Bývanie u svokrovcov. Dobré rozhodnutie alebo zabijak vzťahu?

Nina Bednáriková | 2. február 2017
Bývanie u svokrovcov. Dobré rozhodnutie alebo zabijak vzťahu?

Nejde o bývanie na víkend, preto treba nad tým premýšľať aj z dlhodobého hľadiska.

Nie je žiadnou novinkou, že v dnešnej dobe býva veľa mladých rodín u rodičov. Či už v spoločnom byte, nadstavbe, či prístavbe rodinného domu, častokrát ide o jedinú možnú a dostupnú alternatívu bývania. Pre niekoho je viacgeneračné bývanie prínosom, pre iného doslova "zabijakom".

V každom prípade ide o skutočne zložitý spôsob bývania, založený na vzájomnej tolerancii a pochopení, ktorý dokáže vo veľkej miere ovplyvniť partnerský i rodinný život. Púšťať sa do bývania "na hromádke" alebo sa mu radšej oblúkom vyhnúť?

Mladé rodiny častokrát nemajú na výber. Nízke príjmy a drahé nehnuteľnosti jednoducho nedovolia ani len uvažovať nad vlastným samostatným bývaním. Bytová otázka je preto často riešená podľa možností a nie podľa túžob, vízií či vlastných predstáv. Hľadajú sa lacnejšie riešenia a jednou z nich je uchýliť sa späť k rodičom.

Mohlo by vás zaujímať: Prečo sú títo ľudia šťastnejší?

Tento spôsob bývania má samozrejme svoje výhody, ale tak ako všetko v živote, má aj rôzne nástrahy a negatíva, riziká, s ktorými musíte rátať, ak sa pre tento typ riešenia rozhodnete. Čo je plus a čo je mínus? Je vhodný tento typ bývania pre váš vzťah?

Ak riešite bývanie a premýšľate alebo váhate nad prístavbou, nadstavbou rodičovského domu, možno vám práve teraz dáme odpoveď alebo vám aspoň pomôžu skúsenosti našich čitateľov. V každom prípade si rozhodnutie dobre premyslite.

Zujme vás: Prokrastinujete? Zbavte sa tohto zlozvyku!

Pre začiatok

Predovšetkým si zodpovedajte na otázku, aké máte vzájomné rodinné vzťahy, ako vychádzate so svojimi rodičmi alebo s rodičmi svojho partnera (podľa toho, ku komu sa chystáte bývať), ako sa viete navzájom zniesť, počúvať, tolerovať.

Práve od toho závisí skutočne veľa. Zamyslite sa nad tým, akí sú ľudia, s ktorými chcete bývať. Poznáte ich? Viete, ako sa môžu v budúcnosti zachovať, či zmeniť? Viete, čo vás môže čakať, napríklad, keď prídu deti alebo vzťahové, finančné problémy, či rôzne životné krízy?

Čítajte tiež: Aj hádka môže zbližovať

Nejde o bývanie na víkend, preto treba nad tým premýšľať aj z dlhodobého hľadiska. Aby ste vedeli aspoň predpokladať možné reakcie, musíte ľudí dobre poznať a vedieť, čo od nich môžete očakávať, a predpokladať to môžete práve podľa toho, do akej miery ich poznáte. Záleží na tom, aké typy ľudí sú vaši budúci "spolubývajúci", nakoľko sú vám podobní, či odlišní, dôležité sú zvyky, povaha, spôsob a štýl života, vzájomné sympatie, záujmy.

Všetko sú dôležité aspekty pre mieru vzájomného porozumenia. Takéto bývanie dokáže mať veľa nástrah a vy s nimi musíte rátať.

  • Všímajte si, ako riešite prípadné spoločné strety, nezhody, či názorové rozdiely.
  • Porozmýšľajte nad svojím spoločným doterajším vychádzaním, vzťahom a i podľa toho si môžete predstaviť možnú budúcu reakciu.
  • Zamerajte sa na okolnosti, reakcie, spôsoby správania, ktoré by vám mohli napovedať niečo o vašom spoločnom bývaní, resp. spolunažívaní. 

TIP

Nehrňte sa do rozhodnutia príliš rýchlo. Nechajte si čas a dostatok priestoru na rozmyslenie, pretože ide o vaše bývanie.