Kokosová závislosť pokračuje. Odvykať si nemusíme.

redakcia FIT štýl | 10. júl 2017
Kokosová závislosť pokračuje. Odvykať si nemusíme.
foto: Johanna Demir

Kokos a kokosové výrobky sú aj tento rok veľmi populárne a zároveň považované za nesmierne zdravé potraviny. Málokto však vie, prečo je tomu tak.

Kým kokosový orech je základom jedálnička takmer jednej tretiny planéty, u nás na západe sa ešte stále považuje za exotickú potravinu. Pozitívne však pôsobí na zdravie človeka vo viacerých smeroch, od ochrany pred srdcovými ochoreniami až po prevenciu zubných kazov.

Vďaka tomu, že kokos je jednou z najuniverzálnejších potravín sveta, ak ide o jeho dostupné formy, existuje nespočetne veľa možností, ako ho konzumovať.

Ideálny spôsob, ako začať kokos prijímať do tela v primeraných množstvách a postupne ho začleniť medzi naše bežné stravovacie návyky, je zakomponovať ho do jedál, na ktoré sme zvyknutí.

V rámci blogu kokosove.sk sa podrobne dočítate o tom, prečo by sme mali kokos zaradiť do nášho jedálnička a ako vlastne ovplyvňuje procesy v našom tele.

  • Môžeme ním nahradiť doteraz používané potraviny - napríklad vo forme zdravého panenského kokosového oleja vhodného rovnako na varenie ako aj pri pečení.
  • Prírodné restované kokosové lupienky sú vynikajúcim netradičným toppingom pre vaše torty, koláče, zákusky, no rovnako aj smooties, domáce zmrzliny a miešané drinky.
  • V žiadnom prípade, najmä počas letných mesiacov, nesmieme zabúdať na pravidelnú hydratáciu. Dostať kokos do organizmu vieme napríklad formou neperlivej kokosovej vody, ktorá efektívne hydratuje, osvieži a úspešne zaženie smäd.
  • Nezabúdajme aj na alternatívne možnosti využitia kokosu. Kokosový olej hydratuje slnkom opálenú pokožku, v kombinácii s aktívnym živočíšnym uhlím biely naše zúbky a vo forme zábalov a masiek zlepšuje kvalitu našich vlasov. 

Ak ste sa rozhodli dať tejto exotickej potravine šancu a neviete, kde hľadať inšpiráciu, spoľahnúť sa môžete hlavne na online. Na najväčších slovenských sociálnych sieťach sme našli obrovské galérie fotografií receptov pod hashtagmi #kokosovyolej #kokosovavoda #kokosovesk alebo #kokosovemlieko.

Ak sa rozhodnete hľadať za hranicami, varianty hashtagu #coconut sú zárukou, že večer sa u vás budú podávať kokosové dobroty.

Fotogaléria