Druhy vôní. Ako sa zorientovať?

Zuzana Vrecková | 12. september 2017
Druhy vôní. Ako sa zorientovať?

Rozdelenie je podstatne komplikovanejšie a zdĺhavejšie, no poďme sa pozrieť na základ.

KVETINOVÉ VȎNE:

Predstavujú takmer polovicu „vonného“ trhu. Vhodné sú ako cez deň, tak i v noci. Najčastejšie sa v ich zložení objavuje ruža. Potom sú to konvalinky, jazmín, orgován aj pivonky. Zaraďujeme sem aj kvetinovo-ovocné vône, ktoré sú obohatené o jahody, slivky, čerešne, maliny aj jablká. Rozlišujeme ovocné, svieže a sladké.

Čítajte tiež: Vyrobte si svoj vlastný parfum

ORIENTÁLNE VȎNE:

Dodávajú dámam aj pánom tajomnosť. Vhodné sú hlavne v zimnom období, ale ani v lete sa ich nanášaniu vyhnúť nemusíte. V tom prípade ich aplikujte večer alebo v čase, keď sa nezdržíte na slnku. Obsahujú rôzne druhy korenia, vanilku, balzamu, ambru i veľkú dávku pižma. Vyberať môžete z korenistých, sviežich či sladkých.

„Rovnaký parfum sa na každom z nás bude rozvíjať inak. Najdôležitejší faktor, ktorý to ovplyvňuje, je teplota pokožky.“

CHYPROVÉ VȎNE:

Názov pochádza z francúzskeho slova Chypre (v preklade Cyprus). Sú svieže, teplé a zmyselné. Ich zložku tvorí bergamot, pačuli, dubový mach či citrusové ovocie. Zaraďujeme sem pánske a unisex vône. Máme dve skupiny chyprových vôní, a to svieže a drevinaté.

Prečítajte si: Oleje - čo môžu ponúknuť vašej pleti?

FOUGÉRE VȎNE:

Fougére je parfumistický výraz, ktorý označuje kombináciu bylinkovo - sviežej levanduľovej noty a machového fondu. Fougére noty sa nachádzajú v pánskych vôňach v skupinách svieže, drevinaté a ambrové.

Mohlo by vás tiež zaujímať: Viete, aké vône boli populárne v minulosti?