6 tipov k šťastnému pocitu ROVNOVÁHY

Lucia Gáborová | 19. september 2019
6 tipov, štastie, rovnováha, práca, život, hobby, koníčky, balans, ako na to

Typické ráno počas pracovného týždňa, chystáte narýchlo deťom desiatu, ani jedna ponožka nemá zrazu svoj pár, blúzku si polejete kávou, opäť odchádzate bez mejkapu a prvé jedlo dňa zjete až v kancelárii... A to je len začiatok bežného dňa a vy už ste v strese a v stave, ktorý by sme mohli nazvať ako „úplne nekomfortný“. Čiže absolútny opak rovnováhy.

Čo vlastne znamená a ako sa prejavuje, keď sme v stave „úplného nekomfortu“? Prečo sú odrazu aj bežné veci problémom a zaťažujú nás? Prečo už nemáme náladu na nič, čo nás tešilo, všetko nás skôr obťažuje a odvšadiaľ vyskakujú len nové úlohy? Prečo zrazu nezapneme nohavice, za účes považujeme len narýchlo urobený drdol z neumytých vlasov a vôbec nič nedáva zmysel?

Urobme si malý TEST:

  1. Často nedokážem zaspať, hlavu mám plnú myšlienok, hlavne tých nespokojných s vlastným životom, momentálnou situáciou.
  2. Pracovná kariéra sa mi v poslednom čase rozchádza s mojimi životnými cieľmi a túžbami, často mi práca až priveľmi zasahuje do osobného života.
  3. Rodinná dovolenka je pre mňa skôr za trest, mám stres z toho, čo všetko budem musieť riešiť.
  4. Športujem, pretože chcem schudnúť.
  5. Nepáčim sa sám/a sebe.
  6. Nedokážem odmietnuť pomoc druhým, aj keď viem, že nemám na to čas sa venovať ďalším pracovným či iným úlohám.
  7. Bývam často chorá/ý.
  8. Povinnosti odkladám „na potom“ a zároveň pociťujem silnú nespokojnosť so samým sebou, že prokrastinujem a neviem si veci lepšie naplánovať.
  9. Nemám čas ísť na masáž, aj keď to môj chrbát nevyhnutne potrebuje.
  10. Nejdem s kamarátkou na večeru, radšej zostanem doma pozerať tv seriál.

Ako na vás pôsobilo našich desať testovacích viet? Koľko z nich ste prijali za svoje? Ak viac ako štyri, je čas na zmenu. Pomaly, postupne. Nádych, výdych, krok za krokom... o pár mesiacov to všetko môže byť úplne inak... a lepšie.

6 TIPOV K ŠŤASTNÉMU POCITU ROVNOVÁHY: všade, kdeste a vo všetkom, čo robíte

1. Tri priority

Ak sa nezhostíte réžie vlastného života konečne vy sami, vždy sa nájde kopa ľudí, ktorí to radi urobia za vás, ale určite to nebude vo váš prospech. A aj váš život tak bude v konečnom dôsledku vyzerať ako film, ktorý režírovalo päť režisérov nevalnej kvality.

Naša rada znie: Chyťte to už konečne do rúk. Nemusíte dať hneď výpoveď, presťahovať sa, rozviesť sa a zrušiť všetky priateľstvá. Malé kroky sú istejšie.

Začnite tak, že si napíšete každý deň na papier tri priority dňa, ktoré chcete určite vybaviť. Majú to byť veci osobné, pracovné, ale aj niečo len tak pre radosť:

Váš každodenný papier troch priorít by mohol vyzerať napríklad takto:

1. Objednať jarnú dovolenku (osobné)

2. Pripraviť návrh reklamnej kampane na ďalšiu sezónu a odovzdať ho šéfovi (pracovné)

3. Ísť s kamarátkou Katkou na jogu (pre radosť)

A ako to, čo je napísané aj dodržať? Jednoducho. Urobte všetko pre to, aby vám tieto tri veci nič nezrušilo, aby ste ich naozaj urobili. Takže, namiesto pomáhania s upratovaním pracovného skladu, ktorý má na starosti kolegyňa, sa ospravedlníte s tým, že dnes naozaj musíte sfinalizovať návrh kampane pre šéfa. Dovolenku objednajte, aj keď váš manžel ešte nevie, či sa uvoľní z práce. Povedzte mu, že ak sa nebude môcť uvoľniť, pôjdete len sama s deťmi, alebo zoberiete kamarátku.

A na jogu choďte, aj keď vám svokra zavolá, že má pre vás upečený koláč a treba preň súrne ihneď prísť. Koláč tam bude aj po joge a svokra tiež... Každý deň môžeme zmeniť stokrát každý plán, môžeme veci urobiť alebo neurobiť, vždy je to len na nás samých. No sú veci, ktoré sú našimi prioritami a tie sa snažme dodržať. Pretože sú pre nás z istých dôvodov dôležité. Neurobiť ich, keď ich máme v pláne je niečo ako neumyť si zuby a potom sa celý deň cítiť zle.

2. Spokojnosť v práci 

Ako je to s vami? Keďže v práci, alebo prácou trávime veľkú časť dňa, to, či sme s ňou spokojní, chceme ju robiť aj ďalej, vidíme v nej zmysel, vidíme ďalšie ciele, ktoré by sme v nej chceli prekonať je vecou, nad ktorou sa nedá mávnuť rukou, so slovami: Veď to ešte nejako vydržím. Nepáči sa vám? Tak konajte. Zmeňte to. Prvý krok je ťažký, ale verte, že odvaha, ktorú doňho dáte rozhýbe aj všetko ostatné naokolo a zrazu budete vidieť nové súvislosti, prídu nové ponuky, stretnete ľudí, ktorí vás posunú ďalej, poradia, pomôžu.

