Láskou moderátorky Miriam Šmahel Kalisovej je rodina a zdravé pečenie

Redakcia | 3. október 2016
Láskou moderátorky Miriam Šmahel Kalisovej je rodina a zdravé pečenie

Miriam Šmahel Kalisovú poznáte najmä z televíznej obrazovky. Ako moderátorka televíznych správ vždy pôsobila pohodovo a sympaticky a diváci obdivovali nielen jej profesionalitu, ale aj ľudskosť a prívetivosť. Veľa vecí v jej živote sa zmenilo, odkedy sa jej narodila malá dcérka. Okrem nej má však Miriam ešte jednu vášeň, a tou je pečenie. O tom, čo jej v živote robí radosť nám prezradila viac.

Aké dobroty rada pripravujete?

Najradšej pečiem a varím také jedlá, z ktorých má telo aj nejaký prospech. Pri jedení totiž nejde len o to, aby človeka pokrm zasýtil, to by bolo príliš jednoduché. Pači sa mi experimentovať so zeleninou a skúšať stále nové a nové kombinácie, aby aj „obyčajná” zelenina dostala punc jedla, po ktorom budú i mäsožravci „krochkať” blahom. O koláčoch to platí dvojnásobne. Nemám rada klasické koláče, ktorých základným pilierom je biela múka a tona masla. Chýba mi tam pridaná hodnota.

Vždy ste mali vzťah k pečeniu, alebo sa táto láska prejavila až neskôr?

Vždy som sa motala pri mamine v kuchyni a odkedy mám vlastnú kuchyňu, kde som kráľovnou, užívam si to oveľa viac.

Znamená to, že pokiaľ by ste sa nevenovali moderovaniu, boli by ste dobrou kuchárkou, či cukrárkou?

Toto vám, veru, neviem povedať. Myslím si, že keby som mala piecť na objednávku, asi by som po čase prestala mať radosť z pečenia. A možno by som bola milo prekvapená a bavilo by ma to. Zatiaľ sa ale takýmto smerom neplánujem uberať.

Máte malú dcérku. Pripravujte pokrmy aj pre ňu?

Samozrejme, Miuške varím. Asi ako každá zodpovednejšia mamina, dávam pozor na to, čo jedáva, a nie vždy sa to, bohužiaľ, stretne s pochopením okolia. Stále vládnu predsudky, že dieťaťu do ruky patrí čokoláda, či lízanka. U nás to takto nefunguje. Dcérka má rada domáce kvalitné koláčiky, ale aj tie dostáva veľmi striedmo. Možno aj preto, že je stále dojčená a materské mlieko je sladké, nie je taký ten „koláčový typ”, radšej má nesladké pokrmy.

Ste zástankyňou zdravej kuchyne. Rada skúšate aj nové alternatívy?

Po mojich mnohých pokusoch som si overila, že tradičná kuchyňa, čo sa pečenia týka, je zbytočne presladená a premaslovaná. Proti maslu, samozrejme, nemám nič, ale keď sa dá pri rovnakej kvalite pokrmu použiť namiesto 250 gramov masla v recepte trebárs 40 gramov a zbytok rozumne nahradiť, tak prečo nie? Je to všetko len o skúšaní a kombinovaní a zatiaľ sa mi celkom darí.

Prezraďte váš najobľúbenejší recept...

Nedá sa povedať, ktorý recept je môj najobľúbenejší, pretože jeden vybrať neviem. Človek ma vždy chuť na niečo iné. Ale píšem kuchársku knihu, kde je výber mojich TOP receptov. Už sa neviem dočkať, kedy bude hotová, pretože to dáva naozaj zabrať.

Máte krásnu štíhlu postavu, ktorá nestratila svoje čaro ani po materstve. Ako sa o seba staráte?

Ďakujem za kompliment. Nič špeciálne nerobím, ale pre niekoho možno racionálne stravovanie niečím špeciálnym bude. Snažíme sa variť to, čo môže jesť aj Miuška a keďže jej ešte príliš nesolíme, vždy si jedlo dochutíme na tanieri. Po čase sme si už zvykli na prirodzené chute jedál a teda soľ používame minimálne

Máte nejaký tip, ako sa udržať fit aj po narodení bábätka?

Do pôrodnice som išla s 59 kilogramami a odchádzala som z nej 51-kilová. Takže asi nie som ten správny človek, ktorý sa dostal do formy vlastným pričinením. Jednoducho to u mňa bolo tak, že ako kilá prišli, tak aj odišli. A asi sa budem zase opakovať. Strava, strava, strava... A to jedávam naozaj veľké množstvá a často. Možno v tom bude tá finta.

Ako sa zmenil váš život a priority po narodení malej Mii?

Zo začiatku to veľká zmena nebola, ale posledného pol roka už mám pocit, že jej nestíham. Je to veľmi bystré dievčatko, ktoré potrebuje riadny celodenný program a keďže mám aj ja svoje povinnosti, ťažko sa to dá skĺbiť. Ale robíme, čo sa dá. V každom prípade to nie je sranda, začleňovať sa postupne do pracovného kolotoča a snažiť sa byť aj 100-percentnou mamou. Našťastie máme super starých rodičov, ktorí s radosťou pomôžu a Miuška ich zbožňuje.

