Kultúrny Dubaj: Nezabudnuteľný zážitok počas ramadánu

Gabriela Zelinková | 30. apríl 2024
Kultúrny Dubaj: Nezabudnuteľný  zážitok počas ramadánu

Dubaj, mesto zázrakov a moderných výškových budov, je známe svojou rozprávkovou architektúrou a luxusným životným štýlom. Avšak menej známou, ale rovnako fascinujúcou stránkou Dubaja je jeho bohaté kultúrne dedičstvo a tradície, ktoré sme mali možnosť spoznať počas nášho krátkeho pobytu v tomto mestskom raji v období ramadánu.

Al Seef Heritage Hotel: Pohľad do minulosti s luxusom súčasnosti 

Naše dobrodružstvo sa začalo už v Al Seef Heritage Hotel Dubai Curio Collection by Hilton. Miesto, ktoré ponúka hosťom možnosť prežiť pravú esenciu starého Dubaja v kombinácii s pohodlím a luxusom, ktoré očakávate od značky Hilton. Hotel je strategicky umiestnený v historickom srdci Dubaja, v oblasti Al Seef, známou svojimi tradičnými bazármi, plávajúcimi trhmi a úzkymi uličkami.

Architektúra a dizajn hotela sú inšpirované tradičnými emirátskymi domami, postavenými s použitím tradičných materiálov a stavebných techník. Napriek tomu každá izba a apartmán ponúka moderné pohodlie a vybavenie, vrátane Wi-Fi, klimatizácie a luxusného vybavenia.

Múzeum budúcnosti: Okno do zajtrajška

Prvý zážitok nášho pobytu bolo Múzeum budúcnosti. Tento architektonický skvost, sprístupnený verejnosti pred 2 rokmi, sa pýši svojou futuristickou architektúrou.  Boli sme pozvaní na cestu budúcnosťou, ktorá viedla prostredníctvom interaktívnych výstav a audiovizuálnych zážitkov a naznačovala, ako by sa spoločnosť mohla vyvíjať v nadchádzajúcich desaťročiach.

Toto putovanie  potencionálnym budúcim svetom bolo nielen vzrušujúce, ale aj poučné, poskytujúce nový pohľad i zamyslenie sa nad tým, ako by technologický pokrok mohol ovplyvniť napríklad naše životné prostredie či každodenné interakcie.

Mohammed Bin Rashid Library: Oáza vedomostí

Mohammed Bin Rashid Library, nedávno otvorená knižnica v srdci Dubaja, je skutočným pokladom pre všetkých milovníkov kníh a vedomostí. Táto impozantná stavba, ktorá pripomína otvorenú knihu na brehu Dubai Creek, je nielen architektonickým majstrovským dielom, ale predovšetkým domovom pre rozsiahlu zbierku literatúry, ktorá zahŕňa takmer všetky oblasti ľudského poznania.

Je tu vystavených množstvo vzácnych rukopisov a prvotlačí známych diel. Nás, ako Európanov najviac upútali prvotlače európskych a amerických autorov ako sú W. Shakespaere, V. Hugo, J. Austenová, L.N. Tolstoj či E. Hemingway. 

Zaujalo nás aj, že knihy sú doručované pomocou špeciálneho automatizovaného systému, riadeného AI. Tento systém, umiestnený na prvom poschodí knižnice, umožňuje lokalizovať knihy (je tu viac ako milión titulov v rôznych svetových jazykoch) a doručiť ich čitateľom na ktoromkoľvek zo siedmich poschodí knižnice do niekoľkých minút od objednávky. 

Perfume House Museum: Vôňa histórie a umenia

Druhý deň sme začali v Perfume House, súčasti komplexu Al Shindagha Museum. Tento múzejný priestor ponúka návštevníkom nielen pohľad do histórie výroby parfumov v Spojených arabských emirátoch, ale aj interaktívne zážitky, ktoré poukazujú na kultúrne a spoločenské aspekty spojené s vôňami. Tu človek pochopí, že v tejto časti sveta je „parfumérstvo“ považované nielen za remeslo, ale aj za formu umenia.

Al Fahidi: Historický skvost Dubaja

V neskoršie popoludnie sme sa vybrali na objavovanie Al Fahidi. Táto časť mesta je ako živé múzeum, kde každá úzka ulička a tradičná budova rozpráva príbeh o živote v Dubaji pred vznikom moderných výškových budov a luxusných nákupných centier. 

