Pod čiapkou: Ako sa starať o vlasy v zime?

Lucia Gáborová | 8. január 2024
Pod čiapkou:  Ako sa starať o vlasy v zime?

Vonku poriadne prituhlo. Aj vy máte chuť celý deň sa vyvaľovať pod teplou perinou a pre istotu ani nevystrčiť nos z domu? A keď už musíte, oblečiete si hrubú prešívanú bundu siahajúcu až po členky pripomínajúcu paplón, na ruky si natiahnete palčiaky z ovčej kožušiny a na hlavu nasadíte teplú pletenú čiapku?

Zima je pre mnohých nepríjemným ročným obdobím, pretože studený vietor, mráz a prechody zo zimy do tepla urýchľujú nielen odparovanie vody z pleti, ale aj z vlasov a pokožky hlavy, čo má za následok suché, lámavé vlasy, tvorbu lupín a iné nepríjemnosti. Nedajte sa odradiť. Tipy a triky, ktoré vám prinášame, vám pomôžu udržať si zdravé a lesklé vlasy aj počas zimných športov a radovánok na svahu. 

Uberte na teplote vody

Jasné, že všetci uprostred zimy milujeme plnú vaňu vody, z ktorej sa poriadne parí, či horúcu sprchu. Aj keď vás táto vidina po dlhom dni strávenom v mrazivom januárovom počasí láka, vaša pokožka a vlasy pri tejto predstave plačú. Horúca voda môže skutočne zbaviť pokožku hlavy jej prirodzenej premasťovacej schopnosti a nadmerne vlasy vysušiť. Odporúčame kúpať sa v teplej alebo vlažnej vode a sprchovanie skrátiť. Ak sa cítite extra dobrodružne, prepnite na záver na studenú vodu, ktorá pomôže uzavrieť vlasové folikuly a uzamkne vlhkosť. Obmedzte časté umývanie vlasov, pretože môže zmeniť pH pokožky, najmä ak sú vaše vlasy náchylné na suchosť. Berte tiež ohľad na váš typ vlasov. Ak máte mastné vlasy, zvážte medzi jednotlivými umytiami použitie suchého šampónu s absorpčnými schopnosťami, aby ste osviežili a odstránili prebytočný maz.

Znížte frekvenciu umývania

V prípade, že si v lete zvyknete umývať vlasy každý, alebo každý druhý deň, v zime na takýto prístup zabudnite. Aby ste sa v zime vyhli nadmerne suchým, lámavým vlasom, vyvarujte sa ich pričastému umývaniu. Prirodzene sa tvoriaci kožný maz poskytuje ochrannú vrstvu medzi vlasovou pokožkou a vlasmi. Ak je to možné, neumývajte si vlasy častejšie ako každý tretí deň a tieto intervaly si uľahčite používaním spomínaného suchého šampónu. Suchý šampón nádherne vonia, absorbuje nadmerný maz a dodá vlasom okamžitý objem. V prípade rýchlo sa mastiacich vlasov, ktorých častejšie umývanie je nevyhnutné (napríklad každý druhý deň), používajte len jemné micelárne šampóny.

Zvýšte hydratáciu

Obnovte hydratáciu vlasov aj pokožky hlavy počas chladnejších mesiacov tým, že každý týždeň doprajete svojim suchým alebo jemným vlasom hĺbkovú kúru. Aplikácia masky na vlasy cez noc spraví s vlasmi zázraky: pomôže doplniť a obnoviť vlhkosť suchej pokožke hlavy, ktorá je extrémne namáhaná v dôsledku teplotných zmien suchého tepla v interiéri a studeného vzduchu, keď vyjdete von. Kým sú vaše vlasy ešte vlhké, odporúčame vám do dĺžok a končekov pred fénovaním naniesť prírodný olej s ľahkou textúrou. Vyvarujte sa používaniu rovnakých produktov po celý rok. Namiesto toho prispôsobte svoju každodennú starostlivosť o vlasy ročnému obdobiu a meniacim sa potrebám vlasov. Počas chladných mesiacov používajte viac hydratačných masiek na olejovej báze a v lete viac ľahkých prípravkov. Použitie hydratačného kondicionéra po každom umytí vlasov je samozrejmosťou. 

