako v roku 2019. Na rýchlejšie zníženie budú potrebné ďalšie regulácie palivového hospodárstva a ďalšie prísnejšie opatrenia.
Podpora elektromobility sa v jednotlivých krajinách líši, trend je však jasný. Podľa portálu mojelektromobil.sk napr. Nemecko ohlásilo výstavbu nabíjacích staníc na každej čerpacej stanici v krajine, a tiež rapídne zvýšenie dotácie pri kúpe elektromobilov.

Aj na Slovensku sa dotuje, iste si pamätáte rozchytané dotácie na kúpu z decembra min. roku vo výške 6 mil. Eur, a to za menej ako 4 minúty od spustenia registrácie. Tento rok  mali možnosť získať dotácie na nabíjacie stanice aj obce a mestá, ktoré by mali byť v týchto mesiacoch zavádzané do prevádzok. Okrem nich dostali neskôr priestor aj súkromní podnikatelia, aj keď v menších limitoch. Spolu s nimi by ich malo byť aktuálne cca 200 na celom území SR. Po slovenských cestách aktuálne jazdí takmer 1 600 elektromobilov a viac ako 1000 plug-in hybridných vozidiel.

Najpredávanejším elektrickým vozidlom v Európe je Renault ZOE. Doteraz sa ho predalo už viac ako 240-tisíc kusov. Opýtali sme sa preto Richarda Evansona, generálneho riaditeľa Renault Slovensko, aké novinky ponúka aktuálne značka Renault v tomto segmente? 

 

„Áno, značka Renault je priekopníkom a odborníkom v oblasti elektrickej mobility. Som veľmi hrdý na to, že je ZOE najpredávanejší elektrický automobil v Európe. Mobilita je určite témou zajtrajška. Aktuálne má novinky Clio, Captur i Megan, z ktorých dávam do pozornosti najzaujímavejšie informácie.“

Clio E-TECH Hybrid ponúka až 80% času jazdy v meste na elektrický pohon, čo je až 40% úspory paliva v porovnaní so spaľovacím motorom v mestskom cykle. Od 18 100 €. 
Plug-in Hybridný Captur E-TECH, prvý v segmente B, ponúka až 50 km 100% elektrickej jazdy v zmiešanom cykle a až 65 km elektrickej jazdy v meste. Má spotrebu paliva 1,5 l / 100 km a 32 g CO2 / km emitovaného v kombinovanom cykle WLTP. Dostupný od 28 000 €. 
Plug-in hybridný Megane E-TECH, s výkonom až 160 k má dojazd 50 km na plne elektrický pohon pri 135 km/h rýchlosti v kombinovanom cykle. Má 100% štartov v elektrickom režime. Už od 27 290€.
Viac o jednotlivých modeloch sa dočítate na stránke Renault.

Viac info a zdroje: www.seva.sk, www.mojelektromobil.sk, Ministerstvo hospodárstva SR www.e-mobility.sk, www.renault.sk .