Aj hádka môže zbližovať

Diana Mašlejová | 19. január 2017
Aj hádka môže zbližovať

Hádka je normálna súčasť každého vzťahu. Niekedy môže vzťah aj utužiť.

Je dôležité nesústreďovať sa v partnerstve na ideál dokonalej harmónie, ale pochopiť, že aj občasné konflikty do vzťahu prirodzene patria a nie sú dôvodom na neuvážený rozchod, ani útek. „Hádka je normálna súčasť každého vzťahu.

A malo by to tak aj byť. Názorový konflikt je prirodzeným následkom našej inakosti. Každý máme iný príbeh, sme rozdielni už od podstaty, ako muž a žena. A nie je možné si celoživotne rozumieť vo všetkých oblastiach a cez kompromis pravidelne dospieť k výsledku.

Prečítajte si tiež: Hádky naše každodenné

A či už za problémom nasleduje spomínaný kompromis, rozhovor, alebo konflikt, záleží od situácie a nášho postoja k nej. Aj v tomto zmysle je hádka zdravá, normálna.

Hádku treba predýchať

Samozrejme, aj stret názorov podlieha istým pravidlám. Nemali by sme pri ňom používať urážky, ponižovať, osočovať. Veľmi dôležité je vycítiť okamih, kedy už svoju emocionálnu stránku nemám pod kontrolou a uvedomujem si, že od daného bodu už budem svojho partnera len zraňovať.

Čo myslíte? Ovplyvňuje naše šťastie genetika?

Vtedy je potrebné vypýtať si akúsi prestávku, time-out. Čas na to vydýchnuť si, vyvenčiť psa, umyť riady a podobne a dať si v hlave veci do poriadku. Vytvoriť si odstup na to, aby som sa mohol/mohla vrátiť k problému s jasnou, čistou hlavou.

Toto je nesmierne dôležitá vec, ktorá by vo vzťahu nemala chýbať. Naučiť sa ju je zo začiatku ťažké, ale veľmi prínosné,“ vysvetľuje psychologička Katarína Hatráková.

Vo svojej poradni sa často stretáva s pármi, ktoré prekonávajú krízu, uvažujú o rozchode, či rozvode, sú vyčerpaní zo vzájomných problémov. Mnohým z nich sa vzájomnou pomocou a odhodlaním podarí vzťah zachrániť, posunúť ho do novej roviny, iní sa nakoniec rozídu.

Psychická zrelosť = úspešný výsledok hádky

„Základným rozdielom, ktorý odlišuje úspešné dvojice, ktoré prekonajú krízu a tie, ktoré to nedokážu, je psychická zrelosť a odolnosť. Samozrejme, aj tu existuje určitá časť ľudí, pre ktorých je otázkou psychickej zrelosti práve fakt, že dokážu dysfunkčný vzťah ukončiť.

Mohlo by sa vám páčiť: Neviete odpustiť? Skúste to a bude sa vám lepšie dýchať.

V niektorých prípadoch je skutočne lepšie a zdravšie nevyhovujúce partnerstvo uzavrieť, no to sa už pohybujeme na hranici patológie, keď nás náš manžel, či priateľ psychicky, fyzicky týra, alebo nám ubližuje iným, neprekonateľným spôsobom.

Ak však berieme do úvahy normálne, štandardné vzťahy, dôkazom psychickej zrelosti je riešenie problémov, schopnosť čeliť im tvárou v tvár.

Psychická zrelosť odzrkadľuje aj naše postoje. Často si napríklad vopred hovoríme, že ak by ma môj muž podviedol, zbalím si kufre ja, alebo ich zbalím jemu a vzťah ukončím.

Takúto teóriu môžem rozoberať s kamarátkou na káve, keď mám dvadsať rokov, no ak sa to skutočne stane a mám už štyridsať a deti, riešim tento problém nielen z pohľadu partnerky, ktorú to zranilo, ale aj z postoja matky.

A vtedy do úvahy beriem aj iné možnosti. To, že ma muž podviedol, neznamená, že je zlým otcom, že zlyhal ako rodič. Dôkazom mojej psychickej zrelosti je teda akási schopnosť presahu situácie, vidieť problém zo širšej perspektívy a nestavať sa ihneď na zadné.“ 

Mohlo by vás zaujímať aj:
Kto nežiarli, nemiluje. Pravda, či mýtus? A čo vy, žiarlite?
Žiť s hysterkou nechce žiaden chlap!