Kolagén - čarovný elixír, ktorý vyrieši mnoho
Trápia vás pribúdajúce vrásky, pigmentové škvrny, zhoršená kvalita pleti, krehké nechty, padanie a lámanie vlasov? Stali sa boľavé kĺby a kolená vašou každodennou súčasťou? Je pravdepodobné, že vám chýba kolagén!
„Bielkovina mladosti"
Kolagén je vo vode nerozpustná bielkovina. Ako základná stavebná bielkovina v našom tele je nenahraditeľnou zložkou našich kostí, kĺbov, väzov, svalov, šliach či žíl. Tvorí takmer 30 % všetkých proteínov v tele cicavcov. V ľudskom tele prebieha neustála permanentná výmena kolagénu, ktorý zaniká a súčasne sa obnovuje.
Kým v mladosti sa nám kolagén tvorí v dostatočnej miere, po 25. roku života jeho produkcia prudko klesá. Tento degeneratívny proces dosiahne svoj vrchol približne v 40. roku života. Po dovŕšení štyridsiatky sa už netvorí takmer vôbec.
Ohrozenou skupinou sú teda najmä ženy v menopauze. V súčasnosti poznáme približne 27 druhov kolagénu, najviac zastúpený v organizme je kolagén typu 1, ktorí tvorí takmer 90 % zásob tela.
Kolagén 1. typu je najrozšírenejší a najsilnejší. Nachádza sa v pokožke, šľachách a kostiach.
Kolagén 2. typu sa nachádza najmä v chrupavkách.
Kolagén 3. typu napomáha cievam, so starnutím tela sa stráca a nahrádza sa kolagénom 1. typu.
Vedeli ste, že.. kolagén 5. typu je potrebný pre tvorbu povrchu našich buniek a nachádza sa aj v placente?
Kolagén ako elixír zdravia a mladosti
Dostatok kolagénu znamená zdravé vlasy, nechty, pleť a kĺby. Vďaka nemu máme sviežu a napnutú pleť bez pigmentových škvŕn a vrások, pevné nechty, menej strií. Kolená nám nedržia pokope len silou vôle a nebolí nás každý pohyb.
Veľmi zjednodušene povedané, kolagén je spojivom, ktoré drží kĺby a šľachy pokope. Významným zdrojom kolagénu je rybie, hovädzie, hydinové, bravčové mäso a vaječné škrupiny. Časy, keď sa nedostatok kolagénu kompenzoval výlučne huspeninou a vývarom z hovädzej kosti, sú už za nami.
Dnes ho telu vieme dodať nielen prostredníctvom krémov a gélov, ale aj vhodne zvoleným prípravkom vo forme prášku, či kapsúl. No napriek tomu je vývar z kostí, z ktorých sa varením kolagén uvoľní, považovaný za superpotravinu a prináša mnohé zdravotné benefity. Posilňuje kosti a svaly, pomáha pri infekciách a zápaloch a zároveň zlepšuje stav pokožky. Nie nadarmo sa silný vývar v minulosti pripravoval vždy v čase choroby.
Vedeli ste, že.. hovädzí vývar je bohatý na kolagén 1. typu a kurací a morčací vývar je lepší na kĺby, lebo obsahuje viac kolagénu 2. typu?
Mnohé krémy s pridaním kolagénu uvádzajú, že dokážu eliminovať vrásky a zvýšiť elasticitu pleti, nezmieňujú sa však o fakte, že molekuly v týchto lokálnych prípravkoch sú obvykle príliš veľké pre našu pokožku, a tak neprenikajú až do najspodnejších vrstiev pokožky.
Kolagén verzus želatína
Pojem kolagén nie je totožný s pojmom želatína, hoci sú často v povedomí ľudí spájané. Aký je medzi nimi rozdiel?
Keď sa kolagén rozštiepi, stáva sa z neho želatína. Vzniká jeho tepelným spracovaním. Varením sa kolagén mení na glutín, látku, ktorá má rôsolové vlastnosti a je najpodstatnejšou zložkou želatíny.
Želatína je zdrojom kolagénu a je rastlinného (morské riasy) alebo živočíšneho (hovädzie a bravčové mäso) pôvodu. Živočíšna želatína sa využíva v potravinárstve a okrem huspeniny či tlačenky ju nájdeme aj gumových medvedíkoch.
Rastlinná želatína AGAR je výživná potravina bez kalórií, obsahujúca mnohé minerály, plne zastupujúca živočíšnu želatínu. Želatína je v podstate neplnohodnotný kolagén.