10 zásad, ako používať domáce pleťové masky

Gabriela Bachárová | 12. apríl 2017
10 zásad, ako používať domáce pleťové masky

Domáce pleťové masky sú lacné, nenáročné a hlavne zázračne účinné. Doprajte si tento omladzujúci a osviežujúci kozmetický rituál, niekoľkokrát týždenne a otvorte si doma prírodný salón krásy.

Spojte pritom užitočné s príjemným. Uvidíte, ako sa nanášanie pleťových masiek stane naozajstným potešením, keď si vyhradíte čas len sama pre seba, uvaríte si k tomu dobrú kávu či čaj a prečítate si niekoľko stránok z obľúbenej knihy.

Uvidíte, že pozitívne účinky nezaznamenáte len na pleti, ale aj na svojej nálade. Veď urobiť niečo pre seba je veľkým zdrojom životnej radosti a spokojnosti.

Zvyknúť si na pravidelný prísun hydratačných a vyživujúcich látok z domácich pleťových masiek odporúča aj uznávaná kozmetička Vlasta Libotovská: „Vždy hovorím, že pleťové masky sú skrátka dovolenkou pre pleť. Nanášanie masky trikrát do týždna by malo byť samozrejmosťou, tak ako čistenie zubov.

Milé dámy, nezabúdajte na tento rituál! Ak nemáte dostatok času, masku si môžete pokojne dopriať aj ráno, ešte predtým, než si vyčistíte zuby a pripravíte lahodný čaj. Pleť tým prebudíte a pripravíte na deň.“

10 zásad, ako používať domáce pleťové masky

1. Ešte pred nanesením samotnej masky si pleť dôkladne vyčistite a môžete aplikovať aj peeling, ktorý zbaví kožu odumretých buniek.

2. Pre lepšie vstrebanie výživných látok z masky je dobré, keď pleť najskôr prehrejete a prekrvíte. Tvár si môžete napariť nad horúcou vodou, prípadne si môžete pokožku jemne premasírovať. Dobre prekrvená koža je schopná výživné látky lepšie prijať a využiť pre svoju potrebu.

3. Dodržiavať presné zloženie pleťových masiek nie je nutné, môžete experimentovať a vytvárať si vlastné varianty.

4. Pri príprave domácej pleťovej masky platí zásada, že maska nesmie byť ani hustá, ani riedka a musí na pleti držať.

5. Masku nechajte pôsobiť pätnásť až dvadsať minút, maximálne pol hodinu.

6. Potom zmyte vodou, ideálne vlažnou.

7. Po zmytí masky si pokožku natrite obľúbeným krémom.

8. Pleťové masky si nanášajte trikrát do týždňa. Stačí ráno na desať minút, ale túto príjemnú procedúru si môžete pokojne dopriať aj večer.

9. Podobne ako bežná kozmetika, aj domáce pleťové masky môžu vyvolávať alergické reakcie, napríklad pri použití medu alebo citrónu. Ak nemáte s použitou surovinou zatiaľ žiadne kozmetické skúsenosti, naneste si ju najskôr len na kúsok pokožky a sledujte prípadnú alergickú reakciu v podobe podráždenia či začervenania kože.

10. Poďakujte si, že ste urobili niečo pre seba a tešte sa na ďalšiu procedúru.

Zázrak z jabĺk osvieži každú pokožku

Hovorí sa, že kto zje jedno jablko denne, nebude chorý. Jablká majú na ľudské zdravie blahodarný vplyv a platí to aj o kráse. Toto obľúbené ovocie vyhladzuje pleť, sťahuje rozšírené póry a celkovo je osviežujúce. Recept na krásu z jabĺk: zmiešajte jedno nastrúhané jablko, polovicu bieleho jogurtu, trochu škorice a lyžicu medu.

Z jabĺk si môžete urobiť viac druhov masiek. Pokožku vám krásne stiahne tento kozmetický zázrak: nastrúhajte polovicu jablka, pridajte jednu roztlačenú jahodu a lyžicu jogurtu. A potom už len nechajte pokožku, nech si užíva prvotriednu starostlivosť.  

Prečítajte si tiež: ZLATO, luxus, ktorý prežiari vašu pleť