Domáce pleťové masky: TOP recepty, ktoré musíte vyskúšať

Lucia Gáborová | 24. september 2020
Domáce pleťové masky: TOP recepty, ktoré musíte vyskúšať

Trápi vás akné, dehydratovaná pleť alebo vrásky? Mať pleť v dobrej kondícii nie je len o genetike, ale aj o správnom odličovaní, čistení, exfoliácii, používaní ochranného faktora a tiež o správnej starostlivosti.

V predajniach s drogériou a kozmetikou, ale aj v lekárňach, je široká ponuka pleťových masiek. Ak si však chcete urobiť pleťovú masku narýchlo a nemáte v tejto chvíli cestu do obchodov, nezúfajte. Rovnako dobrú pleťovú masku si môžete  pripraviť aj doma z čerstvých surovín, ktoré určite nájdete v špajze, chladničke či v potravinovej skrini.

Maska proti akné

Pupienky, čierne aj biele bodky na tvári sú výsledkom zapáleného póru zaneseného kožným mazom, prachovými časticami a baktériami. Na zapálené miesta je fantastická napríklad kurkuma. Na kurkumovú masku proti akné zmiešajte:

½ čajovej lyžičky (ČL) kurkumy s 1 ČL medu a 1 ČL teplej vody

Poriadne premiešajte, naneste na tvár a nechajte 15 minút pôsobiť. Masku potom zmyte teplou vodou a ošetrite pleťovým krémom. Táto maska je vynikajúca aj na hyperpigmentáciu.

Maska na zanesené póry

Ovsené vločky a jedlá sóda majú exfoliačné vlastnosti, ktoré môžu pomôcť odstrániť odumreté kožné bunky a vyčistiť póry. Na prípravu budete potrebovať:

2 PL ovsených vločiek a 1 PL sódy bikarbóny

V miske zmiešajte vločky so sódou. Postupne pridávajte zopár kvapiek teplej vody, až dostanete kašičku. Tú naneste na pleť a nechajte 10 minút pôsobiť. Na záver krúživými pohybmi masírujte zmes po tvári a zmyte vlažnou vodou. Tvár ošetrite pleťovým krémom.

Maska na mastnú pleť

Mastná pleť je výsledkom nadprodukcie kožného mazu. Maz upcháva póry, tie sa následne zapaľujú. Banány pomáhajú absorbovať olej na pokožke, zatiaľ čo citróny čistia póry. Na túto masku budete potrebovať:

1 banán, 1 ČL citrónovej šťavy a 1 ČL olivového oleja

V miske rozpučte banán. Pridajte olej a citrónovú šťavu, premiešajte na kašu. Naneste na tvár a nechajte 15 minút pôsobiť. Potom tvár umyte vlažnou vodou a nakrémujte pleťovým krémom.

Enzymatická ananásová maska

Táto maska perfektne funguje ako neabrazívny píling. Vašej pleti poskytne exfoliáciu, teda zbaví ju odumretých čiastočiek, a prinavráti jej stratený jas. Budete na ňu potrebovať tieto suroviny:

¼ hrnčeka rozmixovaného ananásu, 2 PL ovsených vločiek rozmixovaných na múku a 1 PL kokosového mlieka

Všetky ingrediencie spolu zmiešajte v miske. Naneste na čistú tvár a nechajte 20 minút pôsobiť. Potom umyte a tvár nakrémujte.

Maska na dehydratovanú pleť

Pleť, ktorej chýba vlaha na pohľad vyzerá zvädnuto so zvýraznenými šupinkami, jemnými linkami a vráskami. Prostredníctvom tejto masky jej dodáte vlahu a opäť bude pôsobiť šťavnato a zdravo. Aloe vera zasa upokojí začervenanie. Na jej prípravu budete potrebovať:

½ stredne veľkej čerstvej uhorky a 2 PL šťavy z listu aloe vera

Všetko spolu rozmixujte v mixéri a naneste na čistú pleť. Nechajte pôsobiť 20 minút a potom zmyte vlažnou vodou. Tvár nakrémujte hydratačným krémom.

Protivrásková maska

Broskyne poskytnú vašej pleti dávku vitamínu C a ten nabudí kolagén a naštartuje elasticitu pleti. Jogurt a mandľové mlieko zabezpečia hydratáciu a šťavnatý vzhľad. Na prípravu tejto masky budete potrebovať:

2 PL mandľového mlieka, 2 PL gréckeho jogurtu, 1 zrelú broskyňu, odkôstkovanú, štipku škorice a ½ ČL medu

Všetky ingrediencie rozmixujte v mixéri. Naneste na čistú pleť a nechajte 15 - 20 minút pôsobiť. Potom tvár umyte a nakrémujte ako zvyčajne.

Zjemňujúca maska

Med pôsobí antibakteriálne, avokádo zasa pleť hydratuje a dodáva jej výživu, mango ju vďaka obsahu vitamínu C rozjasňuje. Na prípravu tejto masky budete potrebovať:

1 PL avokáda roztlačeného vidličkou, 1 PL manga, rovnako roztlačeného, 1 PL medu, 1 PL extra virgin olivového oleja

Všetky ingrediencie premiešajte v miske. Naneste na čistú pleť a nechajte 20 minút pôsobiť. Potom umyte a tvár ošetrite ako zvyčajne.