Čo musíte urobiť, aby vám kozmetika vydržala čo najdlhšie?

Jana Trundová | 5. júl 2017
Čo musíte urobiť, aby vám kozmetika vydržala čo najdlhšie?

Najhorší prehrešok voči kozmetike? Kontaminácia baktériami. Kvalitný kozmetický produkt síce obsahuje látky, ktoré bránia ich premnoženiu, ale len po určitú dobu...

Preto používajte čisté aplikátory alebo si aspoň pred siahnutím do krému umyte ruky. A ďalšie balenie otvorte až potom, ako predchádzajúce miniete. Ak totiž kozmetický prípravok raz príde do kontaktu so vzduchom, vlhkom a teplom, začne oxidovať, a ak ho poriadne nezavriete, začne i vysychať.

Vedeli ste? Dekoratívna kozmetika. Ako sa o ňu starať a čo by ste mali skontrolovať pri nákupe?

Zatvárajte, nechytajte

Ponúka sa príklad s vyschnutými špirálami, ale tieto princípy fungujú aj pri ďalších druhoch. Každému asi nenapadne, že trvanlivosť sprchového gélu klesá po otvorení až na polovicu.

Takže ak zase niekedy odložíte do skrinky nespotrebovaný sprchový gél s tým, že teraz máte zaujímavejšiu novinku a raz sa k nemu vrátite, spomeňte si na túto informáciu a radšej ho po dlhšom čase použite maximálne na prepratie svetríka.

Zastavme sa tiež pri špirálach a očných tieňoch. Bežná doba trvanlivosti špirál je štvrť roka, ak ale prekonáte očnú infekciu, špirálu už nepoužívajte. To koniec-koncov platí o všetkom, čo príde do kontaktu s očami – takže tiež o očných linkách, ceruzkách a tieňoch.

Pri používaní špirály kefku len vytiahnite a namaľujte si riasy, keď ňou začnete v nej miešať, pumpujete do nej vzduch, ktorý znehodnocuje farbu. Naviac si na riasy natriete zbytočne príliš veľa hmoty, takže musíte počítať s hrudkami a dlhším schutím rias, teda s rizikom, že si ich v zhone naviac rozmažete.

Mohlo by vás tiež zaujímať: Svieža pleť za 15 minút

Čo urobiť s tieňmi?

Očné tiene, naopak, patria medzi najväčších vytrvalcov, vydržia dva až tri roky. Ich trvanlivosť predĺžite používaním čistých, suchých aplikátorov a štetcov, nikdy nie nanášaním prstami. Ak sa však sypú alebo navlhli, jediné miesto, kam patria, je smetný kôš.

TIP: Kozmetika, po ktorej často siahate, patrí do kabelky, nikdy nie do priehradky auta, kde čaká na „strýčka príhodu“, takže býva vystavená tepelnému diskomfortu a hlavne extrémnym teplotným rozdielom, či už smerom nahor alebo dolu.

Čítajte tiež: Prírodná BIO kozmetika: Čo by ste mali vedieť?

Aby sa vôňa páčila

Tiež si ich radi vystavujete? Aby nie, na flakóny s toaletnými vodami i parfémami je príjemný pohľad a niektoré sú skutočne exkluzívne kúsky. Dobre ale nerobíme. Svetlo vôňam nepristane, rovnako ako nekonečné „šetrenie“.

Užite si ich a zbytočne neskladujte, inak vyprchajú, zožltnú a zmenia svoj charakter, bez toho, aby im k tomu pomohlo „nekompatibilné“ spojenie s vašou pokožkou. Toaletné vody skôr ako parfémované, a tie omnoho skôr ako parfémy.

Tmavé miesto je pre vône to pravé. Pri parfémoch sa môže stať, že svetlom sa zmení odtieň, bez toho, aby došlo k ich znehodnoteniu. Uložte ich do tmy a originálna farba sa im vráti. Pri týchto produktoch hľadajte symbol otvorenej nádoby, ktorý určuje dobu, počas ktorej majú byť po otvorení spotrebované.

Pravidlá udržateľnosti vašej kozmetiky

Týkajú sa nielen krajiny, ale i kozmetiky. Vďaka nim bude slúžiť lepšie a dlhšie.

  • Neotvárajte nič, čo hneď nebudete potrebovať. Ak dostanete kozmetický darček, ale máte už otvorené iné podobné prípravky, odolajte pokušeniu a považujte to, napríklad, za tréning trpezlivosti.
  • Kozmetiku nevystavujte extrémnym teplotám, ani vysokej vlhkosti. Pozor na kúpeľne a zlé zatváranie vrchnákov.
  • Izbová teplota a prítmie je optimálne. Ak to výrobca vyslovene neodporúča, nespoliehajte sa na chladničku, a to ani v horúcich letných dňoch. Teplota v nej je pre bežnú kozmetiku príliš nízka a teplotné šoky, ak kozmetiku denne používate, sú doslova ničivé.
  • Nehrajte sa na alchymistov ani šetričov miesta. Nikdy nepridávajte jeden produkt do druhého, nezlievajte obsah fľaštičiek, ani do žiadnej neprilievajte vodu, aby bolo tekutiny viac alebo aby sa zjemnili jej účinky.
  • Aplikátory a špongie často vymieňajte, tam, kde nie je možné vymeniť kus za kus, ich čistite. Stačí umyť pod tečúcou vodou s kvapkou tekutého mydla alebo šampónu, najlepšie na citlivú detskú pokožku. Samozrejme, nepoužívajte čistiace či pracie prostriedky! 
Vyrobte si vlastný: Handmade balzam na pery - ako si ho vyrobiť?