Al Fahidi sa nachádza pozdĺž Dubai Creek a je domovom mnohých zachovaných budov vyrobených z korálového kameňa, sadry a palmových listov, postavených v 19. storočí obchodníkmi z Perzie. Architektúra v Al Fahidi odráža tradičné arabské stavebné techniky, ktoré boli navrhnuté tak, aby chránili obyvateľov pred horúčavami púšte. Jedným z najvýraznejších prvkov sú vetracie veže (barjeel), ktoré slúžili ako forma starobylého klimatizačného systému, privádzajúceho chladný vzduch do domov. Ulice sú úzke a kľukaté, čo tiež pomáha znižovať teplotu a poskytuje tieň.

Môžete tu navštíviť napríklad Dubajské múzeum, umiestnené v Al Fahidi Fort, v najstaršej existujúcej budove v Dubaji, alebo rôzne malé galérie umenia, kaviarne a obchodíky s remeselnými výrobkami, ktoré ponúkajú návštevníkom možnosť ochutnať lokálnu kultúru a umenie.

  

Cesta loďkou po Dubai Creek 

Pre tých, ktorí chcú zažiť pravú atmosféru starého Dubaja, je cesta loďkou po Dubai Creek priam nevyhnutnosťou. 

Návštevníci môžu absolvovať plavbu na tradičnej dhow loďke alebo na abre, malých drevených člnkoch, ktoré slúžia ako verejná doprava medzi Bur Dubai a Deirou. Cesta ponúka jedinečný pohľad na kontrast medzi starým a novým Dubajom, kde tradičnáarabská architektúra na jednom brehu stojí v úplnom kontraste s modernými výškovými budovami na opačnej strane zálivu.



La Perle by Dragone: Vodné divadlo, kde sa sen stáva skutočnosťou

Večer sme strávili na predstavení La Perle by Dragone.

Je to jedinečné divadelné predstavenie, navrhnuté a režírované svetoznámym divadelným tvorcom Francom Dragone, ktorý je známy svojou prácou na spektakulárnych predstaveniach Cirque du Soleil. Kombinuje akrobaciu, balet, tanec a dramatické vizuálne efekty, aby vytvorilo ohromujúci vizuálny a emotívny zážitok na a nad vodnou hladinou.

Burj Khalifa – dubajské „must to do“

Ďalší deň sme začali návštevou Burj Khalifa, najvyššej budovy sveta, kde sme mali hlavy doslova v oblakoch. Výhľad na mesto z vrcholku tejto ikonickej stavby bol nám  poskytol úplne novú perspektívu.

Mešita Jumeirah: Otvorené dvere, otvorené mysle

Naše kultúrne putovanie pokračovalo návštevou Mešity Jumeirah, kde sme sa zúčastnili programu, ktorý nám priblížil islamskú kultúru a tradície. 

Mešita Jumeirah, situovaná v srdci Dubaja, je jedným z najfotografovanejších a najnavštevovanejších náboženských miest v Spojených arabských emirátoch. 

Je jednou z mála mešít, ktorá otvára svoje dvere nielen moslimom, ale aj nemoslimom. Táto politika „otvorených dverí, otvorených myslí" je súčasťou širšej iniciatívy na podporu porozumenia a tolerancie medzi rôznymi kultúrami a náboženstvami. Cieľom je demystifikovať islamské náboženské praktiky a podporovať dialóg a vzájomnú úctu.

Návštevníci majú príležitosť položiť otázky a dozvedieť sa viac o základoch islamskej viery, o význame modlitby, poste, almužne a púte do Mekky. Prehliadky sú vedené po anglicky a sú prístupné všetkým záujemcom, čím sa mešita stáva mostom pre vzdelávanie a porozumenie medzi rôznymi kultúrami.

Milo nás prekvapilo, že v kultúrnom centre patriacom k mešite nás miestni ponúkli kávou, nealkom a drobným občerstvením, zatiaľ čo sa oni postili v čase ramadánu. Aj to patrí k politike „otvorených dverí, otvorených myslí“ a vzájomnej tolerancie.

Aura Skypool: Plávanie nad dubajskými oblakmi 

Posledné hodiny nášho pobytu pred odletom sme strávili v Aura Skypool, najvyššom 360° infinity bazéne na svete. Tento nezabudnuteľný poldeň bol dokonalým ukončením našej kultúrnej púte. Bazén, umiestnený na 50. poschodí St. Regis Hotel na Palm Jumeirah, láka návštevníkov nielen na plávanie vo výškach, ale aj na exkluzívne služby a nádherné výhľady, ktoré sú doslova a do písmena nad oblakmi, čo vytvára naozaj parádny vizuálny zážitok.


Naše dni v Dubaji boli plné krásnych zážitkov, ktoré odhalili bohatstvo a rozmanitosť kultúry a tradícií tohto jedinečného mesta. Určite sa sem opäť vrátime.