Zotrvávaním v nechcenej či trpenej istote si len brzdíte všetko, čo by ste mohli od života dostať. Nepracujte len pre peniaze, aj keď ich všetci ku každodennému životu potrebujeme. Ak začnete robiť čokoľvek, čo cítite ako vaše, naplňujúce, dávajúce vám zmysel, robte to s láskou, ale aj s trpezlivosťou ďalej. Verte, že to prinesie ovocie a váš život môže vyzerať úplne inak ako doteraz. Možno budete pracovať dokonca viac ako doteraz, ale pravdepodobne vás to bude tešiť a budete to robiť s ľahkosťou a dobrým pocitom.

3. Urobiť si „ pekný deň“

Iste, pekný by mal byť každý deň, ale niekedy treba veci rozhýbať tým svojím smerom a poistiť si to. Ak je pre vás výnimočné, že budete raz za čas doma sami len čítať knihu, urobíte si kúpeľ so sviečkami alebo bez a potom si pozriete pekný film, alebo pôjdete skôr spať – tak OK. Takže, zdvihnite telefón, vybavte deťom víkend u starých rodičov, manžela pošlite s kamarátom na hokej, chatu, hocikde, kde mu bude dobre a je to. Vytvorili ste si vhodné podmienky a môžete si užívať chvíle príjemnej samoty.

Ak je pre vás výnimočné absolvovať aj s partnerom výstup na Gerlach, v poriadku. Uistite sa, či by sa mu to tiež páčilo a zabezpečte všetko potrebné: deti k starým rodičom, rezervujte si ubytovanie, horského vodcu a hor sa do hôr... Pomôž si, človeče, a aj pán Boh ti pomôže – platí dokonale. Iba my sami si tvoríme svoje dni. Ak sa raz na ten Gerlach nevyberieme, asi ťažko uvidíme, ako z jeho vrcholu vyzerá svet, asi ťažko zažijeme ten pocit, že sme zvládli niečo výnimočné... Každý pekný zážitok začína rozhodnutím zažiť ho.

4. Stop manipulátorom 

„Prosím, mohla by si mi s tým pomôcť? Ty si taká šikovná...“ Poznáte to? Iste veľmi dobre. Pre všeobecnú rovnováhu, pretože aj pomáhať treba, sa dohodneme takto: jedenkrát pomôžete a trikrát odmietnete. Áno, spočiatku to: „NIE“ je veľmi ťažké, vôbec vám to nepôjde vysloviť. Ale predstavte si ten pocit úľavy potom, že vás nečaká ďalšia noc s cudzou prácou, len preto, že ste taká šikovná...

ľudia, ktorí cielene využívajú šikovnosť a pracovitosť iných, tí by mali byť odmietnutí vždy, a sú ľudia, ktorí pomoc naozaj potrebujú, ale tiež im nepomôžete, ak budete všetko riešiť a robiť za nich. Potrebujú si dokázať spoľahnúť sa sami na seba. Ak to zvládnu bez cudzieho pričinenia, paradoxne to je pre nich najväčšou pomocou. Manipulátori skúšajú tam, kde vidia možnosť. Ak ich párkrát jasne odmietnete, už nebudete pre nich vhodnou obeťou.

5. Meditácia a vizualizácia

Znie to často ako klišé, ale funguje. Meditácia a vizualizácia sú super nástroje na podporu všetkého, čo chcete dosiahnuť. Na to, aby ste každý deň chvíľu meditovali nepotrebujete nič špeciálne. Ani veľa času, ani špeciálne miesto, ani sedieť v polohe lotosového kvetu. Čo keby ste si po obede išli sadnúť na 15 minút na lavičku v parku? Alebo tesne po zobudení ešte 5 – 10 minút zostali v pokoji ležať či sedieť na posteli a predstavili si super deň, ktorý vás čaká a seba, ako všetko zvládate.

Alebo choďte po práci na prechádzku so psom – chôdza je predsa meditácia v pohybe. To je to často spomínané „vyčistenie si hlavy“ pri prechádzke. Vizualizujte si svoje ciele, predstavujte si v nich samých seba, predstavujte si ich už dosiahnuté a seba s víťazným postojom a spokojným úsmevom. Pochváľte sa pri pohľade do zrkadla. Začnite sa páčiť sami sebe. Nezameriavajte sa na zmenu, zameriavajte sa na cieľ a výsledok.

6. Šport, zdravie, štíhlosť, dobrý pocit

Prečo športujete, teda ak vôbec športujete? Ak preto, aby ste schudli, tak to veľký zmysel nedáva. Prečo? Pretože to robíte z donútenia. Aby ste schudli. Ak by ste chudnúť nemuseli, tak sa ani nepohnete. Zmysel by dávalo to, ak by vaša odpoveď bola: športujem, pretože to chcem a baví ma to. To je niečo úplne iné a verte, že tomu, čo potrebuje chudnúť, by to aj viac pomohlo. Robte veci z radosti, nikdy nie z donútenia. Ak vás nebaví posilňovňa alebo neznášate beh, nerobte to. Nájdite si šport, ktorý vás baví a vtedy to začne fungovať.

Rovnica ŠPORT + RADOSŤ = ZDRAVÁ ŠTÍHLOSŤ dáva predsa zmysel, nie?