Grilujte bez obmedzení: aplikácia stráži, radí aj inšpiruje

Redakcia | 14. máj 2020
Grilujte bez obmedzení: aplikácia stráži, radí aj inšpiruje

Mať návštevu a pritom vysávať vedľajšiu izbu, umývať riad alebo polievať záhony, to je dnes vďaka moderným technológiám a šikovným prístrojom už bežné. Ale grilovať a zároveň sa takmer úplne bez obmedzenia tráviť popoludnie s rodinkou?

Áno, grily dávnejšie v zásade tiež majú vlastnosti umožňujúce nestáť pri nich nonstop a venovať sa blízkym, kamarátom či kolegom na opačnom konci záhrady. Nastupujúca generácia riešení však ponúka dosiaľ nebývalé benefity. Kým doterajšie príslušenstvá v podstate len pasívne dodávali údaje počas grilovania, neživí pomocníci v podobe rozšírených aplikácií poskytuje už aj funkcie, ktoré vás – bez ohľadu na stupeň skúseností a zručností – aktívne, fundovane a komplexne prevedú krok za krokom od predprípravy jedla až po servírovanie.

Sebaistota pre začiatočníkov, viac voľnosti profesionálom

Začiatočníci vďaka takýmto poradcom rýchlo nadobudnú sebaistotu, poznatky aj grify a profíci zase ocenia minimálne to, že si môžu dovoliť trochu ležérnejší prístup. Appka všetko postráži, nič nepodcení a nikdy nezabudne na nejaké dôležité hlásenie.

Ak je teda vaša túžba blysnúť sa neporovnateľne väčšia ako reálne kulinárske umenie, čo v minulosti mohlo viesť k fiasku, alebo si túto sobotu chcete na barbecue ako hostiteľ dopriať viac voľnosti, teraz stačí spoľahnúť sa na neomylného, neúnavného a vždy ochotného asistenta. Mimochodom, kolujú podložené chýry, že ako našepkávač čoskoro bude mať hlas Amazon Alexa, aby nezostalo pri neutrálnej zvukovej signalizácii...

Takéto dômyselnosti pritom už od svojej pionierskej éry neboli, stále nie sú a ani nebudú prejavom lenivosti, chvastúnstva či snobstva. Aj sviatoční grilmajstri vedia, že vizuálne kontroly neprospievajú kvalite výsledku. Každé otvorenie poklopu, ktorému sa môžete vyhnúť, je teda plusom. Nuž a niet dôvodu nevyužiť aj mobilitu spolu s inými rozmaznávajúcimi prínosmi, ktoré sa núkajú. 

Weber Connect Smart Grilling Hub nie je prieberčivý

Napríklad Weber evolučne prirodzene nadviazal na svoju sériu iGrill novinkou Smart Grilling Hub, ktorá je potešujúco univerzálna: dá sa využiť pri ľubovoľnom grile od tejto značky. Na báze JuneOS založené rozhranie Weber Connect je k dispozícii bezplatne pre iOS aj Android a hrdí sa všetkými vymenovanými prednosťami.

Prevratné „tajomstvo šéfkuchára“, ktoré má jasné predpoklady stať sa hlavnou témou nadchádzajúcej grilovacej sezóny, sa zmestí do krabičky približne vo veľkosti mobilu. A všetky výhody vám dopraví práve cez smartfón, čiže, samozrejme, aj vzdialene – to je jeden z hlavných príspevkov. Nič vám však nebráni podľa situácie využiť aj 9-segmentový LED displej samotného gadgetu s trojfarebnými indikáciami stavu nabitia aj pripojenia.

Zariadenie prostredníctvom zapojených meračov monitoruje celý proces a posiela rôzne notifikácie a inštrukcie: trebárs nimi vyzýva k uloženiu, otočeniu alebo vybratiu jedla. Pravidelne aktualizovaná aplikácia však dodáva aj odporúčania, triky, ba dokonca kompletné recepty vrátane predvolených konkrétnych postupov.

Podrobný prehľad o procese, zmena teploty aj na diaľku

Navyše, inteligentný sprievodca precízne odhaduje aj vstupnú a zostávajúcu dobu grilovania či údenia s prihliadnutím na teplotu, typ pokrmu, jeho hmotnosť, zvolený spôsob úpravy a preferovanú mieru prepečenia. Predznamenáva nasledujúce body a avizuje čas po ich dosiahnutie. Okrem toho Weber Connect navrhuje zmeny parametrov a v prípade nového radu peletových grilov SmokeFire zároveň dovoľuje vykonávať úpravy teploty aj na diaľku.

Snímačmi a senzormi nabitý Smart Grilling Hub funguje na Wi-Fi aj Bluetooth, na zadnej strane má magnet na prípadné pripnutie priamo na konštrukciu grilu, nabíja sa cez microUSB port (batéria vydrží rádovo desiatky hodín) a pojme štyri káblové teplomery, pričom v balení sú dva – jeden na pokrm a jeden tzv. ambientný na sledovanie prostredia v grile vrátane kovovej spony na pripnutie k roštu.