Kolagén - čarovný elixír, ktorý vyrieši mnoho

Redakcia | 11. jún 2019
kolagén, pleť, koža, krása, starnutie, mladá, pleťová, vitamíny, účinky, elixír mladosti, krásna pleť, vrásky, proti vráskam, protivráskový

Trápia vás pribúdajúce vrásky, pigmentové škvrny, zhoršená kvalita pleti, krehké nechty, padanie a lámanie vlasov? Stali sa boľavé kĺby a kolená vašou každodennou súčasťou? Je pravdepodobné, že vám chýba kolagén!

„Bielkovina mladosti"

Kolagén je vo vode nerozpustná bielkovina. Ako základná stavebná bielkovina v našom tele je nenahraditeľnou zložkou našich kostí, kĺbov, väzov, svalov, šliach či žíl. Tvorí takmer 30 % všetkých proteínov v tele cicavcov. V ľudskom tele prebieha neustála permanentná výmena kolagénu, ktorý zaniká a súčasne sa obnovuje.  

Kým v mladosti sa nám kolagén tvorí v dostatočnej miere, po 25. roku života jeho produkcia prudko klesá. Tento degeneratívny proces dosiahne svoj vrchol približne v 40. roku života. Po dovŕšení štyridsiatky sa už netvorí takmer vôbec.

Ohrozenou skupinou sú teda najmä ženy v menopauze.  V súčasnosti poznáme približne 27 druhov kolagénu, najviac zastúpený v organizme je kolagén typu 1, ktorí tvorí takmer 90 % zásob tela.

Kolagén 1. typu je najrozšírenejší a najsilnejší. Nachádza sa v pokožke, šľachách a kostiach.

Kolagén 2. typu sa nachádza najmä v chrupavkách.

Kolagén 3. typu napomáha cievam, so starnutím tela sa stráca a nahrádza sa kolagénom 1. typu.  

Vedeli ste, že.. kolagén 5. typu je potrebný pre tvorbu povrchu našich buniek a nachádza sa aj v placente?  

Kolagén ako elixír zdravia a mladosti

Dostatok kolagénu znamená zdravé vlasy, nechty, pleť a kĺby. Vďaka nemu máme sviežu a napnutú pleť bez pigmentových škvŕn a vrások, pevné nechty, menej strií. Kolená nám nedržia pokope len silou vôle a nebolí nás každý pohyb.

Veľmi zjednodušene povedané, kolagén je spojivom, ktoré drží kĺby a šľachy pokope.  Významným zdrojom kolagénu je rybie, hovädzie, hydinové, bravčové mäso a vaječné škrupiny. Časy, keď sa nedostatok kolagénu kompenzoval výlučne huspeninou a vývarom z hovädzej kosti, sú už za nami.

Dnes ho telu vieme dodať nielen prostredníctvom krémov a gélov, ale aj vhodne zvoleným prípravkom vo forme prášku, či kapsúl. No napriek tomu je vývar z kostí, z ktorých sa varením kolagén uvoľní, považovaný za superpotravinu a prináša mnohé zdravotné benefity. Posilňuje kosti a svaly, pomáha pri infekciách a zápaloch a zároveň zlepšuje stav pokožky. Nie nadarmo sa silný vývar v minulosti pripravoval vždy v čase choroby.  

Vedeli ste, že.. hovädzí vývar je bohatý na kolagén 1. typu a kurací a morčací vývar je lepší na kĺby, lebo obsahuje viac kolagénu 2. typu?  

Mnohé krémy s pridaním kolagénu uvádzajú, že dokážu eliminovať vrásky a zvýšiť elasticitu pleti,  nezmieňujú sa však o fakte, že molekuly v týchto lokálnych prípravkoch sú obvykle príliš veľké pre našu pokožku, a tak neprenikajú až do najspodnejších vrstiev pokožky.

Kolagén verzus želatína

Pojem kolagén nie je totožný s pojmom želatína, hoci sú často v povedomí ľudí spájané. Aký je medzi nimi rozdiel?

Keď sa kolagén rozštiepi, stáva sa z neho želatína. Vzniká jeho tepelným spracovaním. Varením sa kolagén mení na glutín, látku, ktorá má rôsolové vlastnosti a je najpodstatnejšou zložkou želatíny.  

Želatína je zdrojom kolagénu a je rastlinného (morské riasy) alebo živočíšneho (hovädzie a bravčové mäso) pôvodu. Živočíšna želatína sa využíva v potravinárstve a okrem huspeniny či tlačenky ju nájdeme aj gumových medvedíkoch.

Rastlinná želatína AGAR je výživná potravina bez kalórií, obsahujúca mnohé minerály, plne zastupujúca živočíšnu želatínu. Želatína je v podstate neplnohodnotný kolagén.

Pripravujeme: Ako sa prejavuje deficit kolagénu?+ Najúčinnejšie formy kolagénu