Aj takto môžete využiť zázračné účinky zázvoru

Diana Mašlejová | 5. apríl 2017
Aj takto môžete využiť zázračné účinky zázvoru

Zázvor nenapomáha iba pri liečení vírusových a respiračných ochorení. Jeho použitie je pestré a účinky rozmanité. Takže, pripravme si strúhadlo a hor sa na zázvorové hody.

Zázvorová maska

Problematická aknózna pleť trápi nejednu ženu, ktorá už dávno prekročila pubertálny vek. Zmiešanú pleť nám pomôže hĺbkovo prečistiť a detoxikovať práve zázvorová maska. Okrem antiseptických účinkov sa môže pochváliť i schopnosťou naviazať na seba špinu a pokožku spevniť.

Stačí zázvor dôkladne očistiť, nastrúhať potrebné množstvo (približne jednu plnú dlaň) a vmiešať do kvalitného bieleho jogurtu. Zmes nanesieme na čistú pleť, necháme pôsobiť 10 minút a následne opláchneme teplou vodou. Výsledkom bude nielen pružnejšia, ale aj vyčistená a rozjasnená pleť.

Čítajte tiež: Najväčšie mýty a omyly o príčine vzniku AKNÉ

Zázvorový zábal

Lekári odporúčajú zábal zo zázvoru aj pri zmierňovaní opuchov, bolestí kĺbov a pri liečbe reumatickej artritídy. Zábal má analgetické a protizápalové účinky a svojou vôňou upokojí aj našu psychiku. Šťavu zo zázvoru zmiešame jedna k jednej so sezamovým olejom a zmes môžeme rovno natrieť na boľavé miesto. Necháme pôsobiť asi 15 minúť a zmyjeme vodou.

Na zmiernenie bolestí môžeme použiť aj klasický zábal. Hrsť nastrúhaného zázvoru zabalíme do látky, zvyšnú tekutinu prepasírujeme a látku na pár minúť namočíme do horúcej vody. Opäť odstredíme a ešte teplý obklad priložíme na postihnuté miesto. Recept na prírodný zábal by však radšej mali vynechať tehotné ženy a ťažko chorí pacienti.

Mohlo by vás zaujímať: Využite účinky zázvoru NIE LEN pri chrípke

Zázračný éterický olej

Olej zo zázvoru si môžeme zaobstarať v každom dobrom bio obchode. V domácej lekárničke nám bude verným a spoľahlivým pomocníkom s rozmanitým využitím. Poslúži napríklad pri bolestiach hlavy a migréne. Kvapku si z neho vmasírujeme krúživými pohybmi do spánkov, alebo pár z nich pridáme do vonnej lampy.

Pokiaľ sme to cez deň predtým prehnali s cvičením a trápi nás bolestivá svalová horúčka, masáž s teplým zázvorovým éterickým olejom nám istotne uľaví od nepríjemných stavov. Ale rovnako užitočný bude i v kuchyni, pretože sa výborne hodí napríklad k hydinovému mäsu, do marmelád, omáčok, či do karí.

Čítajte tiež: Jarná detoxikácia. Užite si jar na maximum a bez zbytočnej únavy!