Používajte vlasové zábaly

Pred umytím si naneste na vlasy kokosový alebo iný rastlinný olej, pričom korienky vynecháte. Následne vlasy prekryte igelitovou sprchovacou čiapkou, potravinovou fóliou (akokoľvek komicky to znie, má to svoj dôvod) a nahriatym froté uterákom. Olej nechajte pôsobiť minimálne hodinu. Následne vlasy 2x umyte šampónom, do dĺžok naneste kondicionér a na záver, po opláchnutí vlažnou vodou, vlasy opäť zabaľte do uteráka. Ten odsaje prebytočnú vodu. V žiadnom prípade vlasy a pokožku hlavy uterákom nešúchajte. Nechajte vlasy chvíľu tak, ako sú, a potom ich vyfénujte. 

Fénujte

V prvom rade, nechodievajte spať s mokrými vlasmi. Bude to znieť možno odpudivo, no spanie s mokrými vlasmi môže pomôcť množeniu plesní a baktérií do vlasového folikulu aj pokožky hlavy. A ísť von do mrazu s čerstvo umytými, ešte vlhkými vlasmi – to nech vám ani nenapadne. Po každom umytí si vlasy starostlivo vysušte sušičom nastaveným na miernu teplotu. Nepoužívajte horúci, ale ani studený vzduch. Zlatá stredná cesta je najlepším riešením. 

Doprajte si satén

Investujte do saténovej návliečky na vankúš a poďakuje vám nielen vaša pleť, ale aj vlasy. Satén, a tiež hodváb, eliminuje výskyt a prehlbovanie jemných liniek a vrások a je mimoriadne šetrný k vlasom. Okrem návliečky je dobré si zaobstarať aj niekoľko hodvábnych či saténových gumičiek do vlasov, tzv. scrunchie. 

Pozor na styling

Netrápte svoje vlasy drsným hrebeňom či kefou. Zvoľte buď široký hrebeň z prírodných materiálov (neverili by ste, aký skvelý je napríklad drevený hrebeň), alebo jemnú kefu s prírodnými štetinami. Vlasy nečešte vyslovene mokré, keď z nich ešte kvapká voda, ale mierne presušené. Pri česaní ich neťahajte ani inak nenamáhajte. Limitujte tiež množstvo stylingových prípravkov. Aj tak si na hlavu nasadíte čiapku, tak načo to s nimi zbytočne preháňať? Zjednodušte svoju vlasovú rutinu najviac, ako môžete. 

3 recepty na prírodné domáce vlasové masky:

Avokádovo-medová maska s olivovým olejom na suché vlasy

Tento zábal, nabitý omega-3 mastnými kyselinami, pomáha posilňovať vlasy, dodáva im lesk a pomáha vyživiť vlasovú pokožku. 

Ingrediencie:
1/2 avokáda
1 PL medu
1 PL olivového oleja
3 kvapky esenciálneho oleja citrónová tráva (môže byť aj iný)
Postup: 
Popučte dužinu z avokáda a zmiešajte s ostatnými ingredienciami. Potom končekmi prstov naneste na mokré vlasy, začnite od spodnej časti a postupujte smerom nahor. Nasaďte na hlavu sprchovaciu čiapku a nechajte zábal pôsobiť 20 minút. Potom vlasy umyte a ošetrite ako zvyčajne. 

Banánovo-olivová maska

Neverili by ste, ako tieto dve ingrediencie z vašej kuchyne vyživia vaše vlasy a dodajú im vysoký lesk. 

Ingrediencie:
1 banán
1 PL olivového alebo iného rastlinného oleja, ktorý práve máte poruke
Postup:

Banán rozmixujte alebo roztlačte, kým nezískate kašu krémovej konzistencie. Pridajte olivový olej a pokračujte v mixovaní. Výsledkom by mala byť krémová, penivá maska na vlasy. Počas večerného kúpeľa naneste masku prstami na vlasy a rozotrite aj na pokožku hlavy. Nechajte pôsobiť 10 až 15 minút a následne vlasy umyte, vysušte a upravte.

Vlasový sprej z jablčného octu, mäty a zeleného čaju

Tonikum, ktoré kombinuje antioxidačný zelený čaj a protizápalový mätový éterický olej môže pomôcť upokojiť suchú, podráždenú pokožku hlavy. Dajte však pozor, aby ste vybrali naozaj kvalitný, prírodný olejček. 

Ingrediencie
1 hrnček vlažného zeleného čaju
1 PL jablčného octu 
2 kvapky prírodného mätového olejčeka
Postup
Zmiešajte, prelejte do fľaštičky s rozprašovačom a aplikujte na mierne vlhké vlasy alebo použite ako kondicionér po umytí a následne vlasy opláchnite.