Niekoľko typov vzťahov, ktoré nikdy nefungujú

Miroslava Miková | 3. apríl 2023
Niekoľko typov vzťahov, ktoré nikdy nefungujú

Niektorí chlapi sú nepolepšiteľní sukničkári, mamičkini maznáčikovia, žiarlivci, manipulátori, egocentrici, chronickí klamári, alebo sú vnútorne nevyrovnaní, emocionálne nedostupní či veľmi impulzívni.

No napriek tomu sú ženy, pre ktoré sú takíto chlapi lákadlom. Majú nasadené ružové okuliare, alebo veria, že „problematický“ chlap sa zmení, alebo ho zmenia ony.

Čítajte tiež: Tajomstvo šťastného vzťahu

Niekoľko typov vzťahov, ktoré nikdy nefungujú

Za zničujúcimi vzťahmi môže byť veľa príčin a vymenovať ich všetky je nemožné. Vzťahová koučka a autorka viacerých bestsellerov Barbara De Angelis vo svojej knihe Si ten pravý? (Columbus, 2009) tiež upozorňuje na niekoľko typov vzťahov, ktoré nikdy nefungujú.

Jedná sa, napríklad, o také, keď jednému z partnerov záleží na tom druhom viac. Problematický vzťah vznikne aj vtedy, keď sa zamilujete do partnerovho potenciálu, alebo je pre vás obrovským vzorom, alebo ste si ho vybrali z rebélie, či ako reakciu na predchádzajúceho partnera.

Kde sa vytratil ten klasický scenár – vyštudovať a založiť si rodinu?

Problém je aj to, keď nie je voľný. Takisto upozorňuje na nesprávne dôvody vstúpenia či zotrvávania vo vzťahu, ako napríklad osamelosť, nátlak rodiny či priateľov, pocity viny, zaplnenie emocionálnej alebo duchovnej prázdnoty...

Zo života

To všetko zvyčajne vedie k tomu, že žena žije dlhé obdobie vo vzťahu, z ktorého sa nevie vyslobodiť a je pre ňu utrpením. Podobnú skúsenosť má aj 35-ročná Miška, ktorá prežila tri roky s nezodpovedným a neprimerane impulzívnym chlapom, ktorý ju navyše aj citovo vydieral.

„Očaril ma svojou charizmou. Na prvých stretnutiach mi dlhé hodiny rozprával, čo všetko zažil. Bol pozorný, nosil mi kvety, chodili sme na výlety a denne mi vyznával lásku – robil presne to, čo mi u predchádzajúcich partnerov chýbalo.

Vravela som si, že si to zaslúžim. Je pravda, že už na začiatku tu bolo niekoľko jasných signálov, ktoré neveštili nič dobré – neskoré príchody, neustále konflikty s jeho blízkymi, nedodržiavanie sľubov atď. No nechcela som ich vidieť. Mala som pred tridsiatkou a hovorila som si, že nikto nie je dokonalý.

Čítajte tiež: Hádky naše každodenné

Bola som hlúpa, a hlavne som nečakala, že sa do toho všetkého zamotám tak, že nebudem vedieť nájsť cestu von. Rozišla som sa s ním snáď tisíckrát, no vždy ma slzami a sľubmi presvedčil. Vlastnou vinou som sa dostala do vzťahu, ktorý zo mňa vysal všetku energiu, až som nakoniec rezignovala a zabudla na svoje sny.

Našťastie, pomohla mi rodina a po dramatickom rozchode som sa vyslobodila a pocítila som obrovskú úľavu,“ hovorí Miška a dodáva, že napriek všetkému ju tento vzťah posunul ďalej.

Pochopila, že jej partneri boli odrazom jej vnútra – nízkeho sebavedomia, citovej nevyrovnanosti a strachu byť single. Našťastie, svoju hodnotu si uvedomila, začala na sebe pracovať, mať sa rada a po dvoch rokoch stretla skvelého partnera.

Mohlo by vás zaujímať: Erotické predstavy sú najsilnejším afrodiziakom