Móda, ktorá mení život: Maj ŠTÝL s dobrým pocitom pomoci druhým

Redakcia | 7. december 2023
Móda, ktorá mení život: Maj ŠTÝL s dobrým pocitom pomoci druhým
foto: ROMADE

Na Slovensku tvoria Rómovia 10 % populácie, pritom iba 30 % z nich si dokáže nájsť prácu. Napriek zamestnaniu žije 57 % pod hranicou chudoby. Ak si hľadajú prácu, pri pracovných pohovoroch sú často diskriminovaní. Bez záujmu a podpory spoločnosti je pre niektorých z nich nemožné vyjsť z cyklu generačnej chudoby.

Na konanie dobra nikdy nie je neskoro. Pomáhať je pocit hrejívý, ľudský, povznášajúci. Spôsobov a miest je neúrekom. Nás v redakcii tentoraz zaujal krásny, farebný projekt, ktorý má štýl... O čom hovoríme?

Projekt ROMADE má záujem byť skutočnou podporou znevýhodneným rómskym ženám a mužom. Má ambíciu nielen Rómov a Rómky zamestnávať, ale aj inšpirovať sa ich kultúrou a tradíciami, pretože rómska kultúra je vizuálne veľmi bohatá a pestrá. To potvrdzuje aj 11 slovenských návrhárov, ktorí pri tvorbe módnych kolekcií pre ROMADE vychádzajú zo živosti rómskej kultúry.

 

 

Ich modely vznikajú na základe spolupráce s Múzeom rómskej kultúry v Brne a následne sa šijú v  inkluzívnej dielni, kde každý kus oblečenia šije tím SPOLU. Ľudia si pri tom, za strojmi, odovzdávajú nielen skúsenosti, ale aj názory a s každým ďalším pracovným dňom sa obohacujú. Pevne veríme, že to budete z ich produktov cítiť.

Značka ROMADE spája štýl s dobrým pocitom z pomoci druhým.

Vy si kúpite pekný kúsok oblečenia a niekomu tým zmeníte život.

Zamestnancom a zamestnankyniam z rómskej menšiny tento projekt pomáha, okrem zabezpečenia stálej práce a príjmu, aj odborným poradenstvom, napríklad pri riešení dlhov, exekúcii a taktiež pri získavaní odborných zručností a vedomostí. Poskytujú im kariérne poradenstvo a mentoring pri rôznych životných situáciách.

 

Projekt ROMADE

  • Dáva stále zamestnanie Rómom
  • Spúšťa zmeny v spôsobe života, vzdelávaní a výchove budúcich generácií
  • Zvyšuje sebavedomie a hrdosť Rómov na ich pôvod a kultúru, ktorá je základným pilierom projektu Romade

Kto stojí za projektom?

ANDREJ KISKA
Tvorca projektu
4. prezident Slovenskej republiky, zakladateľ Dobrého Anjela, laureát Európskej ceny za ľudské práva Sintov a Rómov
MONIKA VONTSZEMUOVÁ
Strážkyňa rómskej kultúry
Špičková slovenská návrhárka rómskeho pôvodu známa svojimi módnymi návrhmi šiat, ale aj šperkov
RÓBERT SLOVÁK
Partner pre komunikačnú stratégiu
Reklamný tvorca, producent a občiansky aktivista
KAMILA MIKOLAJOVÁ
Marketingová riaditeľka
Dynamická a kreatívna osoba plná vášne pre projekt
MONIKA HRUŠKOVÁ
Výrobná riaditeľka
Skúsená manažérka s desiatkami rokov praxe z textilnej výroby 

 

Krásna myšlienka a projekt, čo poviete? Ak chcete mať štýl, ale aj pomáhať - www.romade.sk je presne to miesto, kde tak môžete urobiť. Farebnosť, originalita a nezameniteľný, originálny štýl váš šatník krásne doplní... a ten pocit, že ste pomohli, stojí za to!