Viete, ako ochrániť svoje kĺby pri pravidelnom športovaní?

Versan® | 7. jún 2021
Viete, ako ochrániť svoje kĺby pri pravidelnom športovaní?
foto: Versan®

Neskorá jar a leto sú typickým obdobím, kedy začíname vo veľkom športovať. Slniečko nás láka von, cítime príval energie a veľkú chuť urobiť niečo pre svoje zdravie. Aby to však nevypálilo presne naopak, mali by sme pri športovaní dodržiavať pár zásad

Zásady zdravého športovania

V prvom rade by sme si mali dopredu stanoviť cieľ tréningu. Ak si určíme, že dnes odbehneme 5 km, či odbicyklujeme 10, mali by sme sa toho držať. Po pár minútach intenzívneho pohybu dochádza k vylučovaniu serotonínu a endorfínu a z nadšenia nevieme, kedy prestať. Takýmto spôsobom sa napokon ľahko vyčerpáme a miesto skvelého pocitu z dobrého výkonu sa na druhý deň dostaví frustrácia z veľkej únavy a bolesť svalov či kĺbov.

Každému tréningu by mal predchádzať strečing. Je dôležitý pre svaly, kĺby aj šľachy. Pri strečingu zaktivizujeme nielen naše svaly, ale aj celkový prietok krvi v nich a zároveň tým zlepšujeme výživu kĺbov a šliach. Rovnako stojí za to zopakovať si strečing na konci tréningu.

Pred samotným výkonom by sme sa mali poriadne vydýchať. Počas dňa ani zďaleka nevyužívame kapacitu našich pľúc naplno. Niekoľkými hlbokými nádychmi a výdychmi pred tréningom dáme vedieť celej dýchacej aj kardiovaskulárnej sústave, že sa ide diať niečo mimoriadne a telo sa tým pripraví na výkon.

Najčastejším problémom vrcholových aj rekreačných športovcov je bolesť kĺbov. Bolesť spôsobuje nadmerné opotrebovávanie kĺbovej chrupavky, na ktorú sa pri zaťažení vyvíja zvýšený tlak. Vplyvom nadmerného trenia sa znižuje prívod živín a následne dochádza k degenerácii chrupavky.

Zdravé kĺby nebolia

Hlavnou zložkou kĺbovej chrupavky je kolagén typu II. Tvorí v nej až 50%. Moderný prípravok Versan® na výživu kĺbov obsahuje Biocell Collagen II®, čo je hydrolyzovaný kolagén typu II, kyselinu hyalurónovú, ktorá vytvára potrebné mazivo a obnovuje funkciu kĺbov. Ďalej v ňom nájdeme chondroitín sulfát, ktorý vyživuje chrupavku a dodáva jej pružnosť a vitamín C, ktorý je kľúčový pri tvorbe šliach a väzív.

Prof. MUDr. Leonas Valius z Univerzitnej nemocnice v Kaonase tvrdí, že kolagén typu II spolu s chondroitínom, kyselinou hyalurónovou a vitamínom C, ktoré sa nachádzajú v prípravku Versan®,  veľmi dobre prechádzajú cez chrupavkovú bariéru. Tým pomáhajú chrániť kĺby a stimulujú biosyntézu chrupavkového tkaniva v chondrocytoch. Tak zabezpečujú postupnú regeneráciu kĺbovej chrupavky.

Prípravok Versan® sa dá zakúpiť aj na Slovensku v každej dobrej lekárni alebo na webe.