Aká je Mia?

Mia je dokonalá, svojrázna, miestami tvrdohlavá, inteligentná, veselá, dokáže sa nádherne mračiť na ľudí, ktorých nepozná a vie sa krásne zahrať aj sama. Vytvára si vlastné príbehy s plyšákmi, ktoré sa medzi sebou zdravia, naháňajú, či hrajú na schovávačku a popíjajú kávičku. No proste sranda, pozorovať ju, keď sa hrá.

Čo sa jej snažíte odovzdať, aké hodnoty vo výchove preferujete?

Snažíme sa z nej hlavne vychovať dobrého človeka. Nedá sa ísť podľa nejakej knihy, alebo smeru, načítaného mám toho dosť, ale nie všetko sa dá aplikovať na všetky deti. Preto si z nich vyberáme to, čo sa nám páči. Momentálne sme v štádiu: „páči sa“, „prosím si“, „ďakujem“ a „prepáč“. Niekedy sa jej ešte významy pomotajú, ale veľmi sa snaží použiť ich správne. A keď za vami príde dvojročné copaté dievčatko a povie: „Prepáč, maminka, Miuška kričala,“ tak vtedy viete, že tá cesta, po ktorej spolu idete, bude asi správna. Nepotrebujeme doma malého génia, ktorý vie v troch rokoch násobilku, stačí nám slušné dievčatko, ktoré bude mať zdravé sebavedomie a dravosť, ktoré sa v živote nestratí, bude zdraviť starších a bude schopné povedať prepáč a ďakujem. ú, či hrajú na schovávačku a popíjajú kávičku. No proste sranda, pozorovať ju, keď sa hrá.

Váš život je úzko spätý s televíziou a moderovaním. Mnohí majú pocit, že ide rýchly a hektický svet...

Mediálny svet je natoľko hektický, nakoľko mu to dovolíte. Každé povolanie môže byť pre človeka stresujúce, či vyčerpávajúce. Keď človek odíde z práce domov a dokáže vypnúť a nemyslieť na prácu, vtedy ma vyhrané, pretože workoholizmus je fenoménom dnešnej doby a neprináša so sebou nič pozitívne. 30-roční ľudia potom chodia vyhorení po lekároch a nechápu, čo sa deje.

Chýbalo vám počas materskej dovolenky moderovanie televízneho spravodajstva?

Materskú dovolenku si užívam maximálne, ako sa dá. Už sa pomaly vraciam do pracovného kolotoča a to zlaďovanie nie je jednoduché.

Rada športujete?

Aký pohyb preferujete? Momentálne preferujem pohyb typu beh za Miou. To je jediná športová aktivita, na ktorú mám čas a chuť.

Váš manžel sa športu venuje profesionálne. Zmenil sa váš prístup k pohybu odkedy ste si padli do oka?

Myslím, že sa nejako radikálne nezmenil. Nepatríme medzi tie dvojice, čo robia všetko za každú cenu spolu. On má svoj „voľnočasový život“ a ja zase ten svoj. V lete, keď mi to bolo pohodlné, sme spolu chodili behávať do lesa. Odkedy som otehotnela a pribudla k nám Miuška, tak sme spolu behať ani neboli.

Rozprávate sa doma o športe? Aký je váš manžel tréner, čo si na jeho profesionálnych zručnostiach najviac vážite?

Martin je typ človeka, ktorý žije to, čo radí svojim klientom. Nie je to ten druh výživového poradcu a trénera, ktorý vodu káže a víno pije. Je veľmi svedomitý a keď vidí, že to nejaký jeho klient fláka, radšej sa s ním dohodne na ukončení spolupráce. Má rád, keď nie je v tíme jediný, čo to berie seriózne.

Ako vyzerá pohodový deň u Šmahelovcov?

Pohodový deň u nás? Ráno sa Miuška okolo pol deviatej zobudí, vypýta sa na toaletu a ide s ňou Martin. Urobí jej raňajky, pozrú si spolu pri raňajkách rozprávku a potom ma prídu okolo pol desiatej zobudiť. Ja mám moje vnútorné hodiny nastavené tak, že ráno je pre mňa jednoducho utrpením vstávať a Miuška to nejako od narodenia akceptuje, pretože nikdy nebola typ ranného vtáčatka.

Medzitým, ako varím obed, s ňou Martin ide na prechádzku, prídu k obedu, najeme sa a idem Miušku uložiť na obedný spánok. Pospí si nejaké 3 hodinky, ja zatiaľ upracem a niečo dobré upečiem a keď sa zobudí, vždy máme nejaký plán, kam ísť na prechádzku, alebo na návštevu za kamošmi, vždy podľa počasia. Prídeme domov, navečeriame sa, Martin ju okúpe a ja idem uložiť na spánok. Ale to je fakt ideálny deň, keď je Martin s nami buď celé dopoludnie, alebo celý deň.