Krásna pleť: Účinné látky majú na jeseň zelenú

Lucia Gáborová | 20. november 2022
Krásna pleť: Účinné látky majú na jeseň zelenú

Nie že by sa ich používanie v lete úplne zakazovalo, avšak pri intenzívnom letnom slnečnom žiarení je potrebné byť pri ich používaní maximálne opatrný. Jeseň je však ideálnym ročným obdobím na ich opätovné pravidelné zaradenie do pleťovej rutiny. O ktorých aktívnych látkach hovoríme?

Retinoidy
Retinol a retinoidy (vitamín A a jeho deriváty), sú zlatým grálom v prevencii predčasného starnutia pleti, pretože stimulujú produkciu kolagénu, najčastejšie prítomného proteínu v pokožke, ktorý pomáha udržiavať jej hladkú textúru. Retinoidy pôsobia na rýchlejšie obnovovanie vrchnej vrstvy pokožky, čím však spôsobujú jej vyššiu citlivosť na slnko. Preto nie je úplne dobrý nápad brať si ich na dovolenku k moru, pretože stačí, že si raz zabudnete na chvíľu aplikovať slnečnú clonu a vaša tvár zaplače a začervenie ako paradajka. A nielen to, používanie retinolu a retinoidov bez následnej dôkladnej ochrany proti slnku je horšie, ako keby ste ich nepoužívali vôbec. Mnohé z nás preto retinoidy na leto odkladajú a na jeseň sa k nim opäť vracajú. 

Vitamín C
Aj keď na jeseň trávime na slnku už menej času ako v lete, samotný krém s SPF nemusí stačiť na boj proti predčasnému starnutiu, no najmä, na škody napáchané slnkom (hlavne, ak sme SPF zanedbávali). V prípade, že máte na tvári po lete pigmentové škvrny, nastal čas zaradiť do vašej pleťovej rutiny vitamín C. Je to jedna z hviezdnych ingrediencií, pretože pomáha pokožke vyzerať čo najzdravšie, najlepšie a krásne ju rozjasňuje. 

Exfoliačné kyseliny
Ide o pleťové kyseliny pôsobiace exfoliačne, čo znamená, že urýchľujú olupovanie vrchnej časti pokožky. Vďaka nim je pleť krásna, zdravá a rozžiarená, nech vás teda názov kyseliny neodradí. Ak sa to však s nimi preženie, pleti skôr uškodíme, než pomôžeme. Preto je potrebné zaradiť ich do pleťovej rutiny postupne, najskôr 1x týždenne, ak bude pleť bez reakcie, môžeme ich používať 2x týždenne, nie však častejšie ako 3x. Vyberte si vždy na začiatok len jeden druh, nie viacero druhov naraz. 

Ktorý je pre vás ten pravý? 

Kyselina glykolová - exfoliuje vrchnú vrstvu pokožky a odstraňuje odumreté tkanivá, čím jej pomáha zabezpečiť žiarivý vzhľad a vyhladzuje ju, následne odumretú kožu rozpúšťa a pripravuje pleť na vznik nových vrstiev pokožky. Produkty starostlivosti o pleť s kyselinou glykolovou teda zvyšujú jas pokožky a pomáhajú predchádzať tvorbe akné. 

Kyselina salicylová - je jedným z najsilnejších nepriateľov akné. A nielen to, má antibakteriálne vlastnosti, vďaka ktorým pomáha urýchliť hojenie červených, zapálených pupienkov a pustúl. 

Kyselina mliečna - hľadáte produkt starostlivosti o pleť, ktorý je exfoliačný a zároveň hydratačný? Potom sú pre vás jasnou voľbou pleťové séra s kyselinou mliečnou (zo skupiny AHA kyselín) ako kľúčovou zložkou.

Kyselina mandľová - ak patríte k tým šťastlivcom, ktorí nemusia riešiť akné (napríklad aj v dospelom veku) a hľadáte produkt na normálnu alebo citlivú pleť pôsobiaci proti jej predčasnému starnutiu, je tu pre vás kyselina mandľová (zo skupiny AHA kyselín).